Διαλέξεις 2002
4/20/2021

Διαλέξεις 2002

Ακαδημαϊκό Έτος2002

Διαλέξεις 2002  (υποσελίδες)

"Καρναβαλικό μουσείο στην Πάτρα" Ασημακοπούλου Δήμητρα Δημιουργία ενός καρναβαλικού μουσείου στην Πάτρα, για την ανάδειξη της Πατρινής καρναβαλικής κουλτούρας. Σκοπός του μουσείου θα είναι η διαχρονική και διαρκής προβολή του πατρινού καρναβαλιού καθώς και άλλων καλλιτεχνικών δημιουργιών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
"Η αλληλεξάρτηση του τουρισμού και της αλιείας στο Νομό Σάμου: αναπτυξιακές επιπτώσεις" Γεράσιμος Κεκάτος Η αλληλεξάρτηση του τουρισμού και της αλιείας στο Νομό Σάμου - αναπτυξιακές επιπτώσεις.
"Ελληνική αρχιτεκτονική μετά τον β' παγκόσμιο πόλεμο ως το 1980" Βαρελάς Παναγιώτης Η ελληνική αρχιτεκτονική από το 1945 ως το 1980.
"Η Εξέλιξη των πολεοδομικών δομών στον 200 αιώνα" Παυλιάδης Γεώργιος Η εξέλιξη των δομών των πόλεων από τις αρχές του 20ου αιώνα, πως εμφανίστηκαν, τι πρότειναν, που στηρίχτηκαν.
"Το αντικείμενο#0: ή πως ένα λειτουργικό σύστημα καιτο μέσο της γλώσσας συνθέτουν τον εικονικό κόσμο των MOOs" Αγγελική Αθανασιάδου, Κόρδας Αριστείδης Πως ένα λειτουργικό σύστημα (ιεραρχημένων, διακριτών στοιχείων) και το γλωσσικό μέσο (σύστημα αναπαράστασης) συνθέτουν τον εικονικό χώρο των ΜΟΟs.
"Schuiten και Peeters: το πέρασμα στις σκοτεινές πόλεις" Αγγέλου Άγγελος, Αμπατζή Ελένη Ο Schuiten και Peeters δημιουργούν μέσα από τα κόμιξ τους, το σύμπαν των "Cites Obscures" προτείνοντας "εκπληκτικούς τόπους, φορείς του ονείρου ή του εφιάλτη...". Οι τρόποι αλλαγής κατεύθυνσης και μεταμόρφωσης αυτών των χώρων, όπως περιγράφονται στα εικονογραφήματα των δύο Βέλγων, ανάγουν το ρόλο της αρχιτεκτονικής σε πρωταγωνιστικό.
"Αποσπάσματα χώρου: Gordon Matta-Clark 1943-1978" Λίνα Δήμα Ο Gordon Matta-Clark στη σύντομη ζωή του, έκοψε ένα μεγάλο αριθμό κτιρίων. Δημιουργούσε χώρο αφαιρώντας, αποσυνθέτοντας. Η προσέγγιση του έργου του επιχειρείται μέσω των πράξεών του, για να καταλήξει στη σχέση αυτών που πράττει με τους αρχιτέκτονες.
"Στέγαση μεγάλων ανοιγμάτων: εφαρμογή σε αθλητικές εγκαταστάσεις" Λυμπέρης Λυμπερόπουλος Εξέλιξη στεγάσεων μεγάλων ανοιγμάτων. Καταγραφή και ανάλυση στεγάσεων αθλητικών εγκαταστάσεων με βάση το υλικό του χάλυβα. Σταθερές - κινούμενες στεγάσεις. Προβλήματα - αστοχίες - κριτική και μέλλον των κατασκευών μεγάλων ανοιγμάτων.
"Μπραζίλια: η ενσωματωση μιας πόλης του μοντέρνου κινήματος από την βραζιλιάνικη κοινωνία" Κυριακή Μπερκέτη Ανάγνωση της πόλης σήμερα, μέσα από μια ιστορική αναδρομή, και μια διαδρομή στην Μπραζίλια (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) 42 χρόνια μετά την ημερομηνία εγκαινίων της πόλης. (1960).
"Πασσαλόπηκτες κατασκευές" Χρυσανθόπουλος Δημήτρης, Προεστάκη Κωνσταντίνα Ιστορική αναφορά από αρχαιότητα έως σήμερα. Σημεία εμφάνισης και λόγοι. Ελλαδικός χώρος και περιοχή του Μεσολογγίου όπου αναλύονται τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής. Δείγματα σύγχρονων κατασκευών και ειδικών κατασκευών όπως πετρελαιοπηγές. Συμπεράσματα.
"Το ηχητικό τοπίο: η συμμετοχή του ηχητικού περιβάλλοντος στη συνολική συγκρότηση της τοπιακής αντίληψης" Αγγελική Ζωγραφάκη, Αγγελική Μαθιουδάκη, Λήδα Μαχιά Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η ακοή συμμετέχει στη συγρότηση της συνολικής τοπιακής αντίληψης. Αυτή την ακουστική ερμηνεία του τοπίου, αποκαλούμε ηχητικό τοπίο και εξετάζουμε ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο, η αντίληψη του ηχητικού αυτού τοπίου καθορίζει τις μνημιακές μας αναφορές για τον τόπο.
"Calatrava: τα μυστικά πίσω από την κίνηση" Καρολίνα Παταριά Μελέτη της κίνησης των έργων του Calatrava με σκοπό να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή και για ποιό λόγο την εισάγει ο Calatrava στις κατασκευές του.
"Σκέψεις για την εικόνα του τόπου: με αφορμή το βιομηχανικό συγκρότημα της Δραπετσώνας" Μήτσου Ελένη Διερεύνηση εννοιών όπως βλέμμα, τόπος, εικόνα με αφορμή το βιομηχανικό συγκρότημα Δραπετσώνας.
"Σκηνογραφία και αρχιτεκτονική... αρχιτεκτονική και σκηνογραφία" Καλαμπούνια Ελπίδα, Παπαμικρού Διονυσία Ιστορική εξέλιξη της σκηνογραφίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Γνωριμία με την τέχνη της σκηνογραφίας. Συνεντεύξεις από ανθρώπους του θεάτρου. Είναι η σκηνογραφία και αρχιτεκτονική; Γέννηση αρχιτεκτονικής. Αρχές και αξίες αρχιτεκτονικής. Σύγκριση σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής. Συμπεράσματα.
"Πεκίνο: κατοικία άνθρωπος ζωή" Πετραντωνάκη Κωνσταντίνα Η παραδοσιακή κατοικία του Πεκίνου. Σύγχρονη πραγματικότητα και τρόπος ζωής.
