Διαλέξεις 2003
2/25/2021

Διαλέξεις 2003

Ακαδημαϊκό Έτος2003

Διαλέξεις 2003  (υποσελίδες)

"Ιαπωνία: από μια ντομάτα, στην πόλη, και πίσω στην ψυχή του ανθρώπου!" Κωστής Αλεξάκης Γιατί οι πειθαρχημένοι Ιάπωνες παρόλες τις νομοθετικές αλλαγές στην πολεοδομία έχουν χαοτικές πόλεις.
"Μύθος, χώρος και αρχιτεκτονική μέσα από τη θεογονία του Ισίοδου" Μαρίνα Σταμπολή Πως φαίνεται ο ιερός χώρος μέσα από τη θεογονία, πράξεις που καθιστούν ένα χώρο ιερό και πως το κείμενο της θεογονίας μπορεί να συνδιαστεί με θεωρίες χωροθέτησης των ναών με σκοπό την ερμηνεία του ιερού χώρου.
"Δημόσιος χώρος και εικονική πραγματικότητα" Αγγελική Κοκκίνη Στην αρχή διαπιστώνουμε πως η εικονική πραγματικότητα αλλάζει τον δημόσιο χώρο σήμερα, καθορίζοντας ένα πλαίσιο λειτουργιών και στη συνέχεια προτείνουμε πως μπορούμε να βιώσουμε εκ νέου το δημόσιο χώρο και να το βελτιώσουμε με εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.
"Frank Lloyd Wright - Ludwig van Beethoven" Αλέξανδρος Φεραίος, Βασιλική Γεωργαλή Συγκριτική ανάλυση των LVB και FLR με στόχο την αναζήτηση συνθετικών δομών που είναι κοινές και στις 2 τέχνες.
"Alvar Aalto: η villa Mairea, το πριν και το μετά" Μαρία Σάκκου Η περιγραφή της βίλας Mairea καιη σχέση της κατοικίας με έννοιες όπως ο τόπος, η φύση, η τέχνη κτλ.
"Η χωρική διάσταση της εμπειρίας μέσα από τους μηχανισμούς του ασυνειδήτου: η περίπτωση του ονείρου" Ελένη Φασουλάκη Υπό την προϋπόθεση πως το όνειρο αποτελεί μια [ψευδαισθητική] εμπειρία με χωροχρονική υπόσταση, διερευνούνται οι ιδιαιτερότητες της ονειρικής εικόνας εστιάζοντας στην κατηγοριοποίηση τυπικών περιπτώσεων χωρικής παραμόρφωσης και ανακαλύπτοντας παράλληλα την αναπαραστατική δύναμη της ονειρικής εικόνας μέσα από πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας.
"Οχυρωμένοι οικισμοί της Πελοποννήσου: διαδικασίες συγκρότησης και χαρακτηριστικά" Βασιλική Μπασιάκου Στο θέμα αυτό μας απασχολούν οι διαδικασίες εκείνες που συγκροτούν τους οικισμούς - ιστορικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές - και οι οποίες βοηθούν στο να επιχειρήσουμς μία σύντομη ανάγνωση του κτισμένου χώρου, διερευνώντας τις αιτίες που γεννούν τους οικισμούς και οδηγούν στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών τους.
"Η αρχιτεκτονική στο μουσείο" Θάλεια Βογιατζόγλου, Ελένη Κουσκούτη, Κάλυ Πολίτη Συγκριτική διερεύνηση μεταξύ του γερμανικού μουσείου αρχιτεκτονικής (Φρανκφούρτη - D.A.M.) και του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Ρόττερνταμ N.A.I.). Φορέας - κτίριο - κοινό.
"Ψυρρής: οικισμός και ανάπλαση, προσδοκία και πραγματικότητα" Κωνσταντίνα Γκέκα Ο Ψυρρής από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα (ιστορία, ρυμοτομικός ιστός, δομικός ιστός κα.). Κριτική της σημερινής κατάστασης. Προτάσεις.
"Ο αρχαιολογικός χώρος στον ιστό της πόλης" Ιουλία Βομπίρη Ερμηνεία του αρχαιολογικού χώρου, λόγοι απομόνωσής του στο αστικό περιβάλλον, προβληματισμοί για την εικόνα του στην πόλη και τις σύγχρονες επεμβάσεις.
"Αρχιτεκτονική και γεωμετρική οργάνωση του χώρου: σχόλιο για τις δομικές μεταβολές" Λεωνίδας Παλαιολόγος Η σχέση της αρχιτεκτονικής με τα μαθηματικά, ιδίως τα νέα πεδία της τοπολογίας και της θεωρίας των καταστροφών, σε επίπεδο δομής, σε αντίθεση με τις παλιές, παγιωμένες αντιλήψεις.
"Ο Κ. Παρθένης: το ζωγραφικό του έργο" Νικόλ Σαμπανίδου Η ζωή και το έργο του έλληνα ζωγράφου Κ. Παρθένη.
"Ο γλύπτης Χρήστος Καπράλος" Μαρία Πηλιχού, Ξανθή Σκαλτσιώτη Η γλυπτική στον 20ο αιώνα. Βιογραφικό σημείωμα του γλύπτη. Ανάλυση και περιγραφή του έργου του.
"Το φυσικό φως και η πλαστικότητα των μορφών του δομημένου χώρου" Θεοδώρα Ζηρογιάννη, Ευαγγελία Κούγιαλη Οι επιδράσεις του φωτός στοεσωτερικό και εξωτερικό της NotreDame du Haut στη Ronchamp του Corbusier. Αναζήτηση αντίστοιχων φωτιστικών αποτελεσμάτων στο εσωτερικό ενός βυζαντινού ναού και στην γλυπτική μορφή της Ακρόπολης.
"Γραμματικές σχημάτων : η γραμματική της πορείας" Κώστας Πατάπης Μετά από αναφορά σε γλωσσικά πρότυπα, παρουσιάζω την μέθοδο των "Γραμματικών Σχημάτων". Προτείνονται: η γραμματική της πορείας, η συντακτική δομή της διαδρομής, το "Ant Caad" εργαλείο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
"Συνθετικό θέμα ενδέκατο: ιδιοκατασκευή στη Χαλκίδα: (μηχανικοί, ιδιοκτήτες, μάστοροι και η οικοδομή)" Κωνσταντίνος Ιωαννίδης Διερεύνηση της διαδικασίας εκπόνησης και υλοποίησης μιας μελέτης μικρής κατοικίας, μέσα από συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό.
"Σύγχρονη μεταλλική κατασκευή: από τη σύλληψη στην πραγμάτωση" Δέσποινα Παπαδοπούλου, Ευγενία Τσίκλου Στο τεύχος αυτό έγινε μία πρώτη προσέγγιση της μεταλλικής κατασκευής (και του τρόπου που αυτή σχεδιάζεται) από αρχιτεκτονική άποψη.
"Το έργο του Γιάννη Μόραλη" Αριάδνη Παπαϊωάννου Παρουσιάζεται το κυριότερο έργο του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη στη ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική και θέατρο.
"Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πόλη" Μιχάλης Γιανναδάκης, Γεώργιος Κιάμος, Ευάγγελος Τσακμάνης Η παρουσίαση των στόχων και των δράσεων της Ε.Ε. για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
"Η εικονική εξαφάνιση της αρχιτεκτονικής" Σοφία Καρβέλη, Μαριέττα Νάζου Η έννοια της δυνητικότητας κατά Deleuze. Εξέταση της σχέσης πραγματικότητας - απεικόνησης και ο ρόλος της πληροφορίας.
"Τα εξωκλήσια της Τήνου" Ελισάβετ Άννα Κολυβά, Ευαγγελία Ντάση Τα εξωκλήσια της Τήνου, τυπολογική και κατασκευαστική ανάλυση, μορφολογικά χαρακτηριστικά, σχέση με το τοπίο και σημασία για τον άνθρωπο.
"Νέες μορφές ζωής και κατοίκησης: Weissenhof 1927 - Borneo 1994" Ιωάννα Ρούμπη, Χρυσούλα Τσουραμάνη Περιγραφή των δύο οικισμών Weissenhof - Borneo Σύγκριση μεταξύ τους και επιμέρους παραδειγμάτων κατοικιών των σπιτιών των OMA/MVRDV και Le Corbusier/OUD.
"Future systems - Norman Foster - Soleri - Shigeru Ban: 4 προσεγγίσεις στην οικολογική αρχιτεκτονική" Μαρία Πετεινάκη, Όλγα Τούντη Παρουσίαση δύο παραδειγμάτων κτιρίων ανά αρχιτέκτονα, μέ έμφαση στους μηχανισμούς που επέλεγε να υποστηρίξει έναν οικολογικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
"Bordeaux: μια πόλη σχεδιάζει το μέλλον" Εύβοια Αντωνίου Εξέταση του κοινού ρόλου των μεγάλων έργων για τη σύγρονη πόλη. Συγκεκριμένα παραδείγματα από την πόλη του Bordeaux. Ιστορική εξέλιξη της πόλης και περιγραφή των σύγχρονων προβλημάτων. Αναλυτική εξέταση των μεγέλων έργων περιόδου 2000-2007.
