Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Παιχνίδι ιχνών στον παράλληλο χρόνο της πόλης" Παπαγιάννη Μαρία, Τσιακάλου Μαρία

"Παιχνίδι ιχνών στον παράλληλο χρόνο της πόλης" Παπαγιάννη Μαρία, Τσιακάλου Μαρία

Αυτή η διπλωματική ως θέμα έχει ένα παιχνίδι μέσα στην πόλη ή σωστότερα ένα παιχνίδι με την πόλη. Αρχικά εντοπίστηκε πως το παιχνίδι υπάρχει μες στην πόλη, είτε σε χώρους ειδικά σχεδιασμένους γι΄ αυτό όπως οι παιδικές χαρές, είτε σε χώρους που επαναπροσδιορίζονται από τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως μια πλατεία γίνεται γήπεδο ποδοσφαίρου, είτε όταν παίζουμε με τα ίδια τα στοιχεία της πόλης που μέσω των αισθήσεων ανακινούν τη μνήμη και προκαλούν το φαντασιακό.

  Εμείς λοιπόν επιλέγουμε να κάνουμε ένα παιχνίδι παράλληλο στην λειτουργία της πόλης, εξαπλωμένο μέσα της,  μη θέλοντας να την επηρεάσουμε καθόλου. Οπότε, ως χώρο παιχνιδιού, χρησιμοποιούμε τους εγκαταλελειμμένους χώρους της πόλης, όπου οι λειτουργίες και οι ρυθμοί της χαλαρώνουν.  Κύριος σκοπός του παιχνιδιού είναι ο παίχτης να αφήσει το ίχνος του στην πόλη μέσα από ανατρεπτικά σχεδιασμένους χώρους με απώτερο σκοπό να οικειοποιηθεί μέρη της αλλά και να την γνωρίσει καλύτερα. Παράλληλα σ΄ αυτούς τους χώρους επιτυγχάνονται οι συναντήσεις των παιχτών είτε συγχρονισμένα, είτε ετεροχρονισμένα μέσω των ιχνών τους.

  Ως μέσο για την κίνηση στους χώρους χρησιμοποιούμε μια σκαλωσιά, μια εφήμερη δηλαδή κατασκευή που μετακινείται εύκολα. Αυτή η επιλογή έγινε λόγω της μεταβατικής κατάστασης των εγκαταλελειμμένων από την εγκατάλειψη στην επανάχρηση ή την κατεδάφιση .

  Ως παράδειγμα εφαρμογής αυτού του παιχνιδιού, επιλέγουμε την περιοχή του Ψυρρή  λόγω του υπερτοπικού του χαρακτήρα παίρνοντας παραδειγματικά εφτά χώρους όπου σύμφωνα με το ίχνος που καλείσαι να αφήσεις ονομάζουμε ως εξής:

1) ηχοπλασία 2) νηματαγραφία 3) κατασκευές 4) μαγειρεία 5) ζωγραφική 6) πορτραίτα

7) ιστορίες