"Σύγχρονες επεμβάσεις σε υπάρχοντα κελύφη" Μαρίνου Μαρίνος, Συργκάνης Λεωνίδας Η διάλεξη αφορά σύγχρονες επεμβάσεις είτε σε υπάρχοντα ιστορικά κτίρια, είτε σε υπάρχοντα βιομηχανικά, αποθήκες κ.α. ανά την Ευρώπη.
"Αειφόρος ανάπτυξη και χωροταξικός σχεδιασμός: το παράδειγμα του νησιώτικου χώρου" Σπηλιώτη Ευγενία Παρουσίαση της έννοιας της βιωσιμότητας ή αλλιώς "αειφόρον ανάπτηξης" γενικά αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Λόγω των ιδιομορφιών του χαρακτήρα τους (νησιωτικότητα) οι νησιωτικές περιοχές, χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα για να καταδείξουν τα ειδικά προβλήματα στην άσκηση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας.
"Λίνδος: το κάστρο και ο οικισμός" Καπότσης Κώστας, Γιαννικουρής Αντώνης Ανάλυση του κάστρου της Λίνδου σε όλες του τις φάσεις. Ανάλυση παραδοσιακού οικισμού.
"Στρασβούργο: πολεοδομική εξέλιξη... και η σύγχρονη εικόνα της πόλης" Ιωάννα Παπασταθοπούλου Μετά την απόφαση εγκατάστασης των ευρωπαϊκών οργανισμών στο Στρασβούργο η πόλη πέρασε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Εκτός από τα οφέλη, οικονομικά και κοινωνικά, που μοιραία ακολουθούν τόσο σημαντικές αποφάσεις αρκετές είναι και οι υποχρεώσεις που γεννιούνται τόσο προς εξυπηρέτηση των νέων δεδομένων και αναγκών όσο και των κατοίκων. Η πόλη πραγματικά έχει επενδύσει πολλά πράγματα στην νέα της εικόνα που μοιάζει συνεχώς να εξελίσσεται και να ακολουθεί ένα γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης...
"Η αρχιτεκτονική του χρώματος στο έργο του Louis Barragan" Πελτσεμή Ανδριανή, Χύτα Δροσούλα Στη διάλεξη εξετάζεται η έννοια του χρώματο, βάσει της οποίας αναλύθηκε το έργο του L. Barragan. Μελετάται η ψυχολογική ερμηνεία των χρωμάτων και οι επιρροές του.
"Μία σχέση αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας: η αρχιτεκτονική της ευφυϊας" Καραμιχαλάκος Θοδωρής, Πετρακόπουλος Άγγελος, Ριζόπουλος Γιώργος Οι αλλαγές που εμφανίζονται στην αρχιτεκτονική πρακτική και τον χώρο, με την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής.
"Το αστικό και το υπερ-αστικό: το παράδειγμα του τρένου στην Αθήνα" Βάλια Ανδρέου, Λήδα Στάμου Διερεύνηση των σχέσεων και των ποιοτήτων που προκαλεί ή ματαβάλλει η ύπαρξη μιας εξωστρεφούς υπεραστικής ζωής στον εσωστρεφή αστικό χώρο, με βάση το παράδειγμα του σιδηροδρόμου που διασχίζει την Αθήνα.
"Ο χώρος στο έργο του Κάφκα "Η Δίκη" Παπακωνσταντίνου Μαρία Ο Κάφκα στο έργο "Η Δίκη" χρησιμοποιεί το χώρο με σκοπό να προκαλέσει συγκεκριμένες αντιδράσεις στους αναγνώστες και να δημιουργήσει το ψυχολογικό κλίμα που επιθυμεί.
"Η εισβολή του δομημένου περιβάλλοντος στα ρέματα του λεκανοπεδίου της Αττικής: η περιπέτεια του ιστορικού ποταμού Ιλισού" Κατερίνα Λάγιου, Άννα Ουίλς Ιστορική εξέλιξη του Ιλισού, από την αρχαιότητα έως σήμερα, βάσει των πολεοδομικών, κοινωνικών, πολιτικών εξελίξεων. Συνέπειες αυτών στον Ιλισό αλλά και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων . Τέλος αναφορά και κριτική στις επεμβάσεις εν όψει της ολυμπιάδας.
"Η αμφιθυμία στην αρχιτεκτονική της ιδανικής βίλας: πρωκτικότητα και στοματικές απωθήσεις σε δείγματα αρχιτεκτονικής πράξης" Ανάργυρος Μουγιάκος Μια ανίχνευση της διαδικασίας της μετουσίωσης στα φαινόμενα που παρατήρησε ο Rowe στο άρθρο "the mathematics of the ideal villa".
"Διαδρομή στη βιομηχανική ζώνη Πειραιά" Δουμάνη Ματίνα, Τσαρμακλή Ντίνα Αντικείμενο της εργασίας μας αποτελεί το περιβάλλον της βιομηχανικής ζώνης του Αγίου Διονυσίου, η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιομηχανικού τόπου. Η ανάγνωση προσεγγίζεται μέσα από τη διαδικασία της περιπλάνησης και καταγράφεται μέσα από χάρτες, φωτογραφίες. Παράλληλα η ανάγνωση προσεγγίζεται από ιστορικά βιβλία, μελέτες ανάπλασης. Στο τέλος διατυπώνονται κρίσεις-συμπεράσματα για την περιοχή.
"Ίχνη χρόνου και φθοράς" Γεωργίου Χρήστος, Ζαφειράτος Ανδρέας, Κουιμτζόγλου Τιμολέων Στην εργασία αυτή, γίνεται αναφορά στην επίδραση που έχει ο χρόνος στη μορφή του κτιρίου. Γίνεται αρχικά μια προσπάθεια ερμηνείας του όρου φθορά και στη συνέχεια εξετάζεται ο χρόνος ως έννοια, αλλά και η συμπεριφορά των υλικών υπό το πρίσμα της επιστήμης. Ακολουθεί μια ιστορική αναδρομή στα ρεύματα και του ρομαντισμού και του μοντερνισμού, δύο κινήματα με σαφή θέση σχετικά με το θέμα αυτό...
"Δαιδαλώδεις κατασκευές" Απόστολος Πουλόπουλος Ο μύθος του λαβύρινθου με κατείχε πάντοτε. Όμως ο λαβύρινθος δεν μου γεννά μόνο τρόμο αλλά και ένα είδος ελπίδας. Γιατί αν ο κόσμος είναι ένα χάος είμαστε χαμένοι. Αν όμως είναι ένας λαβύρινθος τότε υπάρχει ελπίδα - σκοπός - ένα μυστικό σχέδιο.