"Αποκατάσταση & αξιοποίηση διατηρητέων βιομηχανικών συγκροτημάτων στον άξονα της οδού Πειραιώς" Μαρία Κεντρωτή, Μαρία Παλυβού Αναφορά σε όρους και αρχές επαναχρησιμοποίησης στο ζήτημα ένταξης νέας χρήσης σε παλιό κτίριο, στο ρόλο του αρχιτέκτονα στην αποκατάσταση, στις αρχές επαναχρησιμοποίησης διατηρητέων κτισμάτων. Αναφορά στην ιστορική αναδρομή της Πειραιώς και στη σημερινή της κατάσταση. Τέλος αναφορά σε 4 παραδείγματα επαναχρησιμοποιημένων βιομηχανικών συγκροτημάτων της Πειραιώς.
"Η σύγχρονη περιπλάνηση του αρχιτέκτονα: από την πολυθρόνα στη βαλίτσα" Τόνια Κουζή, Ειρήνη Λεβογιάννη Προσδιορισμός των σύγχρονων αρχιτεκτονικών περιπλανήσεων, μορφές και είδη - νοητικές και σωματικές. Τρόπος που τις επηρεάζουν οι σύγχρονες συνθήκες, όπως τα μέσα μεταφοράς, οι πληροφορίες. Ανάλυση στο τρίπτυχο εκκίνηση - εξέλιξη - επιστροφή, καθώς και της ισχύος της πληροφορίας και της εμπειρίας. Αναφορά του Le Corbusier και στον Τζακ Κέρουακ.
"Το σύγχρονο επιβατηγό πλοίο: ο ενδιάμεσος χώρος" Ανδρέας Κάγκας Μορφολογική προσέγγιση του ΕΓ/ΟΓ πλοίου. Σύγρονες τάσεις, αστική του υπόσταση και αλληλεπίδραση αρχιτεκτονικής ναυπηγικής.
"Tate modern: αποθέωση αρχιτεκτονικής και τέχνης" Ευαγγελία Φιλιπποπούλου Η Tate modern αποτελεί ένα μουσείο τέχνης του 21ου αιώνα. Βρίσκεται στο Λονδίνο και είναι επανάχρηση του Bankside Power Station. Σχεδιάστηκε από τους Herzog and de Meuron. Σε αυτό το τεύχος γίνεται μια αναλυτική κριτική επισκόπηση από τον σταθμό μέχρι το μουσείο.
"Οι παραδοσιακοί οικισμοί του Σκουπίου και της Αγίας Βαρβάρας στην Αχαϊα: η κατασκευαστική τεχνική τους" Αναστασία Αρτελάρη Μελέτη των παραδοσιακών οικισμών Σκούπι-Πάος και Αγίας Βαρβάρας, της Αχαϊας. Μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των οικισμών, καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κατασκευών. Κατασκευαστική ανάλυση του δομικού συστήματος των κτιρίων. Αναφορά στους πλανόδιους μάστορες που έδρασαν στην Αχαϊα, στους Λαγκαδινούς και στους Βαρβαρίτες ή Καλαβρυτινούς και στην τεχνική τους.
"Το Reichstag: αρχές σχεδιασμού και ιστορικοί συμβολισμοί" Βασιλική Μαυροειδή Οι ιστορικοί συμβολισμοί και η ιστορία που διέπει το κτίριο με βάση τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές της Γερμανίας. οι αρχές σχεδιασμού και η διαμόρφωση του κτιρίου από τον Foster. Η ένταξή του στο εσωτερικό του Βερολίνου.
"Αγοραστική προβολή και αρχιτεκτονική: το παράδειγμα της Prada" Δέσποινα Ξένου-Κοκολέτση, Ίρις-Αλεξάνδρα Παπαχατζή Η ένταξη της αρχιτεκτονικής στο καταναλωτικό σύστημα. Η περιγραφή του καταστήματος Prada στη Ν. Υόρκη.
"Μουσεία: υλικά, χώρος, χρόνος" Βασιλική Νιάρχου, Παναγιώτης Ζωγράφος Ανάλυση ξένων και ελληνικών μουσείων βάση υλικών του κελύφους τους, χώρου και χρόνου κατασκευής.
"Βιβλιοθήκη: τύποι τόποι ανα-γνώ(ρι)σης" Δημήτρης Κωτσάκης Τυπολογική εξέταση της λειτουργικότητας βιβλιοθηκών εν σχέσει με τη δραστηριότητα των αναγνωστών.
"Διαφάνεια και ανακλαστικότητα: Το γυαλί ως μέσο αρχιτεκτονικής έκφρασης" Πολυτίμη Ανδριτσοπούλου, Ελένη Κυριαζή, Κατερίνα Τσίγκρη Γυάλινα κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ως μέσο αρχιτεκτονικής έκφρασης έχουν χρησιμοποιηθεί οι ιδιότητες που αποκτά το γυαλί υπό την επίδραση του φυσικού και του τεχνιτού φωτισμού.
"Το σύγχρονο αστικό πάρκο, μέσα από δύο παραδείγματα: Parc de la Villette, Parc Andre Citroen" Αδάμου Βάσω, Στέβη Κακαλέτρη Ανάλυση σύγχρονων αστικών πάρκων και διατύπωση σημείων που καθόρισαν το σχεδιασμό τους.
"Η κατάκτηση της κατακόρυφης διάστασης - η προσπέλαση των κατακόρυφων χώρων" Παύλος Αγάθης, Θωμάς Δίτσας Οι τρόποι με τους οποίους ο άνθρωπος ανταπεξέρχεται στα "απόκρημνα" του φυσικού περιβάλλοντος (βουνά, ορθοπλαγιές, σπηλαιοβάραθρα, φαράγγια). Σύντομη ιστορία, σύντομα παραδείγματα, εκτενής αναφορά στις τεχνικές αναρρίχησης, σπηλαιολογίας, φαραγγιών. Αναφορά στην εργασία στο ύψος.
"Αναδόμηση πόλεων - αστικές παρεμβάσεις: σχέση πολεοδομικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής" Πέτρος Νασόπουλος, Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Χαδιώς Παρουσιάζονται αναλυτικά δύο πολεοδομικά έργα. Συμπεράσματα για το όραμα των αρχιτεκτόνων για την πόλη και τη σύγχρονη σχέση ανάμεσα στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική.
"Σύγχρονες διαδρομές: το ταξίδι πριν την απογείωση" Ελένη Μουρτζούκου Περιγραφή της σύγχρονης δικτυακής πραγματικότητας στο α' μέρος. Στο β' μέρος η μελέτη εστιάζεται στα αεροδρόμια. Χρησιμοποιούνται δύο παραδείγματα (Stansted Λονδίνο, Kansai Osaka).
"Το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη... ως αφορμή" Χρίστος Σπανός Αναζήτηση αρχιτεκτονικής γλώσσας, μέσα από την ανάλυση του έργου του Κωνσταντινίδη.
"Πλακοστρώσεις και σχετικές συμμετρικές διατάξεις στο έργο του M. C. Escher" Παναγιώτης Νικολαϊδης Ερμηνεία μεγάλου μέρους του έργου του M. C. Escher, από την άποψη των κανονικών και ημικανονικών πλακοστρώσεων στα επίπεδα των Ευκλείδη, Riemman και Lobachevsky.
"Η μεταλλική κατασκευή και η εφαρμογή της στην κατοικία" Αγγελική Πιλάτη Η διάλεξη έχει δύο μέρη: στο πρώτο αναλύονται τα χαρακτηριστικά της μεταλλικής κατασκευής και στο δεύτερο παρουσιάζονται διάσημες μεταλλικές κατοικίες.
"Η αισθητική της ευημερίας μέσα από τα comics του Walt Disney" Χάρης Λαλούσης Η περιγραφή ενός αστικού περιβάλλοντος που ευημερεί, μέσα από ένα φαινομενικά ψυχαγωγικό μοντέλο.
"Προσεγγίζοντας το δημόσιο χώρο της πόλης: από τη θεατρικότητα στην αναπαράσταση" Ευφροσύνη Χουλιαρά Προσέγγιση των μετασχηματισμών του δημόσιου χώρου της πόλης στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, με έμφαση τις διαφοροποιήσεις της παράστασης του σώματος. Η προσέγγιση καταλήγει στη σύγχρονη πόλη και σε σχόλια που σχετίζονται με το θέμα της δημοσιότητας και της σύγχρονης δημόσιας έκφρασης.
"Νάουσα Πάρου: ιστορική εξέλιξη και αρχιτεκτονικός χαρακτήρας" Άννα Ζώρα Σύντομη σχετικά περιγραφή της ιστορίας της Πάρου, ειδικότερα της Νάουσας, μορφή του λιμανιού και του οικισμού της ανά χρονική περίοδο, φάσεις ανάπτυξης του οικισμού, τμήματα τειχών που βρέθηκαν, κτιριολογική διάρθρωση και μορφολογική ανάλυση, κατασκευαστικά στοιχεία και γενικός χαρακτήρας οικισμού.
"Η αρχαία πόλις της Μινώας Αμοργού" Φωτεινή Μπέγνη, Μάνος Πρέκας, Ανθή Πρίνου Πρόκειται για μια παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών στον χώρο κυρίωςαπό το 1981. Επιπλέον επιχειρήται μια περιήγηση στα κυριότερα οικοδομήματα της κάτω πόλης της Μινώα.
