Η Σύγχρονη Εποχή
12/2/2020
Skip Navigation Links : Η Σύγχρονη Εποχή : ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ  (υποσελίδες)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ 2013  
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 2012  
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στα πλαίσια του μαθήματος Ιστορία και Θεωρία 6 διανέμεται στους φοιτητές τεύχος που συγκεντρώνει επιλεγμένα κείμενα σε θέματα αρχιτεκτονικής σκέψης και ευρύτερου πολιτισμού της σύγχρονης εποχής. Τα κείμενα αυτά προσφέρονται στους φοιτητές για ανάγνωση στο περιθώριο της γενικής βιβλιογραφίας και προϋποθέτουν την παρακολούθηση των μαθημάτων. Δεν αποτελούν συνεπώς κάποια μορφή «σημειώσεων διδασκαλίας», ούτε απηχούν τη διδακτέα ύλη που διδάσκεται στην τάξη και μόνο εκεί. Επιπλέον χαρακτηρίζονται από μία εγγενή αποσπασματικότητα, σε αντίθεση με την οργανωμένη ανθολόγηση ορισμένων από τα πολυσέλιδα εγχειρίδια της βιβλιογραφίας. Για αυτό να αντιμετωπιστούν σαν αυτό ακριβώς που είναι: σκόρπια κείμενα μαζί με εικόνες, σε γλώσσα ελληνική, γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο, στη δική μας, τη σύγχρονη εποχή – το 2010-11 και τα τελευταία τριάντα με σαράντα χρόνια.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ Αυτή είναι μία εκτεταμένη βιβλιογραφία και φιλμογραφία η οποία αφορά τη σύγχρονη εποχή, από το 1945 έως και τις μέρες μας. Σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με τις αναφορές που θα βρείτε και μέσα στις σημειώσεις του μαθήματος. Μπορείτε να τη συμβουλεύεστε και να ανατρέχετε σε αυτήν όποτε θέλετε να εμβαθύνετε σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Θα σας φανεί επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θα κάνετε τις εργασίες σας για να δουλέψετε πιο συγκροτημένα το θέμα που θα επιλέξετε.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Κάποια σύντομα κείμενα αναφοράς. Δοκίμια, μανιφέστα, αποσπάσματα βιβλίων, κριτικές, σχόλια και απόψεις που περιγράφουν την συνθετότητα και πολυπλοκότητα της σύγχρονης εποχής μέσα από τα λόγια και τα έργα των πρωταγωνιστών της. Από τους ΤΕΑΜ10 και τον Constant μέχρι τον Koolhaas και τον Lynn. Μια μικρή αλλά πολύτιμη βιβλιοθήκη η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά με νέο υλικό.
Σχόλια