"Υπερ αρχιτεκτονικές και άλλες... επιφάνειες" Δέσποινα Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Ραφαηλάκη Αναζητούμε τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα, μέσα από μονοπάτια που συνδέουν την αρχιτεκτονική με τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο και την καταναλωτική κουλτούρα, μέσα από μια πορεία υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών της επικοινωνίας και της πληροφορικής. Αναζητούμε μια δυνητική επιφάνεια όπου ο χώρος και ο χρόνος λειτουργούν ως αλληλοεξαρτημένες μεταβλητές, το εσωτερικό αποτελεί ταυτόχρονα και εξωτερικό, η ανθρώπινη δράση μορφώνει το χώρο και το δυνητικό γίνεται πραγματικότητα. Μια επιφάνεια πύλη προς την φαντασία, μια υπερ-επιφάνεια...
"Δυο πλατείες στα Πατήσια: μελέτη του δημόσιου χώρου σε μια γειτονιά" Κωνσταντίνα Μπαλαφούτα Μελέτη του χώρου δύο πλατειών στα Πατήσια από τη σκοπιά του φύλου και της εθνικότητας, μέσω της άμεσης παρατήρησης, ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων των θαμώνων και κατοίκων της περιοχής.
"Εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα: επεμβάσεις στο κέλυφος υφιστάμενων κτιρίων" Ιωάννης Μαρκετάκης Ο κτιριακός τομέας συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στις περιβαλλοντικές πιέσεις του πλανήτη (φαινόμενο θερμοκηπίου κ.α). Προτείνουμε επεμβάσεις στο "κέλυφος" υφιστάμενων κτιρίων-κατοικιών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι επεμβάσεις επικεντρώνονται στη θερμομόνωση των κτιρίων κυρίως. Αναφέρονται και θεσμικά οικονομικά κίνητρα για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.
"Ξύλινες ενισχύσεις σε τοιχοποιίες από λιθοδομή - επεμβάσεις" Εμμανουήλ Μαραγκάκης, Γουλιέλμος Ορεστίδης Το θέμα εξετάζει αρχικά τη λιθοδομή ως φέρον στοιχείο. Ακολουθεί περιγραφή του συστήματος των ξύλινων ενισχύσεων και επιχειρείται τυπολόγηση. Γίνεται αναφορά στο ξύλο των ξυλοδεσιών και πως το σύστημα δρα σαν ενισχυτικό στοιχείο των κατασκευών σπό λιθοδομή. Γίνεται αναφορά στην παθολογία και αναφέρονται γενικά στοιχεία για επεμβάσεις σε κτίρια. Εξετάζονται τέλος ενδεχόμενες εξειδικευμένες λύσεις επέμβασης σε ένα σύστημα ξύλινων ενισχύσεων.
"Ο μετασχηματισμός του κτιριακού δυναμικού της Γαλλικής Εταιρίας Μεταλλείων Λαυρίου (Γ.Ε.Μ.Λ.) σε σχέση με την εξέλιξη των μεθόδων παραγωγής" Αποστολίδης Κωνσταντίνος, Λαγαρού-Μπουζάκη Ελένη Μελετήσαμε τα στάδια εξέλιξης των κτιριακών εγκαταστάσεων της γαλλικής εταιρείας και είδαμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας καθόριζε τις εκάστοτε χωρικές απαιτήσεις. Η πορεία του κειμένου ξεκινάει από το αρχαίο Λαύριο, την περίοδο εκβιομηχάνησης της Ελλάδας, το νεότερο Λαύριο, την δημιουργία της Γ.Ε.Λ.Μ., τα χρόνια της παρακμής και τέλος το Τ.Π.Π.Λ.
"Οι περιστεριώνες της Τήνου" Μιχάλης Χατζηπαναγιώτης, Πέτρα Χατζηπαναγιώτου Εισαγωγική προσέγγιση των περιστεριώνων. Τοπόσημα και ορόσημα που χαρακτηρίζουν τις εξοχές της Τήνου. Ιστορική εξέταση και καταγωγή της εκτροφής των περιστεριών με παραδείγματα και από το εξωτερικό. Γενικά χαρακτηριστικά των κτισμάτων, χωροθέτησή τους. Τυπολογική ταξινόμησημε βάσεις τις κατόψεις με σχέδια αποτυπώσεων. Εσωτερική διαρρύθμιση και καταγραφή των δομικών στοιχείων με σχέδια. Εξωτερική οργάνωση των όψεων. Αναλυτική περιγραφή της διάταξής τους, διακοσμητικά μοτίβα, τρόποι κατασκευής τους, σχέδια αποτυπώσεων. Διακοσμητικά ακροδώματος, διάφορες μορφές και σχέδια αποτυπώσεων.
"Η λαϊκή αρχιτεκτονική στο Παλιούρι Αισωνίας" Κ. Σπυρίδωνος, Γ. Λινάρδος Μορφολογική ανάλυση του οικισμού Παλιουρίου του Δήμου Αισωνίας. - Το Παλιούρι βρίσκεται στο Δήμο Αισωνίας του Βόλου. Σαν συγκροτημένη πολεοδομική υπόσταση δημιουργήθηκε μετά το 1821 και εγκαταλείφθηκε σταδιακά από το 1945 έως το 1955 λόγω σεισμών και έλλειψης νερού. Η οικιστική του διάπλαση ακολούθησε τη γραμμική και άκεντρη διάταξη μονόπλευρα και ελεύθερα σ'έναν βασικό δρόμο. Ο οικισμός αποτελείται από σαφείς και ευδιάκριτους όγκους με την εισχώρηση της φύσης στο σύνολό του. Τα κτίσματα είναι απλές, αδρές, αγροτικές κατασκευές χωρίς διακόσμηση στις εξωτερικές επιφάνειες. Τα ανοίγματα στους επίπεδους πέτρινους των σπιτιών, είναι όλα ορθογωνικά, λιτά και με καλές αναλογίες. Οι στέγες τετράριχτες με σχιστολιθικές πλάκες εναρμονίζονται στο περιβάλλον. Ο χαρακτήρας του οικισμού διατηρείται αναλλοίωτος λόγω μη παρεμβάσεων και παραμένει αυθεντικό πειστήριο με τον γενεσιουργό πυρήνα του δίχωρου σπιτιού σε ισόγεια κάτοψη.
"Η φωτογραφική αναπαράσταση και η πραγματικότητα του αρχιτεκτονικού έργου: η περίπτωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού του Κυριάκου Κρόκου" Εμμ. Θεοδοσάκης, Αλέξανδος Συριόπουλος, Θεόδωρος Χολέβας Ανάλυση φωτογρ. και ανασύνθεση ενός εικονικού βιώματος του χώρου. Επίσκεψη στον χώρο και καταγραφή του βιώματός τους. Αντιπαράθεση των δύο, και εισαγωγή συμπερασμάτων και διατύπωση σχετικών σκέψεων.