"Ροϊκή αποϋλοποίηση του χώρου και δικτυακός εποικισμός" Στέφανος Ζαχόπουλος, Νίκος Παούρης Η διάλεξη εξετάζει την παρουσία των ροών στην κοινωνία και τον εμποτισμό της αρχιτεκτονικής θεωρίας και πράξης μέσω του παραδειγματικού κτιρίου Sendai Mediatheque του Toyo Ito και άλλων παραδειγμάτων.
"Ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης: από το σχέδιο Τριανταφυλλίδη μέχρι σήμερα (1960-2000)" Άννα Δρόσου Η ιστορία των ρυθμιστικών σχεδίων Θεσσαλονίκης από το 1960 έως σήμερα, παρουσίαση και ανάλυση του σχεδίου Τριανταφυλλίδη (1960-1966), το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης (1985) και το στρατηγικό σχέδιο Θεσσαλονίκης (1995-2000). Θεωρητικές αρχές, κατευθύνσεις, και διαδικασία πολεοδομικού σχεδιασμού, συμπεράσματα από τις δυνατότητες εφαρμογής των σχεδίων Θεσσαλονίκης στο παραπάνω διάστημα.
"Ο Χασάν Φάτχυ μεταξύ Ανατολής και Δύσης" Δανάη Χατζηγιάννη, Ζωή Χούντα Ο Χασάν Φάτχυ βρισκόταν σε ένα σίλημμα όντας ταυτόχρονα "πολίτης του κόσμου" και πρωταθλητής της δικής του πολιτιστικής παράδωσης.
"Παιγνιώδεις διατάξεις της μνήμης" Χριστιάνα Ιωάννου, Σπύρος Νάσαινας Ορισμός παιχνιδιού - σχέση παιχνιδιού με χώρο και μνήμη - παραδείγματα χωρικών διατάξεων μνήμης και ανατροπή του προτύπου.
"Κατασκευές από ξερολιθιά στην ορεινή Νάξο" Ειρήνη Μαργαρίτη Προσέγγιση στην οικοδομική τέχνη της ξερολιθιάς επικεντρωμένη στο νησί της Νάξου. Ιστορία της διαμόρφωσης της αγροτικής υπαίθρου. Ερμηνεύει τον λόγο ύπαρξης αυτών των κτισμάτων και τη σημασία διατήρησής τους στην ορεινή περιοχή της Νάξου.
"Οι περιστεριώνες της Άνδρου" Δημήτρης Τσιμπιδάρος, Κατερίνα Τρίχου Το φυσικό, πολιτισμικό πλαίσιο της Άνδρου, τα περιστέρια και η εκτροφή τους. Περιγραφή και ανάλυση για τους περιστεριώνες- 6 παραδείγματα. Σύγκριση περιστεριώνων Άνδρου και Τήνου. Τυπολογίες, εσωτερικός χώρος - εξωτερικός διάκοσμος.
"Από το κείμενο στο υπερκείμενο" Νικόλαος Κοτροζίνης Η παρούσα εργασία μελετά το πέρασμά μας από την κειμενική στην υπερκειμενική οργάνωση των πληροφοριών, κάτω από το πρίσμα μιας φυσικής εξελικτικής πορείας βελτιστοποίησης των μηχανισμών απόσπασης του νοήματος από το κείμενο. Υποστηρίζει την άποψη, ότι υπάρχει μια ισχυρή αλληλοσυσχέτιση μεταξύ των εκάστοτε μέσων επικοινωνίας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Αναγνωρίζει την δομή, την λειτουργία και τις καινοτομίες που εισάγει το υπερκείμενο και τους τρόπους που επηρεάζει τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές και την εικόνα που έχουμε για το χώρο που μας περιβάλει.
"Το φως και η αρχιτεκτονική συγκρότηση της αντίληψης" Μαρία Μαχλή Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται τον τρόπο μετον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον χώρο γύρω του. Επιπλέον δίνει έμφαση στον ρόλο του φωτός στην αντιληπτική διαδικασία. Τέλος αναλύει αρχιτεκτονικά παραδείγματα όσον αφορά στον χειρισμό του φωτός στην αρχιτεκτονική συνθετική διαδικασία.
"Η κινηματογραφική αντίληψη στον Rem Koolhaas και στον David Lynch" Κατερίνα Λώλου Η προσέγγιση και ανάλυση της συνθετικής δομής των έργων του Koolhaas και του Lynch. Οι ομοιότητες των δύο και η σχέση τους με τη μη αναπαραστατική χρήση της εικόνας όπως συμβαίνει στον κινηματογράφο.
"Κοινωνοί στο στιγμιαίο σώμα [το τελειωμένο ατελείωτο]" Σωτήρης Δημητρίου Η γοητεία στο ατελείωτο ("γιαπί") και η σχέση του με το "εν δυνάμει" όπως προκύπτει μέσα από τα ενδιάμεσα.
"Αστικά κενά. Δράσεις στην πόλη" Γεωργία Δασκαλάκη, Δήμητρα Ριζά Τα αστικά κενά της Αθήνας που έχουν προκύψει απρογραμμάτιστα στον ιστό της πόλης. Ποια η δυναμική και οι αξίες τους για τη ζωή της πόλης και κατά πόσο οι αμήχανοι αυτοί χώροι θα μπορούσαν να ενταχθούν δυναμικά στην καθημερινότητα της πόλης.
"Οι διεθνείς εκθέσεις expo" Τέτα Γεωργάκαινα, Γιάννης Ρόζος, Νάντια Συντζανάκη Πορεία και εξέλιξη των διεθνών εκθέσεων expo. Αρχιτεκτονική ανάλυση των σημαντικότερων περίπτερων. Οι συμμετοχές της Ελλάδος.
"Λειτουργικά προβλήματα των διχοτομημένων πόλεων: εφαρμογή και προοπτικές των προγραμμάτων αναζωογόνησης: η περίπτωση της Λευκωσίας" Μαρία Κουππή, Μαρία Ξενοφώντος Επιχειρούμε μελέτη τριών παραδειγμάτων πρώην διχοτομημένων πόλεων (Βερολίνου, Ιερουσαλήμ, Βηρυτού) με στόχο την εξαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης για την επιχείρηση ανοικοδόμησης της πόλης της Λευκωσίας, (εστιάζοντας στην νεκρή ζώνη και στο ιστορικό κέντρο) μέσα στα πλαίσια της προοπτικής επανένωσης της πόλης.
"Από την πόλη-δοχείο στην πόλη-οικοσύστημα" Άννα Λάσκαρη Με την μελέτη και την κατανόηση των κανόνων λειτουργίας της πόλης μέσω της ενοποιημένης αστικής οικολογίας, η σύγχρονη πόλη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ζωντανό οικοσύστημα, ισότιμο με τα φυσικά, από δοχείο ζωής που είναι σήμερα.
"Καθιστικός χώρος: το "κάθεσθαι" στο δημόσιο περιβάλλον" Ιωάννα Μαρνίκα, Σοφία Ρουσάκη Μελέτη του δημόσιου καθίσματος από αρχιτεκτονική, πολεοδομική και ψυχολογική σκοπιά.
"Κτίριο και νερό: η παρουσία του υγρού στοιχείου στην αρχιτεκτονική σύνθεση από την προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα" Αθηνά Πανταλέων Ερευνάται η σχέση του ανθρώπου με το νερό από την προϊστορία. Αναφέρονται οι πρώτες λιμναίες οικίσεις, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται διάφορες μορφές κατοίκησης σε σχέση με το νερό (πόλη και νερό). Ύστερα, αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα κτιρίων που συνδέονται με το νερό είτε για λειτουργικούς είτε για συμβολικούς λόγους.
"Κατασκευαστική ανάλυση του παραδοσιακού οικισμού Κρανιώνα στο νομό Καστοριάς" Κατερίνα Κουτάντου, Ιωάννης Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Μουσουτζάνης Ωμόπλινθες κατασκευές στον οικισμό Κρανιώνα στο νομό Καστοριάς.
"Η μεταβολή στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική" Δημήτρης Αργυρόπουλος, Άγγελος Μπαλτογιάννης Που εντοπίζεται η μεταβολή σε ένα βιοκλιματικό κτίριο, για ποιο λόγο γίνεται και ποιο το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμά της.
"Η λογική του container στην αρχιτεκτονική" Γεωργία Ζαμπούνη Το container ως έννοια από την δεκαετία του 20 ως σήμερα.
"Το αρχαίο θέατρο και η ακουστική του" Αικατερίνη Καραμπίνη Αρχιτεκτονική του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου. Παράγοντες ακουστικής τους.
"Ο ζωγράφος Γιώργος Μπουζιάνης (1885 - 1959)" Γεωργία Γαλιατσάτου Διάρθρωση, εσωτερικός στοχασμός, θεματική σύνθεση και τεχνική του Γ. Μπουζιάνη.
"Τα Ηπειρώτικα γεφύρια: από κατασκευαστική άποψη" Παναγιώτης Αργύρης Τα Ηπειρώτικα πέτρινα γεφύρια, πως κατασκευάστηκαν, που βρίσκονται και το ιστορικό της δημιουργίας τους.
"Κοινότητες ελεγχόμενης εισόδου και νέα πολεοδομία: το παράδειγμα της Celebration City της εταιρείας Disney στη Φλόριντα" Κωνσταντίνος Μπόμπολας, Μαρία Μπρασινίκα Περιγραφή της Celebration City και συσχέτισή της με τη νέα πολεοδομία και τις κοινότητες ελεγχόμενης εισόδου. Το μέλλον των οικιστικών αναπτύξεων.
"Πολιτισμικά όρια: η επίδρασή τους στην ισλαμική αρχιτεκτονική" Βασιλική Βαϊνά Προσδιορισμός πολιτισμικών ορίων στις ισλαμικές κοινωνίες. Η επίδρασήτους σε πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό επίπεδο σχεδιασμού. Σύγχρονη έκφραση των ορίων.
"Η ανάγκη για νέες μορφές τουρισμού: η περίπτωση της Λήμνου" Βασιλεία Κρητικοπούλου, Βασιλική Κωνσταντάτου Η διάλεξη ασχολείται με τις νέες μορφές τουρισμού και την ανάγκη που οδήγησε στην προώθηση αυτών. Η εργασία επικεντρώνεται στην περίπτωση της Λήμνου, όπου δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ο μαζικός οργανωμένος τουρισμός. Η λήμνη διαθέτει πλήθος πόρων τουριστικής έλξης επισκεπτών, οι οποίοι θέτουν τις βάσεις για νέες μορφές τουρισμού, εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για την περαιτέρω εξέλιξη της νήσου.
"Βιβλιοθήκες πολυμέσων και κέντρα πολυμέσων ως χώροι διάδοσης της πληροφορίας" Αναστάσιος Κριτσιώτης, Μυρτώ Μαρκοπούλου Περιγραφή, ανάλυση mediatheque και κέντρα πολυμέσων. Ψηφ. πληροφορία, μεταλλάξεις του χώρου.
"Το πράγμα και η ταυτότητα" Δημήτρης Παπανικολάου Η γλώσσα ως σύστημα επικοινωνίας και κατασκευής της πραγματικότητας έχει διαμορφώσει τις έννοιες του ονόματος, πράγματος και ταυτότητας (ως σύνολο ιδιοτήτων), έχει προσηλώσει τον δυτικό κόσμο στα πράγματα και στις πράξεις. Χρησιμοποιούμε τη θεμελιώδη έννοια του πράγματος ως σημειολογικό όχημα για να εκφράσουμε τις έννοιες. Το πράγμα είναι ο φορέας της ταυτότητας. Τα στοιχεία της ταυτότητας. Η συμβολή της πόλης ως πράγμα στην αντίληψη της αστικής ταυτότητας. Ο καταναλωτισμός και το σύγχρονο (καταναλωτικό) αγαθό. Το αρχιτεκτονικό πράγμα.
"Το πράγμα και η ταυτότητα" Δημήτρης Παπανικολάου Η γλώσσα ως σύστημα επικοινωνίας και κατασκευής της πραγματικότητας έχει διαμορφώσει τις έννοιες του ονόματος, πράγματος και ταυτότητας (ως σύνολο ιδιοτήτων), έχει προσηλώσει τον δυτικό κόσμο στα πράγματα και στις πράξεις. Χρησιμοποιούμε τη θεμελιώδη έννοια του πράγματος ως σημειολογικό όχημα για να εκφράσουμε τις έννοιες. Το πράγμα είναι ο φορέας της ταυτότητας. Τα στοιχεία της ταυτότητας. Η συμβολή της πόλης ως πράγμα στην αντίληψη της αστικής ταυτότητας. Ο καταναλωτισμός και το σύγχρονο (καταναλωτικό) αγαθό. Το αρχιτεκτονικό πράγμα.
"Συνθέσεις του μονόχωρου στην Αμοργό" Ειρήνη Οικονομοπούλου Ο τύπος του μονόχωρου εντοπίζεται στην Αμοργό, περιγράφεται ο τρόπος κατασκευής του και αναλύεται η συνθετική δομή του. Τα μονόχωρα κτίσματα είναι ο "οίκος" για την περίπτωση της αρχαίας πόλης της Μινώας που αναπτύσσεται "κατά παράθεση" και το "κελί" που αναφέρεται στη Βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας με την "κατ'επίθεση διάταξη".
"Κτίρια γραφείων: βασικές αρχές σχεδιασμού" Μαρία Γεραρχάκη, Νίκος Σιδηροκαστρίτης Σύντομη ιστορική αναδρομή, ανάλυση των παραγόντων της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας και του βιοκλιματικού σχεδιασμού των σύγχρονων κτιρίων.
"Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος" Ιουλία Παπασταύρου Μονογραφία του Αρχιτέκτονα Β. Κουρεμένου. Περιγραφή και κριτικός σχολιασμός του συνολικού έργου του Αρχιτέκτονα.
"Ο ρόλος των σταθμών μέσων υπόγειας κίνησης στην οργάνωση και την ανάπτυξη του αστικού χώρου" Βενέρης Κίμωνας, Νανοπούλου Ελένη Αντικείμενο της εργασίας είναι να καταδειχθεί η αναγκαιότητα της εύρυθμης λειτουργίας των συγκοινωνιών στο αστικό κέντρο, καθώς και να διερευνηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που πλαισιώνουν τους σταθμούς μέσων υπόγειας κίνησης και σταθερής τροχιάς.
"Η βίωση του χώρου ταξιδεύοντας με το τρένο: κινούμενα τοπία" Ευρυδίκη Καραθανάση, Χριστίνα Μακαντάση Πως βιώνεται ο χώρος (εντός κι εκτός) του τρένου, κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Αναφορά στα μεταβατικά τοπία (περιφέρειες) ως το αντικείμενο της παρατήρησής μας.
"Επανάχρηση και νυχτερινή διασκέδαση" Αναστασία Κορωνιώτη Διερεύνηση των κοινών σημείων της επανάχρησης σε συνδιασμό με την νυχτερινή διασκέδαση. Παρουσίαση παραδειγμάτων κτιρίων που έχουν μετατραπεί σε νυχτερινά κέντρα. Βασικοί τρόποι επανάχρησης και ορισμός βασικών κανόνων που διέπουν αυτή τη διαδικασία.
"Ο ρόλος της ανάπλασης του σταθμού και αμαξοστασίου των ΗΣΑΠ στον Πειραιά, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική λειτουργία της πόλης" Γιάννης Γιουνής Στην εργασία περιγράφεται ο ρόλος της ανάπλασης της έκτασης των ΗΣΑΠ στον Πειραιά, μέσα από ένα θεωρητικό πλαίσιο & υπόβαθρο του φαινόμενου πόλη σε σχέση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
"Η αρχιτεκτονική, εγώ και ο καταναλωτισμός: το πριν και το μετά" Στέλιος Χατζηλίδης, Ελένη Σαλέμη Η πορεία της αρχιτεκτονικής στο χώρο του εμπορίου. Η αρχή και η εξέλιξη του φαινομένου.
"Ο συμβολισμός του ψηλού κτιρίου" Κώστας Βλαχογιάννης, Σωκράτης Σακελλαρίου Αναφορά στον συμβολισμό των ψηλών κτιρίων και τη μεταφορά της έννοιας του συμβολισμού κατά την πάροδο των ετών.
"Υπόγεια αρχιτεκτονική: εφαρμογές σε δημόσια κτίρια σήμερα" Καλογρίδης Αχιλλέας, Τζουβελάκη Νίκη Σύγχρονα δημόσια κτίρια που αναπτύσσονται υπό το έδαφος. Ανάλυση παραδειγμάτων που εντάσσονται στον αστικό ιστό, σε παραδοσιακό περιβάλλον ή στο φυσικό τοπίο. Συμπεράσματα ως πρός τα χαρακτηριστικά τους, τις βιοκλιματικές τους ιδιότητες, την προσέγγιση του θέματος της ένταξης και της σηματοδότησής τους.
"Συνολική Αποκατάσταση Οικισμών. Γενική Προβληματική και Ελληνική Πραγματικότητα" Κατσάνου Βασιλική, Τουτουντζή Ελένη Μελέτη στο θέμα των αποκαταστάσεων παραδοσιακών οικισμών. Ιστορική αναδρομή, φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα, προβλήματα, προτάσεις.
"Ποιητικά κατοικεί ο άνθρωπος πάνω στη γη ετούτη" Μωραϊτου Άννα Παραλληλισμός Ποίησης και Αρχιτεκτονικής.
"Η Αθήνα σαν παράδειγμα νέας πόλης" Ακριβή Αναγνωστάκη Μία περιήγηση στις σύγχρονες πόλεις προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η αξία και η δυναμική της πόλης με τελικό παράδειγμα την Αθήνα.
"Η αστική πολυκατοικία... όπου η αρχιτεκτονική μιμείται την αρχιτεκτονική" Αννέζα Μιχ. Ατσαλίνου Η εργασία ερευνά την διαμόρφωση της επιδερμίδας της αστικής πολυκατοικίας και προσδιορίζει πως η διεθνής και "επώνυμη" αρχιτεκτονική επηρεάζει την "ανώνυμη" αρχιτεκτονική. Επίσης προσδιορίζει κανόνες μέσα από τους οποίους επισημαίνεται πως διαμορφώνεται η επιδερμίδα της αστικής πολυκατοικίας.
"Θεματικά πάρκα" Κωνσταντίνα Δρακωνάκη, Σεβαστή Χρυσοχού Κατ' αρχήν, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε ιστορικά τα παραδείγματα μέσα από τα οποία φαίνεται να προκύπτει η αντίληψη των σύγχρονων θεματικών πάρκων και διαπιστώσαμε τη μεγάλη παράδοση αντίστοιχων διαμορφώσεων σε όλη την ιστορία της νεότερης δυτικής τοπιοτεχνίας, από την αναγέννηση και μετά. Αυτή, όμως, η ιστορική αναζήτηση συμπληρώθηκε υποχρεωτικά από μία οριζόντια προσπάθεια διερεύνησης, που επιχειρεί να συγκρίνει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό τοπίου με ένα άλλο εκφραστικό σύστημα, το γραπτό λόγο. Η συσχέτιση πλαστικών τεχνών, όπως είναι η τοπιοτεχνία και η αρχιτεκτονική, με τη λεκτική έκφραση δεν είναι τυχαία. Ο γραπτός λόγος, σύμφωνα με την ιστορική εξέλιξη, εμφανίζεται ως το ηγεμονικό εκφραστικό σύστημα σε σχέση με τα άλλα. Ως τέτοιο, χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αφηγηματικό και ιδεολογικό κορμό του πολιτισμού μας. Κατά συνέπεια, η επιρροή του δημιουργεί συχνά την ανάγκη να αντλούμε στοιχεία από αυτό το εκφραστικό σύστημα. Έτσι, είναι πιθανόν οι δημιουργοί να θεωρούν καθήκον τους κάθε φορά τη μεταφορά θεμάτων και τρόπων έκφρασης από το λεκτικό σύστημα στις δικές τους περιοχές ή να θεωρούν, λόγω του κύρους του γραπτού λόγου, ότι το πράττουν, χωρίς να είναι ορθό. Εντούτοις, το λεκτικό σύστημα θεωρείται ο κεντρικός πυρήνας θεσμοποίησης της κοινωνικής έκφρασης και για αυτό το λόγο ασκεί σίγουρα επιρροή, η οποία εμφανίζεται μέσα από τη μεταφορά τρόπων έκφρασης. Στην περίπτωση των θεματικών πάρκων, αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη αφηγηματική μεταφορά, η οποία στην παράδοση των τοπιοτεχνικών διαμορφώσεων δεν εμφανίζεται με μία αφαιρετική διαδικασία, αλλά αντίθετα με μια ακριβή και πλήρη μεταφορά ιστοριών και μύθων από την αρχαία παράδοση. Διερευνούμε αφενός μια ιστορική συνθήκη ανάπτυξης των χωρικών διαμορφώσεων και αφετέρου μια διαδικασία μεταφοράς προτύπων από ένα εκφραστικό σύστημα, που θεωρείται κυρίαρχο, σε άλλα συστήματα, τα οποία μολονότι υπήρξαν σπουδαία σε κάθε εποχή, εντούτοις θεωρούνται ηγεμονευόμενα από τη λεκτική έκφραση.
"Κατασκευές υπαίθριων θεάτρων στο αττικό τοπίο" Όλγα Σολωμού Η σημασία των υπαίθριων θεάτρων στο Αττικό τοπίο, μέσα από την ένταξή τους σε αυτό και τα υλικά κατασκευής τους. Σχέση θεάτρου και τοπίου/φυσικού περιβαλλοντος. Ιστορική αναδρομή από το αρχαίο κλασικό θέατρο ως τα σύγχρονα υπαίθρια θέατρα. Περιγραφή και έρευνα γύρω από τα σύγχρονα υπαίθρια θέατρα του αττικού τοπίου, ένταξη στο τοπίο και υλικά κατασκευής.
"Μεταβαλλόμενες μορφές στο χώρο, ενεργητική και παθητική συμμετοχή του ανθρώπου στη μεταβολή: οικειοποίηση" Αντωνιάδη Ζωή, Τσήρου Βασιλική Μορφές μεταβολής από την κλίμακα του επίπλου μέχρι τον αστικό ιστό / η συμμετοχή του ανθρώπου σε αυτή τη μεταβολή /η οικειοποίηση των μορφών αυτών από τον άνθρωπο.
"Οικονομική και κοινωνική ανάλυση των αναπλάσεων" Μαράντη Δήμητρα Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των αναπλάσεων. Οι διαδικασίες ανάπλασης, τα άτομα που τις κινούν και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.
"Μεσαιωνικής Μεσσηνίας ιστορικογεωγραφικά & Κοντοβουνίων οικιστικά" Παναγιωτόπουλος Αναστάσιος Αλλαγές στον κατοικημένο χώρο κατά τον Μεσαίων στην Μεσσηνία. Οικιστικά και Αρχιτεκτονικά Κοντοβουνίων κατά την νεώτερη περίοδο.
"Δραπετσώνα: πολλαπλές αναγνώσεις ενός βιομηχανικού τόπου" Βορεάκου Μυρτώ-Μαρία, Μουγγολιά Αργυρώ Πολλαπλές αναγνώσεις του βιομηχανικού τόπου της Δραπετσώνας μέσω των φυσικών χαρακτηριστικών, του οργανωμένου χώρου, των αισθήσεων, του χρόνου και της κοινωνίας.
"Στων μύλων τα γυρίσματα...": Ζάρος-προτάσεις αξιοποίησης συνόλου νερόμυλων" Καμαριανάκη Κατερίνα, Μουντράκη Ευαγγελία Γνωριμία με το νερόμυλο (ιστορία-ανάλυση). Η σημερινή κατάσταση των νερόμυλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζαρός : παρουσίαση πρότυπου συγκροτήματος νερόμυλων. Παραδείγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (αξιοποίηση νερόμυλων). Πρόταση αξιοποίησης για το σύνολο των νερόμυλων του Ζαρού.
"Ο βιοκλιματικός παράγοντας στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων: (τα παραδείγματα της Άνδρου, Τήνου, Κέας)" Ασημακοπούλου Ελένη, Σιούλη Αλεξάνδρα Αναφορά στις κλιματολογικές συνθήκες στις Κυκλάδες. Ιστορική αναδρομή στην Ελλάδα, διαπίστωση εφαρμογής παθητικών συστημάτων στην ιστορική ελληνική αρχιτεκτονική, αναφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό. Πρώτη προσέγγιση στα παθητικά συστήματα. Εξέταση-μελέτη εις βάθος στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και τον τρόπο με τον οποίο αυτές εφαρμόζονταν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα στα νησιά της Άνδρου, Τήνου, Κέας. Κατασκευαστική ανάλυση δομικών στοιχείων και τεχνικών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση βιοκλιματικού χαρακτήρα στα νησιώτικα κτίσματα. Συμπεράσματα η σημαντικότητα της μελέτης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του τρόπου προσαρμογής της στο κλίμα κάθε τόπου στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την τεχνική δόμησης του σήμερα.
"Η προβολή της αρχιτεκτονικής ή η αρχιτεκτονική της προβολής" Παλαιολογοπούλου Ξανθή Πώς-πού-πότε-γιατί προβάλλεται η αρχιτεκτονική. Το πλαίσιο της εποχής μας ευνοεί την εκ νέου ανάδυση της αρχιτεκτονικής παράλληλα με to design. Τα media υπερασπίζονται συγκεκριμένους (διάσημους) δημιουργούς ; Πώς άγνωστες πόλεις γίνονται διάσημες; Αξίζει να ταξιδέψουμε για τα επώνυμα κτίρια που μαθαίνουμε από τα media; Ποια η σχέση αρχιτεκτονικής και προβολής;
"Μία εναλλακτική προσέγγιση προς τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό" Θεοφανία Κοσυφάκη Περιγραφή μιας διαφορετικής μεθοδολογίας μέσα από αφαιρετικό επίπεδο για την αρχιτεκτονική σύνθεση. Παραδείγματα από Σουηδία, Ιταλία και ΕΜΠ. Απόψεις από Frank Gehry και Peter Eisenman.
"Το νερό και ο άνθρωπος: η εξέλιξη των λουτρικών κτιρίων και των σχετικών εγκαταστέσεων" Έλενα Νάστου, Ελισάβετ Παπακωνσταντή Ο ρόλος του νερού στη ζωή. Ζωτικό στοιχείο, θεραπευτικό μέσο, σύμβολο αναγέννησης και δημιουργίας, λατρεία νερού. Κοινωνικός ρόλος νερού στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρωμαϊκή αυτοκτατορία, στο Βυζάντιο, στον Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση - Μπαρόκ, στο Ισλάμ και στη σύγχρονη εποχή, ακόμα στη Φιλανδία και στην Ιαπωνία. Τυπολογία λειτουργικών εγκαταστάσεων: αρχαιοελληνικων (βαλανεία - γυμνάσια), ρωμαϊκών (βαλανεία - θέρμες - θερμομετρικά λουτρά), οθωμανικών (χαμάμ, επιρροές, τύποι ζεστού χώρου), βυζαντινών (τριπλή διάταξη), μεσαιωνικών (υπαίθρια, τύπος αμόλουτρου, δημόσια λουτρά στις πόλεις, μετάδοση ασθενειών), αναγεννησιακών - μπαρόκ (αλουσία), ιαπωνικών (furo - seuto - onsen), φιλανδικών (σάουνα), ρώσικων (lazvia), σύγχρονων λουτρών.
"Αναζήτηση στην ιστορική ταυτότητα της καρδίτσας" Μαρία Μπακαρού Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, οι κατοικίες, τα δημόσια κτίρια και η ταυτότητα της πόλης με βάση τους μετασχηματισμούς που υφίστανται χαρακτηριστικοί δημόσιοι χώροι στο κέντρο της Καρδίτσας.
"Η επίδραση της τεχνολογίας της πληροφορίας ως μέσο επικοινωνίας στο δημόσιο χώρο των σύγχρονων μητροπόλεων" Ρένα Λογαρά, Γεωργία Νικολακοπούλου Ανάλυση των δεδομένων του σύγχρονου αστ. δημόσιου χώρου και παρουσίαση 3 παραδειγμάτων σχεδιασμού του, με την τεχνολογία της πληροφορίας, ως μέσο επικοινωνίας. Κριτική τους ως προς το πόσο αυτό συμβάλλει στον κοινωνικό ρόλο του χώρου.
"Επίδραση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1541 - 1614) στην νεότερη ζωγραφική" Παναγιώτης Γεωργανάς Η έρευνά μου φωτίζει τον ρόλο του Θεοτοκόπουλου και τον τρόπο που μολονότι δέχθηκε επιδράσεις, όχι μόνον ολοκληρωτικά τις ξεπέρασε, αλλά το έργο του δημιούργησε πρωτοπορία, τόσο ώστε να θεωρείται πατέρας της μοντέρνας ζωγραφικής.
"Η αρχιτεκτονική σε ένα πολυπαραμετρικό matrix" Εριέτα Τσαντούλα Αναφορά γενικά στην αρχιτεκτονική μέσα από παραδείγματα από διάφορα περιβάλλοντα τόσο απ'το διάστημα όσο και από τη γη.
"Η πολυπλοκότητα και η εμπλοκή των λειτουργιών στους εμπορικούς χώρους" Φωτεινή Θεοδοσίου, Ιωάννα Σουλελέ Παραδείγματα αντιπροσωπευτικών εμπορικών χώρων, ιστορική αναδρομή για τον εμπορικό χαρακτήρα, αστικό πρότυπο (παραλληλισμός), η συνθήκη του χρόνου στη μεταβολή του χώρου, ο καθορισμός του στυλ στον εμπορικό χώρο - marketing, ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση του εμπορικού χώρου.
"Ο σταθμός και το ταξίδι: η εμπειρία του Calatrava" Μαρία Φάφαλη Στη διάλεξη αυτή διερευνάται το ζήτημα του σταθμού τρένων και του ταξειδιού, μέσα από την ανάλυση τριών σταθμών του Calatrava.
"Η υπόσταση του υλικού - Peter Rice" Ελισάβετ Πετσατόδη, Αθηνά Πιστικού Πως μεταφράζεται η αρχιτεκτονική ιδέα σε απτό υλικό.
"Διαβάζοντας τους μετασχηματισμούς της ενετικής πόλης των Χανίων" Μαρία Κυριακάκη, Στεφανία Κωβαίου Η διάλεξη αφορά την εξελικτική πολεοδομική πορεία της ιστορικής πόλης των Χανίων ξεκινώντας ουσιαστικά από την περίοδο της Ενετοκρατίας 1211 (όπου και οι πρώτες σημαντικές πληροφορίες) έως σήμερα. Γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης της πόλης ως "πόλη της κάθε εποχής", γεγονός που μας βοηθά να διαβάσουμε τους μετασχηματισμούς της στην διάρκεια της ιστορίας.
"Πάνω στον βράχο: τρία παραδείγματα "οργανικής" φιλοσοφίας" Γεράσιμος Βαμβακίδης, Δήμητρα Ηλιοπούλου Ανάλυση της ένταξης κτιρίων στο τοπίο μέσα από τρία παραδείγματα, το falling water, την casa Malaparte καο τις κατοικίες του Moura.
"Παρατηρήσεις για την εικόνα της μεγαλούπολης, μέσα από τα κείμενα των G. Simmel και W. Benjamin" Κώστας Καρακάσης Παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της μεγαλούπολης στις αρχές του 20ου αιώνα, οι έννοιες της ατομικότητας, της ελευθερίας, η φιλοσοφία του χρήματος και των αγαθών στις ανθρώπινες σχέσεις, η εμπορευματοποίηση, ιδωμένα μέσα από κείμενα δύο συγγραφέων κοινωνιολογίας G. Simmel και W. Benjamin.
"Σχέση πόλης - θάλασσας: το παράδειγμα του Φαληρικού όρμου" Ευγενία Αγραφιώτου, Ιωάννα Βούζη Κωδικοποίηση μελετών για την ανάπλαση της Φαληρικής ακτής.
"Το mellon και η κινηματογραφική προπαγάνδα" Ευγενία Δημοπούλου Εικόνες του μέλλοντος που έχουν καταγραφεί στο μαζικό κινηματογράφο.
"Αμφιλοχία (Καρβασαράς): ανάλυση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας της" Σταυρούλα Κοντονίκα Η εργασία περιλαμβάνει μία πρώτη αποκάλυψη και συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων που διαμόρφωναν τον παραδοσιακό οικισμό και μελέτη της λαϊκής οικοδομικής δραστηριότητας που έλαβε χώρα στην Αμφιλοχία από την απελευθέρωση έως τον μεσοπόλεμο περίπου.
"Σύγκριση θερμικής συμπεριφοράς της νεοκλασσικής και της σύγχρονης κατοικίας στην Αθήνα: (προσομοίωση σε πρόγραμμα συναμικής ανάλυσης, συγκέντρωση, σύγκριση αποτελεσμάτων και συμπεράσματα. Επεμβάσεις, βελτιώσεις)" Παύλος Χροναίος Θερμική συμπεριφορά (θερμοκρασιακή κατανομή και κατανάλωση ενέργειας) συναρτήσει υλικών κατασκευής και μόνωσης.
"Διφορούμενη βία και γοητεία: από τον Loos στον Eisenman" Δήμητρα Πατσιλινάκου, Καρμέλλα Χιώτη Βίαιη σχέση ανθρώπου - χώρου. Παράδειγμα η αρχιτεκτονική του Loos και του Eisenman.
"Βιοκλιματικός σχεδιασμός σε έργα του γραφείου μελετών Α. Ν. Τομπάζη" Μαρίνα Ζωτάκη, Χρυσούλα Παλατιανού, Γεωργία Σταθοπούλου Οι βιοκλιματικές στρατηγικές του γραφείου μελετών Α. Ν. Τομπάζη και η εφαρμογή τους σε διάφορα έργα. Ανάλυση 7 αντιπροσωπευτικών κτιρίων.
"Τεχνολογικό - πολιτιστικό πάρκο Λαυρίου: βιομηχανικά κελύφη και επανάχρηση" Γεωργία-Αφροδίτη Γούδα, Άρτεμις Καρατζά Η πορεία εξέλιξης του πολιτιστικού πάρκου Λαυρίου.
"Ο ρόλος της εικόνας στην εμπορευματοποίηση της σύγχρονης πόλης... διάσημοι αρχιτέκτονες στην Ισπανία" Χρυσοκώνα Μαύρου Πως λειτουργεί το place marketing, ο τύπος, η διαφήμηση και ο κινηματογράφος στην προώθηση της πόλης. Συγκεκριμένα παραδείγματα από Βαρκελώνη, Βαλένθια και Μπιλμπάο.
"Αθήνα. Η γοητεία του χάους. Η όμορφη "ασχήμια" της πόλης" Νιόβη Πολυριαλά Η "εισαγωγή" του χάους στην πόλη συνέβει λόγω της "μεγάλης έκρηξης" της πόλης. Το χάος συντηρείται μέσω της τυποποίησης δραστηριοτήτων και δομών. Η γοητεία της πόλης σχετίζεται περισσότερο με το βίωμα και το οικείο σε αντιδιαστολή με την αντικειμενική ομορφιά. Αντιλαμβανόμαστε μία πόλη μέσα από την εικόνα της, τους ανθρώπους της, τον τρόπο ζωής, αλλά και από στιγμιότυπα. Η γοητεία της Αθήνας συνίσταται στη διαφορετικότητα, τον αυθορμητισμό, το αναπάντεχο, στην ανθρώπινη χροιά της.
"Κωνσταντινούπολη: παράλληλες προβολές μνήμης" Μαρία Τσιγάρα, Γιώργος Κουρμαδάς Αντιπαράθεση της επίσημης προβαλλόμενης ταυτότητας της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης με αυτή που διαμορφώνουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες που την κατοικούν. Πως οι διαφορετικές αντιλήψεις για την μνήμη της πόλης επηρεάζουν την ίδια την πόλη.
