Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
2/25/2021
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Νέο αρχαιολογικό μουσείο και χώροι πολιτισμού στα πρώην εργοστάσια ΒΟΤΡΥΣ και ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ στην Ελευσίνα" Σαϊτη Τατιάνα, Σέρεσλη Αντωνία, Ψαριώτη Καλλιόπη

"Νέο αρχαιολογικό μουσείο και χώροι πολιτισμού στα πρώην εργοστάσια ΒΟΤΡΥΣ και ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ στην Ελευσίνα" Σαϊτη Τατιάνα, Σέρεσλη Αντωνία, Ψαριώτη Καλλιόπη

Αξιολογούνται τα βιομηχανικά κελύφη των δύο εργοστασίων και διατηρούνται τα αξιόλογα, ενώ προτείνονται νέες επεκτάσεις σε ίχνη των παλαιών κτιρίων που κατεδαφίζονται. Οι νέες προσθήκες γίνονται με σεβασμό στην ασφάλεια των υπαρχόντων κτιρίων και με βάση την αρχή της αναστρεψιμότητας των κατασκευών. Η βασική ιδέα της σύνθεσης στηρίζεται πάνω στο στοιχείο της αντίθεσης. Τα δύο βιομηχανικά συγκροτήματα παρουσιάζουν ανομοιογένεια δίνοντας έτσι μια πολυπλοκότητα και μια πολυμορφία στο χώρο, ο χαρακτήρας του οποίου έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί, εφευρίσκοντας ταυτόχρονα κάποια ενοποιητικά στοιχεία για να βοηθήσουν στην καλύτερη ανάγνωση του χώρου από τον επισκέπτη.

Δημιουργούνται δύο βασικές ζώνες λειτουργιών (Αρχαιολογικό Μουσείο – «Αισχύλεια») καθώς και υποστηρικτικές ζώνες αυτών (χρήσεις αναψυχής, ξενώνες, κέντρο περιβαλλοντικού ελέγχου και ενημέρωσης). Επιπλέον, ρυμοτομείται ένα οικοδομικό τετράγωνο κατοικίας και δημιουργείται ένας φυτεμένος χώρος στάθμευσης σε επαφή με τον υπάρχοντα αστικό ιστό.

Προτείνεται η διατήρηση των βασικών αξόνων κίνησης των δύο συγκροτημάτων, καθώς και η θέση των εισόδων τους από την παραλιακή, ενώ δημιουργούνται δύο νέες είσοδοι από την πόλη και τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο νέος βασικός άξονας κίνησης που δημιουργείται ενώνει τον αρχαιολογικό χώρο με τη θάλασσα, δια μέσου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τοποθετείται φράγμα πρασίνου και νερού προς το εργοστάσιο τσιμέντων «ΤΙΤΑΝ» και αναπλάθεται η παραλιακή ζώνη.

Τέλος, γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (πεζόδρομοι, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομοι).