Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Καρναβαλικό μουσείο-πάρκο στην Πάτρα" Παναγιώτου Δέσποινα, Ταραπέρας Χαράλαμπος, Χατζήνα Σοφία

"Καρναβαλικό μουσείο-πάρκο στην Πάτρα" Παναγιώτου Δέσποινα, Ταραπέρας Χαράλαμπος, Χατζήνα Σοφία

Το θέμα που διαπραγματευόμαστε είναι η δημιουργία ενός καρναβαλικού πάρκου – μουσείου στην Πάτρα. Ο χώρος στον οποίο τοποθετείται το θέμα είναι το κενό που δημιουργήθηκε στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα του Λαδόπουλου μετά την κατεδάφιση τμήματός του, στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Οι βασικές έννοιες που μας απασχόλησαν είναι οι έννοιες  του κρυμμένου θησαυρού και του λαβυρίνθου, το εφήμερο και το μεταλλάξιμο και η σάτιρα. Αυτές οι έννοιες ενσωματώνονται στο μουσείο και στον υπαίθριο χώρο και αποτελούν τμήμα των λειτουργικών ενοτήτων. Έτσι δημιουργούμε έναν βασικό όγκο που περιέχει τα εκθέματα που μπορούν να εναλλάσσονται κάθε χρόνο, το μόνιμο τμήμα της έκθεσης που αποτελεί η  ιστορία του πατρινού καρναβαλιού, έναν πολυχώρο με café  και κατάστημα πώλησης ειδών σχετικών με το καρναβάλι, που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και το παιδικό τμήμα, στο οποίο εκτίθενται  στολές από το καρναβάλι των μικρών και τα παιδιά μπορούν να κατασκευάζουν αντικείμενα σχετικά με το καρναβάλι. Στόχος αυτού του μουσείου είναι να δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να συμμετέχει σε παιχνίδια και κατασκευές που τον βγάζουν από την καθημερινότητα, αλλά και να μπορέσει να διαμορφώσει παίζοντας το κτήριο. Γι’ αυτό  δημιουργούνται χώροι τόσο στο εσωτερικό του μουσείου όσο και στον υπαίθριο όπου ο  επισκέπτης μπορεί να παίξει, να δημιουργήσει μικροαντικείμενα ή μεγαλύτερες κατασκευές, ή να παρακολουθήσει τα μέλη των πληρωμάτων να ετοιμάζουν τα άρματά τους για την παρέλαση.