Αρχιτεκτονική σύνθεση 4: Κοινωνική κατοικία Αρχ.Παρεμβάσεις σε συγκρότημα Λεωφ.Αμφιθέας (Τομέας 3)
10/21/2018

Περιεχόμενο μαθήματος

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Θέμα: Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε συγκρότημα κατοικιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
(Συγκρότημα Λεωφόρου Αμφιθέας).
1. Περιεχόμενο του μαθήματος
Σε τούτο το μάθημα θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε το θέμα κατοικία από μια συγκεκριμένη κοινωνικά κρίσιμη οπτική γωνία. Σήμερα που σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού αδυνατεί να επιλύσει χωρίς στήριξη το πρόβλημα της ‘στέγης’ ή αναγκάζεται να κατοικεί σε συνθήκες ολότελα ξένες προς τις ανάγκες του, είναι αναγκαίο ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να αναζητήσει προτάσεις που ορίζουν την κατοικία ως κοινωνικό αγαθό και τα συγκροτήματα κατοικιών ως τόπους κοινής ζωής.
Πρέπει σήμερα η κοινωνική κατοικία και οι επεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας να αναδειχθούν σε ιδιαίτερη και κοινωνικά πολύτιμη περιοχή της αρχιτεκτονικής προβληματικής. Και πρέπει ξανά να τεθεί με σύγχρονους όρους το πρόβλημα της κατοίκησης του μεγάλου αριθμού των κατοίκων της σύγχρονης μεγαλούπολης που δεν έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κατοικίας τους παραγγέλνοντας σε κάποιον ειδικό ή αγοράζοντας έτοιμο το σπίτι των ονείρων τους.
Η έμφαση δίνεται στην κατανόηση διαφορετικών τρόπων ζωής και στη χωρική – αρχιτεκτονική τους έκφραση. Αντί για τον ένα και μοναδικό τύπο για τις προκαθορισμένες ανάγκες του λεγόμενου ‘μέσου χρήστη’ ή της ‘τυπικής οικογένειας’, χρειάζεται να εξερευνηθούν πολλαπλές ομάδες πυρήνων κατοικίας που να απαντούν στις πολλαπλές και διαφορετικές ανάγκες των πολλαπλών και διαφορετικών υποκειμένων και ομάδων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους—οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, εθνικές, φυλετικές, ηλικιακές, φύλου και σεξουαλικότητας.
2. Η περιοχή μελέτης: Το συγκρότημα κατοικιών του ΟΕΚ στη Λεωφόρο Αμφιθέας
Πρόκειται για ένα συγκρότημα πολυκατοικιών που κατασκευάστηκε το 1958 από τον ΟΕΚ σε οικόπεδο επί της Λεωφόρου Αμφιθέας. Η λογική του σχεδιασμού του, απολύτως ενδεικτική για μια πληθώρα ανάλογων παραδειγμάτων της ίδιας εποχής, στηρίζεται στην τυποποίηση μιας μονάδας κατοικίας (εδώ εμβαδού 65μ2) και την επανάληψή της στην οργάνωση της κτιριακής μονάδας. Η οργάνωση των κτιριακών μονάδων επηρεάζεται από την ιδιαίτερη μορφή του οικοπέδου ακολουθώντας πάντως τη λογική της ελεύθερης τοποθέτησης που παράγει σημαντικές αποστάσεις ανάμεσα στα κτίρια. Ο σχεδιασμός λοιπόν χαρακτηρίζεται από τις παραδοχές και το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο ενός μεταπολεμικού μοντερνισμού που επιχειρεί να επιλύσει το πιεστικό πρόβλημα της συλλογικής κατοικίας με κοινωνικά κριτήρια (εξασφάλιση στέγης για τα οικονομικά ασθενή στρώματα).
Σήμερα το συγκρότημα περιβάλλεται από τμήμα του ιστού της πόλης που αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς (άξονας Λεωφόρου Αμφιθέας, γύρω περιοχή εμπορικής κατοικίας, ευρύτερη γειτονιά πολύ κοντά στη Συγγρού κλπ.).
Το αρχιτεκτονικό πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι: με ποιο τρόπο η σημερινή χρήση των κτιρίων μπορεί να συνδυαστεί με την αναβάθμιση του οικιστικού τους χαρακτήρα (διαφοροποίηση των τύπων κατοικίας, ανάπτυξη της σχέσης με τον έξω χώρο, βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων), έτσι ώστε πράγματι να αποτελούν παράδειγμα ενός άλλου τρόπου ποιοτικής επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος με κριτήρια κοινωνικά και όχι εμπορικά.

Περιεχόμενο μαθήματος

Εκφώνηση θέματος 2007-2008

Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Αρχείο: SU42008.doc
Μέγεθος: 2.40 MB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, April 10, 2008
Εκφώνηση Θέματος 2011
[ Συγκρότημα του ΟΕΚ στην Λ. Αμφιθέας ]
Αρχείο: koinoniki katoikia 4o 2011teliko-2.pdf
Μέγεθος: 514.67 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Friday, March 18, 2011
Εκφώνηση θέματος 2011-2012
Αρχείο: koinoniki katoikia 4o 2012teliko-2.pdf
Μέγεθος: 775.03 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, March 27, 2012