"Κατασκευή και λειτουργία του ανεμόμυλου της Δωδεκαννήσου" Νικηφόρος Μαραγκός Ο σχεδιασμός του ελληνικού ανεμόμυλου διέρχεται μέσω παραμέτρων, ορίων που θέτει η μηχανική λειτουργία, οι κατασκευαστικές δυνατότητες και η χωρική λειτουργικότητα. Κάθε κατασκευή που λειτουργεί αποτελεσματικά είναι προϊόν μακρόχρονων δοκιμών και αποτυχημένων προσπαθειών. Μ' άλλα λόγια, είναι πειραματικό αποτέλεσμα μοναδικό για κάθε φυσική θέση.
"Στο γιαπί, επιτόπιες επινοήσεις" Δάφνη Κοκκίνη Η επιτόπια παρακολούθηση των εργασιών στο γιαπί ήταν το εφαλτήριο για να γεννηθούν σκέψεις που αφορούν την αρχιτεκτονική σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μας απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες της οικονομίας, της επινόησης, του μόχθου και της εργασίας, καθώς και το δίπολο θεωρία-πράξη. Αναζητήσαμε επι-τόπου τα στοιχεία που θα μας έδιναν την ταύτιση της θεωρίας με την πράξη και επιμείναμε στην φύση της ίδιας της εργασίας, ως τον πλέον καθοριστικό παράγοντα στην υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής ιδέας.
"Ενυδρεία: αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις για τη γνώση του υδάτινου κόσμου" Γεωργία Αναγνωστοπούλου, Πάολα Καλλονιάτη Ανάλυση της σχέσης των ενυδρείων με τα μουσεία φυσικής ιστορίας. Ανάλυση της συνθετικής δομής - γεωμετρίας - πορείας - χώρων - των μεθόδων έκθεσης των οργανισμών και της σχέσης με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
"Φουτουρισμός: η δυναμική της καινοτομίας στο χρόνο" Μ. Πέτρογλου Η διάλεξη πραγματεύεται τη φύση της καινοτομίας και τη σχέση της με την κοινωνία, τη φιλοσοφική στάση που ενυπάρχει στη λατρεία της προόδου και της μηχανικής ανάπτυξης του ανθρώπου, καθώς επίσης και τις θεμελειώδεις αισθητικές αρχές του φουτουρισμού, του κατεξοχήν μελλοντολατρικού κινήματος, που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, και εξέφρασε συνοπτικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά της στροφής στην έκφραση - αισθητική του 20ου αιώνα. Πραγματοποιείται μια ανάλυση σε τρεις χρονικές τομές, παρελθόν, παρόν και μέλλον, της περιόδου ανάπτυξής του, ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την δυναμική της κοινοτομίας στα μοντέλα κυκλικού και γραμμικού χρόνου.
"Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου στην Ελλάδα" Σοφία Σαράντου Το μοντέρνο κίνημα στην αρχιτεκτονική δεν επηρέασε τη ναοδομία στον αναμενόμενο βαθμό. Μεμονομένες περιπτώσεις μοντέρνων ναών. Στις μέχρι τώρα εκκλησίες του Αριστοτέλη Ζάχου προστίθεται και η μελέτη για τον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Βόλου.
"Ήπιες μορφές ενέργειας και παραδοσιακή αρχιτεκτονική" Νίκος Βρεττός, Έρση Βυτογιάννη Αναγνώριση των ενεργειακών στοιχείων στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αφ'ενός προσπάθεια ένταξής τους στις σύγχρονες μελέτες, αφ'ετέρου ανάδειξη και αποκατάσταση του ενεργειακού χαρακτήρα των κατασκευών εκτός αστικού ιστού.
[Αντανακλάσεις...] : [στο περίπτερο του Mies στη Βαρκελώνη...] Κατερίνα Βασιλάκου Η αντανάκλαση των γυαλιστερών υλικών ως παράγοντας αποκατάστασης χωρικών ασυνεχειών, διακύβευσης της ένοιας του ορίου και βασικό στοιχείο μεταμόρφωσης, με οδηγό-εργαλείο την ανάλυση των αντανακλαστικών δεδομένων στο περίπτερο του Mies van der Rohe στη Βαρκελώνη.
"Αστυπάλαια" Βίκυ Αναστοπούλου Ανάγνωση της εικόνας μέσα από πρώτες προσεγγίσεις, θέαση του τοπίου, ανάλυση του πολεοδομικού ιστού, παρουσίαση του αρχιτεκτονημένου χώρου και ταυτόχρονη πολιτισμική θεώρηση του τόπου.
"Ζητήματα μιας αναστηλωτικής επέμβασης: η βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης" Τράντας Νικόλαος Η θεωρία και η πρακτική των αποκαταστάσεων των μνημείων πέρασαν από διάφορα στάδια μέχρι τις αρχές του του 20ου αιώνα. Ωστόσο παρά τις διάφορες διακηρύξεις, η σχετικότητα και η αμφίπλευρη όψη των επεμβάσεων δεν αίρεται. Το παράδειγμα της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης (ιστορία και περιγραφή του μνημείου και των επεμβάσεων) είναι ενδεικτικό. Συμπεράσματα που αφορούν στο ρόλο του αρχιτέκτονα σε μία επέμβαση αποκατάστασης ενός μνημείου, και πως οφείλει να σταθεί απέναντι στην προαναφερθείσα σχετικότητα.
"Η αγγειοπλαστική παράδοση της Σίφνου" Πούλος Παναγής Αλέξιος Παραγωγική διαδικασία, τεχνοτροπία, αγγειοπλαστικές μορφές του χτες και σήμερα από το 1850 έως τις μέρες μας.
"Όπερα: εξέλιξη και σύνθεση του χώρου" Αργυρώ Ολάνη, Στράτος Ψαράκης Εξέλιξη του οπερατικού χώρου από την αναγέννηση και το μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας. Αρχές σύνθεσης και εξέλιξής τους. Κριτική θεώρηση.
"Βιοκλιματικές αρχές στη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία" Γεωργία Λάμπρου Στη διάλεξη αυτή γίνεται μία προσπάθεια να διερευνηθούν συγκεκριμένα παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζονται από στοιχεία και αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Τα διάφορα κτίρια κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το στοιχείο της φύσης (ήλιος, αέρας, νερό) που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνθετική διαδικασία του κάθε κτιρίου.
"Μητρόπολη και τεχνολογία η εξέλιξη μιας ρευστής σχέσης: από την δυστοπία του κινηματογράφου στην ουτοπία του χώρου" Αναστασιάδη Ειρήνη-Γαρυφαλλιά, Κουτσουμάλης Νίκος Ο τρόπος που η μητρόπολη, ως μία έκφραση ουτοπίας, μεταβάλλεται με την διείσδηση της τεχνολογίας μέσα σε αυτήν. 3 ταινίες επιστημονικής φαντασίας δείχνουν την εξέλιξη του ορίου ανάμεσά τους, από το σκληρό στο ρευστό. Η μελέτη αυτή οδηγεί στον κυβερνοχώρο, μία σύγχρονη έκφραση της φαντασίας μέσα από κατ'εξοχήν τεχνολογικά μέσα.
"Η αρχιτεκτονική στο όριο της εξαφάνισης: η ιαπωνική αίθουσα του τσαγιού" Κατερίνα Χειμωνάκη, Ασπασία Χειμωνάκη Η τελετή του τσαγιού με την αίθουσα και τον κήπο είναι η μετουσίωση της μη-ύπαρξης. Η αρχιτεκτονική της μέσω των μη-απτών στοιχείων της προκαλεί την αυτογνωσία.
"Οι κήποι του ποταμού Turia στη Βαλένθια" Ελένη Χρηστέα Στη Βαλένθια της Ισπανίας, μετά από μία καταστροφική πλημμύρα το 1957, πραγματοποιήθηκε εκτροπή της κοίτης του ποταμού Turia. Ο χώρος της παλαιάς κοίτης τμηματικά διαμορφώθηκε σε ένα γραμμικό πάρκο που διασχίζει την πόλη. Η πράσινη αυτή λωρίδα μήκους 11 χλμ. περιλαμβάνει κήπους, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, καθώς και μερικά από τα πιο μοντέρνα κτίρια της πόλης, όπως το μεγάλο εμβληματικό έργο της Πολιτείας των Τεχνών και των Επιστημών, όλα αφιερωμένα στον ελεύθερο χρόνο των κατοίκων. Το συνολικό έργο της μετατροπής της πρώην κοίτης σε έναν πνεύμονα πρασίνου που συνδέεται άμεσα με την ζωή της πόλης, κρίνεται ένα πολύ ωραίο παράδειγμα δημιουργίας ανοικτού δημόσιου χώρου.
"Γ. Κανδύλης: πανεπιστήμιο -χώρος" Αναστάσιος Καρίνος, Βασίλειος Κολοκυθάς Ανάπτυξη της επαναστατικής αρχιτεκτονικής στο σχεδιασμό των πανεπιστημίων Bochum, Δ. Βερολίνου και άλλων του Γ. Κανδύλη. Ακόμη περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικές μελέτες του Κανδύλη (πολεοδομικές και οικιστικές).
"Στάμος Παπαδάκης: τα τριάντα πρώτα χρόνια (1906-1936) = Stamo Papadaki" Σταύρος Μαρτίνος Ο Στάμος Παπαδάκης υπήρξε επικεφαλής της ελληνικής ομάδας για το 4ο CIAM. Μέσα από τα σπουδαστικά του θέματα από την Ecole Speciale στο Παρίσι, το χτισμένα και άχτιστο έργο του στην Ελλάδα και την αλληλογραφία του ενόψει του 4ου CIAM του 1933, εξετάζεται ο ρόλος που έπαιξε για την νεοελληνική αρχιτεκτονική κατά το μεσοπόλεμο.
"Τ. Χ. Ζενέτος - Ρώσοι Πρωτοπόροι - Constant/Situasionists - Archigram σχεδίασαν ένα... διαφορετικό κόσμο" Γιώργος Σ. Τράντας Αναφορά στους Τ. Χ. Ζενέτος, Ρώσοι Πρωτοπόροι (πολεοδομιστές - Α-Πολεοδομιστές), Constant/Situasionists, Archigram. Γενικές παρατηρήσεις (ερωτήματα - σχόλια): Κοινές δικαιολογίες - διαχρονικές αιτίες, Extreme / συμβατικό, ποιος;, γιατί;, ουσία;, εικόνες / φαντασιώσεις.
"Σεισμική απόκριση παραδοσιακών κατασκευών: η αντισεισμική συμπεριφορά οικίας από λιθοδομή" Αντρέας Γεωργούλιας Οι μηχανικές ιδιότητες του λιθόχτιστου τοίχου. Τοιχοποιια και σεισμός. Προσομοίωμα μελέτης. Συμπεριφορά στο σεισμικό κύμα. Σύνολα - ενότητες κατοικιών.
"Κατασκευαστική ανάλυση και αποτίμηση του δομικού συστήματος των Μεταξάδων" Σ. Βρεντζάκη, Κ. Σουγιάννης Κατασκευαστική ανάλυση του δομικού συστήματος των Μεταξάδων και η επιρροή της συροτροφίας στην αρχιτεκτονική της περιοχής.
"Φέρων οργανισμός και μορφολογία των πολυώροφων κτιρίων της Αθήνας" Ειρήνη Μαρινάκη, Αθηνά Παπαφιλίππου Ανάλυση των απαιτήσεων του στατικού φορέα και της μορφολογίας των πολυώροφων κτιρίων της Αθήνας. Διερεύνηση πιθανής σχέσης τους. Συγκεκριμένα παραδείγματα.
"Η μορφή του κενού" Δημήτρης Αραπογιάννης, Σπύρος Λάζαρης Προσέγγιση στην έννοια του κενού και στη σημασία που έχει στην σύνθεση του χώρου.
"O αρχιτέκτων Κυριάκος Παναγιωτάκος" Γιώργος Κατσούγκρης Το αρχιτεκτονικό έργο του Κ. Παναγιωτάκου από τα πρώτα σχολεία το 1924, η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Νέων Σχολικών Κτιρίων (1930-35), η ελεύθερη αρχιτεκτονική παραγωγή και το έργο του στο Δήμο Αθηναίων (1936-67).
"Η αρχιτεκτονική των ιππικών εγκαταστάσεων" Άννα Ανουσάκη Οι αθλητικές ιππικές εγκαταστάσεις και η ιδιαιτερότητά τους ως προς τους υπόλοιπους χώρους (αθλητικούς). Η μορφή των συγκροτημάτων αυτών και η ένταξή τους στο γύρω περιβάλλον. Το βασικό οργανωτικό τους στοιχείο. Οι αρχιτεκτονικές και λειτουργικές προδιαγραφές. Θέματα οικοδομικής.
