Σχεδιασμός Αστικού Χώρου
4/20/2021

Σχεδιασμός Αστικού Χώρου

Ακαδημαϊκό Έτος2013-2014
ΤομέαςΠολεοδομία και Χωροταξία
Εξάμηνο7ο
ΔιδάσκοντεςΝτ. ΒΑΪΟΥ, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μ. ΜΑΡΚΟΥ, Λέκτορας ΕΜΠ, Ε. ΜΙΧΑ, Λέκτορας ΕΜΠ, Θ. ΠΑΓΩΝΗΣ, Λέκτορας ΕΜΠ (Συντονιστής)
Λοιπά Στοιχεία
Συμμετοχή: Ρ. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ, προσκ. διδάσκουσα εκλεγμένη Λέκτορας
Αίθουσες διδασκαλίας μαθήματος: Α003 (κτίριο Αβέρωφ)

Ανακοινώσεις

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Monday, July 01, 2013
7/1/2013 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΛΑΤΕΙΕΣ: ΒΑΘΗΣ – ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Εμπειρίες αστικού σχεδιασμού στην εκπαίδευση
Το προπτυχιακό μάθημα "Σχεδιασμός Αστικού Χώρου" (7ο εξάμηνο) προσεγγίζει τα ζητήματα του αστικού χώρου δίνοντας έμφαση στην συνθετότητα και πολυμορφία της καθημερινής ζωής και τις οπτικές που αναδεικνύονται από τις διαφορετικές ομάδες χρηστών και κατοίκων της πόλης. Παράλληλα, επιχειρεί να εισάγει τη συνεργασία και επικοινωνία με τοπικούς φορείς ως μέρος των μεθοδολογικών προσεγγίσεων ανάλυσης και διατύπωσης σεναρίων παρέμβασης για το χώρο.
Το θέμα του μαθήματος το ακαδ. έτος 2011-2012 αφορούσε τα "ζητήματα στέγασης στο κέντρο της πόλης: Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις παρέμβασης στην περιοχή Πλατείας Βάθης - Άγιου Παύλου". Μέσω του Δήμου Αθηναίων, αξιοποιήθηκε η επαφή με τη Β' δημοτικού του 51ου Δημοτικό Σχολείο όπου τη φετινή σχολική χρονιά (2012-2013) πραγματοποιήθηκε το project «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ» στο πλαίσιο της δράσης καινοτόμων προγραμμάτων στην εκπαίδευση. Η έκθεση στο 51ο Δημοτικό Σχολείο ήταν αποτέλεσμα του διαλόγου του Δημοτικού Σχολείου με τις εργασίες των φοιτητών /τριών του μαθήματος "Σχεδιασμός Αστικού Χώρου".
Συνοπτικά η έκθεση παρουσιάζεται στο blog της εκπαιδευτικού του 51ου Δημοτικού Σχολείου Έλενας Ακύλα.

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, February 12, 2013
2/12/2013 Παράδοση εργασιών

Η παράδοση των εργασιών για το μάθημα μπορεί να γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 22/02/2013 και ώρα 13.00 στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας.Η Διδακτική Ομάδα

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, February 05, 2013
2/5/2013 Νέα Διόρθωση για φροντιστήριο Θ.Παγώνη

Την Τρίτη 12/02/2013 και ώρα 11.00-14.00 θα γίνει νέα διόρθωση για το φροντιστήριο του Θ.Παγώνη στον χώρο του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας.

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, January 29, 2013
1/29/2013 Μάθημα 05/02/2013 - Διόρθωση

Την Τρίτη 05/02/2013 θα γίνει κανονικά διόρθωση για τα φροντιστήρια Ντ.Βαΐου, Μ.Μάρκου, Θ.Παγώνη, στις ώρες και στην αίθουσα του μαθήματος.
Το φροντιστήριο της Ε.Μίχα θα έχει διόρθωση την Τρίτη 12/02/2013 ώρες μαθήματος στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας.

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Saturday, January 19, 2013
1/19/2013 Ανακοίνωση: Αναπλήρωση μαθήματος - Φροντιστήριο Θ. Παγώνη

Την Παρασκευή 25.01.2012 αμέσως μετά το μάθημα της Χωροταξίας μεταξύ 12.00-15.00μμ θα γίνει στην ίδια αίθουσα αναπλήρωση μαθήματος του αστικού σχεδιασμού του 7ου εξαμήνου για το φροντιστήριο των Θ. Παγώνη και Μ. Παπαϊωάννου (επικ. έργο). Ο κατάλογος των ομάδων που θα διορθωθούν θα διαμορφωθεί στο μάθημα της Τρίτης.

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Saturday, January 19, 2013
1/19/2013 Ανακοίνωση: Προσκεκλημένοι ομιλητές στο μάθημα 22.01.2013

Την ερχόμενη Τρίτη 22.01.2013 μεταξύ 09.30-12.00 θα έχουμε στο μάθημα δύο προσκεκλημένους εξωτερικούς ομιλητές κοινωνιολόγους ειδικούς σε θέματα τοξικοεξάρτησης που παράλληλα εμπλέκονται με τα τοπικά κινήματα στην περιοχή των Εξαρχείων. Θα μας μιλήσουν για το ζήτημα των τοξικοεξαρτημένων ατόμων και θα απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τους προβληματισμούς της άσκησης. Παρακαλείστε να προσέλθετε εγκαίρως προκειμένου να μην καθυστερήσουμε στο χρόνο που απομένει για διορθώσεις στα φροντιστήρια.

Αρχείο: ejetaseis 2013.doc
Μέγεθος: 29.50 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Saturday, January 19, 2013
1/19/2013 Ανακοίνωση: Εξετάσεις και Παραδοτέα εξεταστικής περιόδου Φεβρουαρίου 2013
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, January 16, 2013
1/16/2013 Αναπλήρωση μαθήματος, φροντιστήριο Ε.Μίχα, Δευτέρα 21/01

Τη Δευτέρα, 21/01/13 θα γίνουν συμπληρωματικές διορθώσεις για το φροντιστήριο της Ε.Μίχα. Οι διορθώσεις θα γίνουν στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας και ώρες 10.00-14.00. Θα ακολουθηθεί η παρακάτω σειρά για τις ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή (Οι διορθώσεις της Τρίτης θα γίνουν κανονικά στο πλαίσιο του μαθήματος):

1. Γιαννικόπουλος Αλέξανδρος/ Εμμανουηλίδη Νεφέλη/ Μουγκάση Νικολέτα
2. Αθανασίου Στυλιανή/ Γιαννούλη Νεφέλη-Ειρήνη
3. Ζώτου Αριστούλα/ Παπαευθυμίου Πέννυ/ Παπαϊωάννου Μαρία
4. Θεοφιλοπούλου Διονυσία/ Ζέρβα Αγγελική/ Παναγιωτοπούλου Μάρθα
5. Σπυροπούλου Παναγιώτα/ Χατζηκωνσταντίνου Νίκος/ Παπαδάτου Κωνσταντίνα
6. Θεοδωράκης Ηλίας/ Λάμπρου Κωνσταντίνος/ Λέκκου Νατάσα
7. Ανδρουτσοπούλου Αλεξάνδρα/ Βαλτικός Βαγγέλης/ Εσπιαλίδου Μαρία
8. Κοντοπίδης Δημήτρης/ Κωνσταντάρας Κίμων/ Φιορεντίνος Γιώργος

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Monday, December 17, 2012
12/17/2012 "Το ζήτημα των αστέγων" Μεθοδολογία έρευνας και πολιτικές στη Γαλλία
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, December 11, 2012
12/11/2012 Ενδιάμεση Παρουσίαση Περιοχής Μελέτης

Την ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκεμβρίου που είναι και το τελευταίο μάθημα πριν από τη διακοπή των γιορτών θα πρέπει όλες οι ομάδες να κάνουν μια συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης της δουλειάς τους και της προσέγγισης που θα ακολουθήσουν στο θέμα της άσκησης. Οι παρουσιάσεις μπορεί να γίνουν με ανάρτηση πινακίδων εργασίας ή σε ηλεκτρονική μορφή.

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, November 14, 2012
11/14/2012 Αναπλήρωση μαθήματος

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 12.00-15.00 θα γίνει αναπλήρωση του μαθήματος του Αστικού Σχεδιασμού 7Α για τα φροντιστήρια των Μ. Μάρκου και Θ. Παγώνη προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος των εργασιών των ομάδων. Το μάθημα θα γίνει σε κάποιες από τις τις αίθουσες Μ224, Μ226, Μ228, Μ230 ανάλογα με τη διαθεσιμότητα (αμέσως μετά το μάθημα της Χωροταξίας).

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, February 15, 2012
2/15/2012 Εξετάσεις και Παραδοτέα Χειμερινού εξαμήνου - Φεβρουάριος 2012

Αντί του καθιερωμένου γραπτού διαγωνίσματος, η φετινή εξέταση του μαθήματος θα γίνει με τη μορφή σύντομης παρουσίασης η οποία θα λάβει χώρα τη μέρα και ώρα που αναγράφεται στο πρόγραμμα των εξετάσεων. Η παρουσίαση θα γίνει ενώπιον όλης της τάξης και της διδακτικής ομάδας καθώς και από εξωτερικούς σχολιαστές και η συμμετοχή σε αυτήν είναι υποχρεωτική. Η συνολική διάρκεια ανά ομάδα θα είναι 10’. Η βαρύτητα της αξιολόγησης της παρουσίασης ισοδυναμεί με το 1/3 της τελικής βαθμολογίας.

Το υλικό της παρουσίασης θα περιλαμβάνεται σε δύο πινακίδες μεγέθους Α1 οι οποίες θα είναι αναρτημένες και θα παραδοθούν και σε ηλεκτρονική μορφή (cd).

• Στην πρώτη πινακίδα θα παρουσιάζονται οι εργασίες της ανάλυσης και καταγραφών που εκπονήθηκαν από κάθε ομάδα και τα βασικά συμπεράσματα. Στην πινακίδα αυτή θα περιλαμβάνεται κείμενο 5 σημείων (βλέπε παρακάτω) σε μέγεθος σελίδας Α4 στο οποίο θα παρουσιάζεται εν συντομία το σκεπτικό της προσέγγισης και της πρότασης.
• Στη δεύτερη πινακίδα θα παρουσιάζεται το σενάριο της παρέμβασης και οι επιμέρους σχεδιαστικές προτάσεις της ομάδας με βάση τα ζητούμενα του θέματος όπως αυτά προσδιορίζονται στην εκφώνηση του μαθήματος.

Το κείμενο των 5 σημείων θα ακολουθεί την παρακάτω δομή:
1. Τίτλος Θέματος: Αποδώστε σε μια φράση το περιεχόμενο της πρότασης σας

2. Σκεπτικό Προσέγγισης: Περιγράψτε πως αντιλαμβάνεστε το κεντρικό πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε στα πλαίσια της άσκησης όπως έχει τεθεί στην εκφώνηση του θέματος. Ποιο είναι το ιδιαίτερο ζήτημα / θεματική / κοινωνική ομάδα που έχετε επιλέξει να επικεντρώσετε την έρευνα και τις προτάσεις σας;

3. Στόχοι / Περιεχόμενο Παρέμβασης: Περιγράψτε εν συντομία το περιεχόμενο, τις επιμέρους προτάσεις και τους βασικούς στόχους που εξυπηρετεί η παρέμβαση σας;

4. Εργαλεία / Πλαίσιο Υλοποίησης: Τι εργαλεία / μέσα (υλικά, τεχνικά, οικονομικά, θεσμικά κτλ) απαιτούνται κατά την εκτίμηση σας προκειμένου να υλοποιηθεί η παρέμβαση σας; Αναφέρατε τους εμπλεκόμενους παράγοντες / φορείς / ομάδες, η κινητοποίηση των οποίων απαιτείται προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση σας και εξηγείστε το ρόλο καθενός.

5. Καταληκτικές σκέψεις / Συμπεράσματα; Αξιολογείστε ποιες θα είναι κατά την εκτίμηση σας οι επιπτώσεις της παρέμβασης σας σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που θίγονται άμεσα ή έμμεσα από αυτήν.

Την ημέρα της παρουσίασης θα γίνει και η παράδοση της άσκησης σε τεύχος Α3 με ενσωματωμένα τα σχέδια και το λοιπό υλικό της μελέτης.

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Saturday, December 31, 2011
12/31/2011 Παραλαβή διδακτικού εγχειριδίου

Έχει ανοίξει κατάλογος ονομάτων στη Γραμματεία του Τομέα για την παραλαβή ενός επιπλέον διδακτικού εγχειριδίου, του τόμου ''Διαπλεκόμενες Καθημερινότητες και Χωροκοινωνικές Μεταβολές στην Πόλη – Μετανάστριες και Ντόπιες στις Γειτονιές της Αθήνας''. Τελική Έκθεση ερευνητικού προγράμματος, Επιστημονική Υπεύθυνη Ντίνα Βαίου, ΕΜΠ, 2007

Σχεδιασμός Αστικού Χώρου  (υποσελίδες)

Περιεχόμενο Μαθήματος Εμβάθυνση στις πολεοδομικές λειτουργίες σε συνάρτηση με την οικονομική- κοινωνική δομή και οργάνωση του αστικού χώρου. Αστικές αναπλάσεις, νέες αναπτύξεις: διαδικασίες σχεδιασμού, οργάνωση και διαχείριση προγραμμάτων, πολεοδομική νομοθεσία. Εμβάθυνση σε θέματα ιστού πόλης: στοιχεία και τύποι οργάνωσης, σχέσεις κτισμένο- άκτιστου, ιδιωτικού- δημόσιου χώρου, εξέλιξη και μετασχηματισμοί. Στα πλαίσια των προδιαγραφών και μεθοδολογίας του μαθήματος πραγματοποιείται η ανάλυση, αξιολόγηση και ανάδειξη των ποιοτικών στοιχείων που συγκροτούν τον αστικό ιστό και γενικότερα το αστικό τοπίο. Αναλύονται υπάρχουσες θεωρίες και απόψεις που αφορούν στην δομή, στην εικόνα και στην ανάλυση του φυσικού και δομημένου αστικού χώρου καθώς και οι οικονομικές, κοινωνικές και αισθητικές επιπτώσεις από επεμβάσεις σ’ αυτόν. Προσδιορίζονται ακόμα μέσα από την ανάλυση παραδειγμάτων από τον αστικό χώρο εναλλακτικές αρχές σχεδιασμού που συμβάλλουν στην διαδικασία της πολεοδομικής και αστικής σύνθεσης (urban design).
Εκπαιδευτικό Υλικό  
Σπουδαστικές Εργασίες  
Σύνδεσμοι  
Ανακοινώσεις  
Επικοινωνία