"Το αλουμίνιο και η χρήση του στα έπιπλα" Δέσποινα Σωτηρίου Η κυρίως διάλεξη ασχολείται με το αλουμίνιο, την ιστορία του, τις ιδιότητές του, τις εφαρμογές τα κράματα, την αγορά του στην Ελλάδα και τον κόσμο και με τα έπιπλα από αλουμίνιο. Πότε συναντούνται στην ιστορία του επίπλου για πρώτη φορά, ποιες είναι οι αντιπροσωπευτικές εταιρίες που προωθούν έπιπλα αλουμινίων. Ακολουθεί μια κριτική ανάλυση κάποιων επίπλων από αλουμίνιο από την ελληνική αγορά επίπλου. Το παράρτημα έχει αναλυτικά τα διάφορα στοιχεία και χαρακτηριστικά του αλουμίνιου και μια ιστορία (γενικότερη) των επίπλων μέσα στην οποία τοποθετούνται και τα έπιπλα από αλουμίνιο.
"Αρχιτέκτονας Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης: η βιοκλιματική διάσταση στο έργο του" Αιμίλιος Μιχαήλ Διερεύνηση παραδειγμάτων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στο έργο του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη. Το έργο αναφέρεται έντονα στις ιδέες του μοντερνισμού, στοχεύει όμως στην άμεση σύνδεση του με τις τοπικές πολιτιστικές συνθήκες, την ιδιομορφία του τοπίου και του κλίματος.
"Περιπλάνηση στον "ονειρο"-χώρο του A. Kurosawa" Γεωργίου Παρασκευή, Ελένη Ρουμπάνη Αντικείμενο μελέτης αποτελεί η ανάγνωση διαφορετικών ποιοτήτων του χώρου και η αποκτυπτογράφηση των αισθήσεων που προκαλούν τα οκτώ όνειρα του A. Kurosawa.
"Decosterd & Rahm Associes: "hormonorium" Ντακλέα Γ. Ράππου Πως οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες επηρεάζουν τον βιολογικό και ορμονικό ρυθμό του οργανισμού μας.
"Οι εμπορικοί χώροι και ο αρχιτέκτονας σήμερα" Βαρβάρα Αλτσιτζόγλου, Όλγα Τζιώτη, Φωτεινή Χαλβατζή Το εμπόριο στη σημερινή κοινωνία και ο ρόλος του σύγχρονου αρχιτέκτονα στους εμπορικούς χώρους.
"θεατρικός χώρος σε υπάρχοντα αποθηκευτικά - βιοτεχνικά κτίρια στην Αθήνα μετά το 1990" Αθανάσιος Πολυζωίδης Ανάλυση των χαρακτηριστικών των θεατρικών χώρων στην Αθήνα μετά το 1990 που έχουν ενταχθεί σε βιοτεχνικά κελύφη. Κριτική παρουσίαση αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων και προβληματισμός ως προς την επιτυχία του φαινομένου.
"Ηλιακό χωριό 3: διαπιστώσεις 15 χρόνια μετά" Ιουλία Γαλιατσάτου, Σοφία Λάγιου Το τεύχος αναφέρεται στο Ηλιακό Χωριό 3 στην Πεύκη Αττικής. Περιέχει περιγραφή του οικισμού και των συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, παρατηρήσεις από επί τόπου έρευνα, συνεντεύξεις με κατοίκους και συμπεράσματα σχετικά με την λειτουργία του οικισμού μετά από 15 χρόνια.
"Διαφάνεια: από την ηθική της αποκάλυψης στην αισθητική της ημιδιαφάνειας" Αμαλία Βλάχου, Μαρία Γεωργίου, Ελευθερία Πολίτου Διαφάνεια από το μοντέρνο κίνημα και η σύγχρονη αντιμετώπισή της μέσα από σύγχρονα παραδείγματα.
"Οι σκηνογραφίες του Γιάννη Τσαρούχη" Άννα Μαυροπούλου Ανάλυση κάποιων από τις πιο σημαντικές σκηνογραφίες του Γιαννη Τσαρούχη, σεόλη τη διαρκεια της ζωής του.
"Θερμική άνεση σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας" Σταυρούλα Παπαϊωάννου-Παναγιωτοπούλου, Ειρήνη Παπασούλη Μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και έλεγχος θερμικής άνεσης σε 4 πλατείες του κέντρου της Αθήνας (πλ. Κλαθμώνος - πλ. Κουμουνδούρου - πλ. Κοτζιά - πλ. Βικτωρίας.
"Σκέψεις για το "αληθινό" στην αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη" Καλλιόπη Παπατζανάκη, Βαγγέλης Τουλιάτος Η διάλεξη αφορά την έννοια του "αληθηνού" στο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη. Το αληθηνό είναι για τον Α.Κ. το ενωτικό ανάμεσα στο λόγο και την πράξη και η πρωταρχική αρχή κάτω από το επιστέγασμα της οποίας μπαίνουν όλες οι έννοιες που δομούν την σκέψη του. Με κεντρικό άξονα την αλήθεια ο Α.Κ. "συντάσσει" ένα κανόνα, ώστε να δώσει σάρκα και οστά στο λόγο του. Όσο, όμως, προσπαθεί να εφαρμόσει στα κτισμένα έργα του τον κανόνα, τόσο πέφτει σε κάποιες φαινομενικά τουλάχιστον αντιφάσεις. Έτσι αρχίζουμε το εγχείρημα μας από τον εντοπισμό των αντιφάσεων, καταγράφοντας λόγο και έργο σε χρονολογική σειρά. Μετά διακρίνουμε μέρος του κανόνα που εμπλέκεται στις αντιφάσεις και ξεχωρίζουμε σε αυτόν τις αρχές και τα εργαλεία και τον συσχετίζουμε με την έννοια της αλήθειας. Έπειτα ερμηνεύουμε τις "αντιφάσεις" μέσω των παραπάνω δεδομένων ως εξέλιξη, σύγκρουση αρχών, σύγχυση εννοιών, αντίθετα-ζήτημα ισορροπίας μέτρου. Καταλήγουμε, τέλος, πως το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη δεν είναι ομοιογενές αφού η έννοια του "αληθινού" μεταλλάσσεται καθώς η εφαρμογή τον οδηγεί στο να συνειδητοποιήσει και να δημιουργήσει επιπλέον αποσπάσματα της αλήθειας, αναμορφώνοντας την στο έργο του.
"Παράγοντες οικειοποίησης του υπαίθριου δημόσιου χώρου της σύγχρονης Αθήνας" Βασίλης Βαλωμένος, Ευαγγελία Χατζηδιάκου Αναζήτηση πολιτικών - κοινωνικών αιτιών για οικειοποίηση των σύγχρονων πλατειών από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. Ιδιότητες του δημόσιου χώρου που είναι προβλέψιμες και ελέγξιμες κατά τον σχεδιασμό. Παρατήρηση υπαίθριων χώρων για την τεκμηρίωση των παραπάνω: πλ. Δουρούτη, πλ. Ομονοίας, πλ. Βικτωρίας, γενικότερη περιοχή Γκαζοχωρίου.
"Η δυνητικότητα των υλικών" Γιάννης Ορφανός Προσέγγιση των σύνθετων υλικών. Σύνθεση ύλης και πληροφορίας, δημιουργία έξυπνων, διαδραστικών υλικών. Υπερεπιφάνειες - νανοτεχνολογία. Η δυνητικοποίηση των υλικών ως μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας. Δυναμικές. Θέση απέναντι στα πράγματα, νέα υποκειμενικότητα.
"Τζ. ντε Κίρικο - Ν. Εγγονόπουλος συγκριτική θεώρηση" Ιωάννης Δρούζας, Αλκυόνη Κράλλη Ο Τζ. ντε Κίρικο, εμπνευστής του σουρεαλισμού, που δεν προσεχώρησε τότε στο συγκεκριμένο κίνημα, έδωσε την ώθηση και στον έλληνα Ν. Εγγονόπουλο να εκφράσει τη δική του άποψη του σουρεαλισμού. Τον ελληνικό σουρεαλισμό.
"Ο οικοτουρισμός: η περιήγηση στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη εκτός μαζικού ρεύματος" Αριάδνη Κυρίτση, Σοφία Παπακωνσταντίνου Ο οικοτουρισμός και ο ρόλος του στη διατήρηση του αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος.
"Η ευελιξία στην κατοικία: σύγχρονες εναλλακτικές προσεγγίσεις" Δέσποινα Τσιάλτα Η κρίση στην κατοικία και κατοίκιση και οι νέοι τρόποι ζωής, οι νέες ανάγκες, η ετερογένεια που χαρακτηρίζουν τον 20ο αιώνα μας φέρνουν αντιμέτωπους με το αίτημα για διαφοροποίηση και ανοιχτές λύσεις. Στην εργασία μελετώνται ο ρόλος του αρχιτέκτονα, ο πιθανός ρόλος της βιομηχανίας-τεχνολογίας και οι λογικές σχεδιασμού που απαντούν στο αίτημα αυτό.
"Visitate Sabaudia: citta del parco del circeo e modello della architettura razionalista italian" Άννα Λαμπρινού, Σταυριάννα Σταθάκη Παρουσίαση της Sabaudia, μιας πόλης υπόδειγμα της ιταλικής ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής.