"Το μεταφερόμενο και το μεταβαλλόμενο" Έλενα Βλαχάκη, Ευαγγελία Σταϊκου Η έννοια της μεταφοράς και της μεταβολής στην αρχιτεκτονική. Παρουσίαση κατασκευών που αυξάνουν και μειώνουν τον όγκοτους μέσω της μεταβολής τους.
"Η πόλη εν κινήσει" Σανδρή Κατερίνα Αναφέρεται στο πως παρατηρούμε - ζούμε την πόλη περπατώντας ή κινούμενοι με όχημα. Αλλαγές στην αρχιτεκτονική της πόλης λόγω χρήσης αυτοκινήτου. Περιγραφή της εμπειρίας μας κινούμενοι στην πόλη.
"Χωρική κλαδική επέκταση της Αθήνας στη πεδιάδα των Μεσόγειων" Γρηγόριος Σαμορέλης, Νικόλαος Τζελέπης Διερεύνηση τάσεων επέκτασης των Αθηνών στα Ανατολικά της. Πως επεκτείνεται ο κάθε δήμος ξεχωριστά και στο σύνολο, γραμμική και πυρηνική ανάπτυξη στην περιοχή, όπου θα καλύψει τις ανάγκες για μετεγκατάσταση περίπου 1.000.000 ανθρώπων μετά την δημιουργία του νέου αεροδρομίου των Σπάτων και τις προυποθέσεις για ανάπτυξη του εμπορίου και βιομηχανιών. Γενικά πολεοδομικά και χάρτες από την ΖΟΕ Αθηνών.
"Ο βιοκλιματικός παράγοντας στην αρχιτεκτονική του παραδοσιακού οικισμού των Αμπελακίων" Θοδωρής Δημητριάδης, Χρυσόστομος Κυπριτζής Μελέτη του τρόπου με τον οποίο πετύχαιναν συνθήκες θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των σπιτιών στα Αμπελάκια. Συμπεριλαμβάνονται ιστορικά στοιχεία καθώς και ανάλυση του κλίματος της περιοχής.
"Νέες αντιλήψεις για τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα" Άρης Γιαννόπουλος, Μιχάλης Κραουνάκης Γνωριμία με τον ελληνικό τουρισμό μέσω ιστορικής αναδρομής όπου αναλύουμε την εξέλιξή του μέσα στο χρόνο. Ανάλυση του προφίλ του τουρίστα σήμερα, καθώς και της σύγχρονης τουριστικής ζήτησης που υποδεικνύει, και ειδικές μορφές τουρισμού (σε συνδυασμό και με ολυμπιακούς αγώνες). Νέοι κανόνες χωροθέτησης που εκφράζονται από συγκροτήματα πολυλειτουργικά, πολυδιάστατα και μεγάλης κλίμακας.
"Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός στο έργο του Μιχάλη Σουβατζίδη" Σοφία Τσουτσουλοπούλου Εργαλείο του Μιχάλη Σουβατζίδη αποτελεί η γνώση της κίνησης του ήλιου και την εισάγει στις κατόψεις, όψεις και τομές των κτιρίων. Ο παθητικός σχεδιασμός εντάσσεται αρμονικά στην αρχιτεκτονική του. Σεβασμός στο περιβάλλον, ντόπια υλικά, εμφανή υλικά αλήθεια της κατασκευής.
"Το υψηλό και το μη-απεικονίσιμο: η επανάχρηση ενός όρου" Κατερίνα Χαραλαμποπούλου, Ευγενία Χατζησταύρου Η επανάχρηση του όρου υψηλού, όπως αναλύθηκε από τον Καντ τον 18ο αιώνα, από ένα σύγχρονο φιλόσοφο τον Laytard. Η μετονομασία του σε μη-απεικονίσιμο και η εμπλοκή του στη σχέση μοντέρνου - μεταμοντέρνου.
"Dance square: πως το περιβάλλον και η χρήση μεταλλάσσουν το κενό" Δέσποινα Μιχαλά, Αθηνά Στυλιανίδη Περιγραφή και ανάλυση της λειτουργίας και της οργάνωσης της πλατείας Schouwburgplein στο Rotterdam.
"Σύστημα υγείας στην Ελλάδα: χωροταξική οργάνωση" Μαρία Τζωρτζάκη Χωροταξική οργάνωση των νοσοκομείων στην Ελλάδα. Οικονομικοί πόροι. Ειδικά νοσοκομεία. Υγειονομικές περιφέρειες.
"Πειραιάς: η πολεοδομική εξέλιξη του επίνειου των Αθηνών από την αρχαιότητα έως σήμερα" Α. Κισανάκη, Ε. Σημαντήρη Το θέμα της διάλεξης είναι η πολεοδομική εξέλιξη του επίνειου των Αθηνών από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η περιοχή μελέτης εντοπίζεται γύρω από τη λιμενική ζώνη και περιλαμβάνει την Πειραϊκή χερσόνησο, κεντρικό Πειραιά, Άγιο Διονύσιο και Δραπετσώνα.
"Σχέσεις διάδρασης στο βιομηχανικό τοπίο" Ιωάννης Φαναριώτης Το ζήτημα της εργοστασιακής αρχιτεκτονικής, ο παράγοντας "μηχανή" και η έννοια της αλληλεπίδρασης.
"Διερεύνηση της συμβολικής υπόστασης της αρχιτεκτονικής με αφορμή την ανάλυση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ" Φρόλικα Μιντζιβίρη Αντικείμενο της διάλεξης, να επισημάνει τον τρόπο που η αρχιτεκτονική ως πολιτιστικό φαινόμενο βρίσκεται στο κέντρο μιας συμβολικής διαδικασίας που διατρέχει το σύνολο της ύπαρξής της. Η ερμηνευτική αυτή απόπειρα γίνεται κυρίως με την χρήση ενός συγκεκριμένου παραδείγματος, ενός υλοποιημένου κτιρίου, το ανώτατο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ. Αναλυτικότερα γίνεται η προσπάθεια ένταξης του κτιρίου στο ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς του και στη συνέχεια εξετάζεται η σχέση του πραγματικού (υλοποιημένου) χώρου με τη συμβολική του λειτουργία.
"Το τραπέζι, οι χρήσεις του και οι τελετές τους" Ειρήνη Λασηθιωτάκη Οργάνωση του χώρου φαγητού, σχεδιασμός συνθήκης με τις αρχές της συμποσιακότητας.
"Νοσοκομειακοί χώροι = ιδρυματική αρχιτεκτονική?: διάλεξη περί αναζήτησης ενός νέου μοντέλου στην αρχιτεκτονική της υγείας" Daria Cornea Σήμερα υπάρχει στην αρχιτεκτονική μια στάση αμφισβήτησης του μανιφέστου του μοντέρνου "λειτουργισμού" που κυριαρχεί και στην αρχιτεκτονική του νοσοκομείου και ήδη κάνει την εμφάνησή της στην διεθνή αρχιτεκτονική, με προτάσεις νοσοκομείων που ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να αμφισβητήσουν την ιδρυματική μορφή κάποιων "λειτουργιστικών" κτιρίων υγείας, και προσπαθούν να εκφράσουν νέες αντιλήψεις για τον χώρο περίθαλψης. Στην Ελλάδα όμως, ακόμα το παλιό κλίμα εμφανίζεται ισχυρό. Στη νέα αρχιτεκτονική των νοσοκομείων μοιάζει να επενεξετάζονται όλες οι βασικές σχέσεις που διέπουν το σχεδιασμό του χώρου, κάτω από το πρίσμα νέων αντιλήψεων περί υγείας και ίασης, σε μια πιο στενή αλληλεπίδρασης ψυχής και σώματος, και με επιρροή από την επιστήμη της ψυχο-νεύρο-ανοσοποιητικολογίας. Το νοσοκομείο, σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, δεν αντιμετωπίζεται απλα ως ένας πολυσύνθετος λειτουργικός μηχανισμός, αλλά ως ένα σύνθετο πρόγραμμα με υψηλές ψυχοθεραπευτικές απαιτήσεις, που βρίσκεται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο ο χώρος μπορεί να συμβάλει θετικά αισθήματα οικειότητας και χαλάρωσης, απαραίτητα στην ίαση.
"Shopping" Έρη Ποντικοπούλου Το shopping ιδωμένο όχι ως μεμονομένη λειτουργία αλλά ως φαινόμενο πλέον το οποίο περικλείει και νοηματοδοτεί -έμμεσα ή άμεσα- την αστική πραγματικότητα. Ποιος ο ρόλος της αρχιτεκτονικής; Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον χώρο της πόλης: ποιες προσφέρονται για αξιοποίηση και ποιες ενέχουν πιθανούς κινδύνους. Με δύο λόγια: υπάρχει περιθώριο για καλή αρχιτεκτονική με αφορμή το shopping.
"Θεατές του σύμπαντος: διεύρυνση του χώρου του αστεροσκοπείου" Ηλιάνα Παπαδάκη, Βίκυ Φραγκογιάννη Το αστεροσκοπείο, πέρα από τη συμβολική του σημασία, είναι ένα κτίριο-μηχανή που πάνω του αποτυπώνεται η εξέλιξη της επιστήμης της αστρονομίας. Ακολουθεί και αυτό τη δική του εξέλιξη, και λιγότερο ή περισσότερο, γίνεται φορέας των επιτευγμάτων της τεχνολογίας και όχημα για την περεταιτέρω συνέχιση της αστρονομικής έρευνας. Πρόκειται για μια εξέλιξη συνεχή, που ο ρυθμός της, περάλληλα με το ρυθμό ανάπτυξης της επιστήμης, πυκνώνει σημαντικά μετά την αναγέννηση και κορυφώνεται μέσα στον 20ο αιώνα. Με όποιο τρόπο κι αν διατυπώνεται το κτιριολογικό πρόγραμμα του αστεροσκοπείου κάθε φορά, στην διαδικασία εξέλιξής του μπορεί κανείς να διακρίνει ένα ισχυρό δίπολο που αφορά στον τρόπο λειτουργίας του αστεροσκοπείου. Το δίπολο αυτό συνοψίζει την μετάβαση από το μεμονωμένο αστεροσκοπείο που συγκροτείται γύρω από ένα πολύ σαφή και σκληρό λειτουργικό πυρήνα, στο αστεροσκοπείο που λειτουργεί σαν κόμβος ενός δικτύου και έτσι συμμετέχει σε ένα καθολικό σύστημα αστρονομικής παρατήρησης. Χωρίς τα χρονικά όρια να μπορούν να είναι απολύτως σαφή, αυτή η μετάβαση φαίνεται να ξεκινά από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με την αρωγή της εξέλιξης της τεχνολογίας και την είσοδο νέων και ποικίλων μέσων στην αστρονομική παρατήρηση.
"Η πρωτογενής γεωμετρική δομή στην αρχιτεκτονική του Tadao Ando: σχεδιασμός & επικοινωνιακή σημασία" Παντελής Μπλέσιος Μέσα από το παράδειγμα του Tadao Ando και τις θεωρητικές αναφορές (Pragel, Delevze), γίνεται προσπάθεια για την περιγραφή του ρόλου της δομής, ως στοιχείου συγκρότησης του χώρου και ως προς την επικοινωνιακή της σημασία.
"Προβληματισμοί για την περιβαλλοντική και αρχιτεκτονική προστασία της κοιλάδας των Τεμπών" Ελένη Μπασλή Με δεδομένα στοιχεία τη φύση, τη μυθολογία, την ιστορία, τη διαχρονική παρουσία του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η κοιλάδα των Τεμπών πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αντικείμενο προστασίας, μελέτης, αξιοποίησης και προβολής. Γι' αυτό και προτείνεται η διαμόρφωση ενός προγράμματος πολύπλευρης ανάπτυξης με επίκεντρο την ορθολογική (αειφόρο) αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα προτείνονται : 1. Η εκπόνηση ειδικών μελετών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη των μνημείων. 2. Η χωροταξική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής με στόχο τη διατήρηση και των γύρω παραδοσιακών οικισμών και τη λειτουργία τους ως κέντρα ανάπτυξης του οικοτουρισμού. 3. Η ανάπλαση του χώρου και των ήδη υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων. 4. Η χάραξη δρόμων και ειδικά του νέου αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ με κριτήριο το σεβασμό στην ομορφιά του τοπίου και στην ιστορία του. 5. Η δημιουργία προϋποθέσεων για περιήγηση και απόλαυση της φύσης στα πλαίσια οργάνωσης του χώρου για τη λειτουργία του ως "οικο - εθνο - αρχαιολογικού πάρκου", παράλληλα με τη δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ο στόχος των παραπάνω προτάσεων είναι να εξασφαλίσουν προστασία και ισόρροπη ανάπτυξη για τις τρεις μορφές περιβάλλοντος : φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό/ ανθρωπογενές. Έτσι, θα μπορούσε να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία της ελληνικής υπαίθρου και, παράλληλα προς την ανάδειξη των φυσικών τοπίων της ενδοχώρας, να διατηρηθούν και να προβληθούν τα άφθονα μνημεία πολιτισμού που στην πλειοψηφία τους είναι παραμελημένα.