"Καταστήματα: προβολή της μόδας μέσω της αρχιτεκτονικής" Ελπίδα Ρούσσου Τάση δημιουργίας καταστημάτων ένδυσης από αρχιτέκτονες. Αναφορά σε ξένα και ελληνικά παραδείγματα.
"Θρησκεία και σύγχρονη τέχνη" Αριστέα Ταλαγάνη Τα θρησκευτικά θέματα άρχισαν να επιστρέφουν στην καλλιτεχνική θεματολογία από τον 20ο αιώνα. Σύντομα γίνεται αναφορά στην θρησκευτική τέχνη του παρελθόντος και εκτενής αναφορά σε σύγχρονα "θρησκευτικά" έργα.
"Droog & dutch design" Ανδριανή Πάνου-Παπαθεοδώρου, Γιάννα Σιαπάτη Αφορά την ομάδα Droog Design και ερμηνεύονται τα έργα μέσα από ανάλυση, ιστορική αναδρομή, αναφορές στην αρχιτεκτονική.
"Αποκρυστάλλωση της κίνησης στην αρχιτεκτονική μορφή - Zaha Hadid" Αικατερίνη Μαστοράκη, Ευαγγελία Στρατίκη Προσπάθεια εντοπισμού των συνθετικών κανόνων που οδηγούν στην πλαστική έκφραση της κίνησης μέσα από την αρχιτεκτονική μορφή. Ανάλυση του έργου της αρχιτέκτονα Zaha Hadid.
"Γυναίκες καλλιτέχνιδες... μια διαφορετική οπτική" Θεοδώρα Αγγελοπούλου, Άννα Σταμπέλου Περιγραφή της ζωής και του έργου έξι καλλιτέχνιδων από την αναγέννηση μέχρι σήμερα.
"Μεταβαλλόμενη κατοικία. Από τα ρευστά στα άυλα όρια" Μαρία Σαριδάκη, Κυριακή Στεφανίδου Μεταβολή στο χώρο της κατοικίας και διαφορετικός χειρισμός των εσωτερικών και των εξωτερικών ορίων.
"Αστική πολυκατοικία του μεσοπολέμου στην Αθήνα: μια τομή στην οδό Σκουφά" Έλλη Ντούρμα Η μεσοπολεμική ανοικοδόμηση της οδού Σκουφά. Εξέταση της εσωτερικής διάταξης των διαμερισμάτων, του χώρου της κεντρικής εισόδου, της εξωτερικής αρχιτεκτονικής και τους διάφορους εξωγενείς παράγοντες που επενέργησαν στον οικοδομικό τομέα της πολυκατοικίας ενώ ταυτόχρονα δίνεται η γεωγραφική και η διαχρονική διάσταση του δεδομένου οικιστικού φαινομένου στην Σκουφά.
"Μια τρελή ιστορία: από το άσυλο στο ψυχιατρείο - η ελληνική πραγματικότητα" Ανδριάνα Δίπλα, Μαρία Τσιούρη Οι χώροι που φιλοξένησαν την τρέλα στη διάρκεια της ιστορίας. Η γέννηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Τα ελληνικά ψυχιατρεία και η ιστορία τους. Επιτόπιες παρατηρήσεις.
"Σιδηρορομικοί σταθμοί: κόμβοι δημοσίου ενδιαφέροντος" Σταυρούλα Μπακοπάνου Εξέταση του πολλαπλού ρόλου των σιδηροδρομικών σταθμών, που σχετίζεται με την τεχνολογική, οικονομική και γενική δημόσια σημασία τους κατά την ιστορική διαδικασία εξέλιξής τους.
"Αναπλάσεις πρώην λιμανιών σε πόλεις της Ευρώπης" Μαρία Δρίτσα, Νέστορας Κανέλλος Ιστορία της πόλης. Ανάλυση - ιστορική εξέλιξη των λιμανιών και θαλάσσιων μετώπων του Amsterdam, Rotterdam και Barcelona. Σύγκριση των επεμβάσεων.
"Η διαφάνεια ως το πρόδηλο της δομής στη μορφή: η έννοια της διαφάνειας, ερμηνείες και εφαρμογές" Χρυσούλα Σουλιώτη, Ναταλία Χρηστίδη Η διαφάνεια και οι εκφράσεις της στον κυβισμό, στην αρχιτεκτονική (κυρίως ως ανάλυση του μοντερνισμού) και στον κινηματογράφο (αρχές 20ου αιώνα.
"Ζώσες" γέφυρες" Χρήστος Κουγγουλέρης Η πορεία των κατοικήσιμων γεφυρών από το χθες στο σήμερα και ο ρόλος τους μέσα στην πόλη.
"Peter Zumthor - Therme Vals: η αφήγηση του χώρου" Εμμανουήλ Σταυρακάκης, Ελένη Τσιριντάνη Διερεύνηση της βιωματικής εμπειρίας και της αντίληψης του χώρου μέσα από τις αισθήσεις με αφορμή το κτίριο λουτρών του P. Zumthor στο Vals.
"Το παιχνίδι, το παιδί και ο χώρος του στην πόλη" Ειρήνη Χριστοφάκη, Μαρία Παπαποστόλου Ερευνά την έννοια του παιχνιδιού, τη σχέση του με το παιδί και τη σημασία του. Αναπτύσσονται σκέψεις για τις χωρικές συνθήκες του παιχνιδιού, κυρίως των παιδιών στις σύγχρονες πόλεις. Γίνεται αναφορά σε παραδείγματα χώρων για παιχνίδι, στις αρχές σχεδιασμού και τα στοιχεία τους.
"Το παιχνίδι, στον αύλειο χώρο του σχολείου και πως αυτό συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού" Μαρία Τζανέτου, Βασιλική Χονδρού Παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού μέσα στον αύλειο χώρο του σχολείου.
"Θνητότητα: προσεγγίσεις μιας κατοίκισης" Άλκης Χατζηανδρέου Μέσα στο πλαίσιο που προσπαθεί να απαλλαχθεί από τη σκέψη της θνητότητας, προσπαθώ να βρω θραύσματα (αρχιτεκτονικής και γενικότερα) που την επαναφέρουν στην επιφάνεια για να την επανεγράψουν στην αυτοσυνείδηση.
"Το φυσικό και το πολιτισμικά επεξεργασμένο: αρχιτεκτονική και πολιτισμική επεξεργασία" Δημήτρης Αποστολίδης Η σχέση της αρχιτεκτονικής, της μαγειρικής και άλλων πολιτιστικών πρακτικών. Ποια η διαδικασία της πολιτιστικής επεξεργασίας;
"Οι ρομά μέσα από διαδικασίες περιθωριοποίησης και ένταξης στον αστικό και κοινωνικό ιστό: η περίπτωση της Αγίας Βαρβάρας" Ευάγγελος Ζουριδάκης, Ελένη Καμόντου, Ελένη Πούλου Πόλη και περιθώριο. Οι ρομά. Ιστορικές αναφορές, κελύφη, κοινωνική και οικονομική οργάνωση, νομαδισμός - ημινομαδισμός εδραιοποίηση, οι ρομά στο δήμο Αγίας Βαρβάρας, ιστορία, καθημερινότητα.
"Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των φυλακών απομόνωσης" Κώστας Βουρεκάς, Χρήστος Ελευθεριάδης Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των φυλακών με στόχο την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του απομονωτικού εγκλεισμού. Οι δύο περίοδοι έξαρσης του φαινομένου. Γενικές κατόψεις, πτέρυγες, κελιά, τεχν. εγκαταστάσεις, οικοδομικές λεπτομέρειες, χωροθέτηση κ.α.
"Γενικός οικοδομικός κανονισμός: η αναγκαιότητα της δημιουργίας του και τα χνάρια της εφαρμογής του ως τις μέρες μας" Χρήστος Πανουργιάς, Δημήτριος Ζαβαντής Ανάλυση του ΓΟΚ από την γέννεσή του ως τις μέρες μας. Οι συνέπειες της εφαρμογής του στο σημερινό αστικό περιβάλλον, αυθαιρεσίες, προτάσεις βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης.
"Ερμηνεία του αττικού τοπίου: ο ρόλος της λοφοσειράς των Tουρκοβουνίων" Παναγιώτα Δαλαγγέλη Ανάλυση φυσικών χαρακτηριστικών των Τουρκοβουνίων, μετασχηματισμοί και ασυνέχειες που έχουν δημιουργηθεί στο φυσικό τοπίο από τον εποικισμό και την λατόμηση τους. Η αυθαίρετη, νομαδική κατοίκησή τους.
"Πέτρινοι φάροι στα Κύθηρα" Ζαφειρία Βογιατζή, Κωνσταντίνος Τσίρικος Περιγραφή-ανάλυση των φάρων και ειδικότερα στα Κύθηρα.
"Τεχνικές φωτισμού στην ψηφιακή τρισδιάστατη αρχιτεκτονική" Ειρήνη Λυμπρίτη Ο φωτισμός στο περιβάλλον του υπολογιστή. Διευκολύνσεις για το μηχανικό του σήμερα. Τρόποι ανάδειξης ψηφιακών τεχνικών φωτισμού.