"Δένδρα ένοικοι" Μιλτιάδης Αγιοστρατίτης, Παναγιώτης Γκατσόπουλος Η ένοια του δέντρου ενοίκου, ενός δέντρου που εγκαθίσταται στα κτίρια και συγκατοικούν με τον άνθρωπο όπως τη συνέλαβε ο Αυστριακός καλλιτέχνης F. Hundertwasser. Γενικότερη συγκατοίκηση μετη φύση. Προσέγγιση της κατάστασης μεταξύ φύσης- αρχιτεκτονικής και διερεύνηση του έργου του Hundertwasser και των αντίστοιχων προτάσεων της σύγχρονης "πράσινης" αρχιτεκτονικής. Μελλοντικές προοπτικές και εναλλακτικές προτάσεις, περισσότερο ή λιγότερο εφικτές.
"Η Αποδόμηση του μουσείου προς την ανάδειξη της αξίας των εκθεμάτων" Στάθης Βαμβάτσικος Η ιστορία του χώρου και της οπτικής, από την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό έως το μοντερνισμό και τη ριζική ανατροπή, παρακολουθεί την πορεία της δυτικής σκέψης από τον Leonardo στον Καρτέσιο και τον Νίτσε και αποκαλύπτει τα μεταφυσικά θεμέλια του μουσείου. Το εγελιανό πρόγραμμα θα προσφέρει αντίστοιχα το σκελετό του μουσείου, που είναι η ιστορία, αλλά και το νέο κέντρο του, τον ιστορικό άνθρωπο. Ο Marcel Duchamp θα εντοπίσει στον παρατηρητή (regardeur) το πιο ισχυρό στήριγμα αυτού του οικοδομήματος. Ο παρατηρητής είναι ο δημιουργός, αλλά και ο εν δυνάμη αποδομητής του μουσείου.
"Ο τοίχος: πρακτική, ψυχολογική και ιδεολογική προσέγγιση" Κωνσταντίνα Δρίκου Αναλύει τον τοίχο, πρακτικά, ψυχολογικά και ιδεολογικά σαν όριο ανάμεσα στον εξωτερικό - εσωτερικό χώρο, οπτική εικόνα αλλά και σαν περίγραμμα, που επηρεάζει το αισθητικό και πρακτικό "επίπεδο" του ανθρώπου.
"Life style by Bruce Mau: ο ρόλος του design σήμερα" Σπύρος Κλείσσας Με αφορμή το βιβλίο του Bruce Mau "Life Style" παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο το design σήμερα επηρεάζει το σύγχρονο τρόπο ζωής και συγχρόνως επηρεάζεται από αυτόν, ενώ τίθενται κάποιοι προβληματισμοί σχετικά με το ρόλο του στην διαμόρφωση της κοινωνίας.
"Ο χώρος των σωμάτων" Κωνσταντίνα Μπεντενίδη, Κατερίνα Πυλαβά Το ανθρώπινο σώμα σαν μέσο δημιουργίας. Εξέταση της έμβιας ύλης του ανθρώπου. Τρόποι αντίληψης αυτού στον σχεδιασμό.
"Τα πρώτα σχολικά κτίρια της Λέσβου έως το 1930" Μαρία Σαρόγλου Εξετάζονται οι λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξη της παιδείας στο νησί της Λέσβου από το 1840 και έπειτα και παρουσιάζονται αναλυτικότερα 12 από τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια (6 στη Μυτηλήνη, 6 στην επαρχία).
"Ουτοπία και τεχνολογική εξέλιξη" Βασιλική Μουτζούρη Η γενική σχέση αρχιτεκτονικής και ουτοπικής προσέγγισης, αποτελεί το γενικότερο αντικείμενο της εργασίας. Ειδικότερα μελετάται ο τρόπος με τον οποίο οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν την ουτοπική σκέψη. Η σύγχρονη ουτοπική σκέψη προσεγγίζεται μέσα από το λογοτεχνικό παράδειγμα του Νευρομάντη.
"Βοτσαλωτές αυλές - Σπέτσες" Πενθεσίλεια Πετρίδου Ανάλυση και περιγραφή των βοτσαλωτών αυλών στο νησί των Σπετσών.
"Ο υπερβατικός χώρος: μια ιστορία της δυτικής πόλης κατά την αρχαιότητα" Κωνσταντίνος Πουλόπουλος Η εργασία διερευνά τις αστικές δομές του Δυτικού Χώρου σε σχέση με την έννοια του Ανώτερου Όντος. Πως αυτό "καθοδηγεί" τις ανθρώπινες πράξεις σε κάθε επίπεδο, κυρίως δε στην παραγωγή του ζωτικού του χώρου. Έτσι, η πόλη διατυπώνεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός, πλήρης νοημάτων, όχι μόνο πρακτικών και καθημερινών, αλλά διαχρονικών και μεταβατικών προς τη σφαίρα του Υπερφυσικού. Στην εξεταζόμενη εποχή γεννιούνται και αναπτύσονται μέσα από αυτότο πρίσμα, οι θεμελιώδεις έννοιες του χώρου, τα κυρίαρχα συστατικά του.
"Η λαϊκή δωματοσκεπαστή κατοικία στους οικισμούς της Κρήτης και των Κυκλάδων" Παναγιώτα Χίνου, Μαρία Χίνου Έχει πραγματοποιηθεί μια σύντομη αναφορά στις φυσικές καταβολές και ιστορικές ιδιαιτερότητες των τόπων που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται μεταξύ τους. Ακολουθεί μια ανάλυση σε επίπεδο οικιστικό και κατόπιν μια πλήρη καταγραφή και ανάλυση σε επίπεδο λαϊκής κατοικίας. Και σ' αυτές τις δύο παραμέτρους, το θέμα περιστρέφεται γύρω από την παρουσίαση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των τόπων, με συνεχή αναφορά σε διαφορές και ομοιότητες, ενώ παράλληλα, όπου δύναται έχουν σημειωθεί συμπεράσματα για τον λόγο ύπαρξης αυτών.
"Διαστάσεις ουτοπίας: κατοίκηση και πόλη στις προτάσεις του Ζενέτου και του Nelson" Βιργινία Νταούλη Η ουτοπική σκέψη/γέννηση του όρου ουτοπία και χωρισμός σε δύο κατευθύνσεις. Σχέση της ουτοπίας με τον πραγματικό(;) χώρο και χρόνο. Αναφορά στην ουτοπική σκέψη του 19ου αιώνα. Η ουτοπία του 20ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική έκφραση της ουτοπικής σκέψης. Ανάλυση και παρουσίαση του έργου "το σπίτι που αιωρείται" του αρχιτέκτονα Paul Nelson. Ανάλυση και παρουσίαση του έργου του Τάκη Ζενέτου "η τρισδιάστατη ανηρτημένη κηπούπολη" μια ουτοπική πολιτεία.