Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
11/19/2019
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Μακρινίτσα: ανάπλαση δύο περιοχών" Μπάκας Μιχάλης

"Μακρινίτσα: ανάπλαση δύο περιοχών" Μπάκας Μιχάλης

Στο μαγευτικό χωριό του Πηλίου,προσπαθώντας να κατανοήσουμε την συγκεκριμένη  κίνηση του τουριστικού κύματος του σαββατοκύριακου πάνω  στον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού, απευθυνθήκαμε στην κοινότητα. Προτάθηκαν από τον Δήμαρχο,αλλά και από τους συνεργατές του ότι οι περιοχές επέμβασης θα μπορούσαν να έιναι οι εξής τρείς:

 

Α)  επέμβαση μεταξύ του καινούργιου κοινοτικού γραφείου και του παλαιού παρθεναγωγείου

Β)  επέμβαση στον άξονα που ενώνει την κεντρική πλατεία του χωριού, με το κτίριο της Μέριμνας,κτίριο που λειτουργεί σαν ξενώνας και

Γ)  επέμβαση μεταξύ των δύο κτιρίων Βατσαρέα (λειτουργεί σήμερα σαν κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης),κτίριο Μουσλή και το άδειο οικόπεδο μεταξύ τους.

 

Επιλέχτηκαν δύο περιοχές επέμβασης,διαφορετικής δυναμικής. Η πρώτη περιοχή περιλαμβάνει το μουσείο λαϊκής τέχνης,την κεντρική πλατεία με το παλαιό παρθεναγωγείο, ένα ερηπωμένο αρχοντικό,μία παιδική χαρά και τις μεταξύ τους διαδρομές.Στην  περιοχή αυτή δημιουργήθηκε ένα υπαίθριο αμφιθέατρο,με τους βοηθητικούς του χώρους,παραπλέυρως από το ερηπωμένο αρχοντικό ,το οποίο διαμορφώνεται σε καφετέρεια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για συναυλίες,είτε για ομιλίες ,είτε για θεατρικές παραστάσεις.Τοποθετούνται δύο ανσανσέρ κίνησης, το ένα στο χώρο της πλατείας και το δέυτερο στο χώρο του αμφιθεάτρου.Στην αυλή του μουσείου διαμορφώνεται ένας χώρος καθιστικός,ανάπαυσης θα λέγαμε και διαμορφώνεται μία σκάλα ανόδου-καθόδου,η οποία ενώνει τον χώρο του μουσείου με αυτόν της πλατείας.

Δημιουργείται ένα υπαίθριο μουσείο στο παλαιό παρθεναγωγείο, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν εκθέσεις λαϊκής τέχνης.Διαμορφώνεται ένας καθιστικός χώρος στο πλάτωμα κάτω από το αμφιθέατρο με κρήνη, περίπτερο και χώρο πρασίνου.

Στην παιδική χαρά διαχωρίζονται τα επίπεδα,και διαμορφώνεται ένα καθιστικό προς την θέα για τους γονείς ή τους περαστικούς.

 

Λόγω του ότι ο κόσμος κατά την παραμονή του στο χωριό  δεν διασχίζει τα καλντερίμια,χωρίς να γίνεται εκμετάλλευση αναγνώρισης του παραδοσιακού οικισμού και της φυσικής  ομορφιάς. Με την δέυτερη επέμβαση μικρής κλίμακας,γίνεται προσπάθεια ώστε ο κόσμος που «φθάνει» στο χωριό, να ανεβαίνει στην δέυτερη πλατεία του χωριού την εκκλησία της Παναγίας,και μετά να κατηφορίζει στα σοκάκια της Μακρινίτσας έχοντας σύντροφο αυτή  την μοναδική φυσική ομορφιά του οικισμού και την μοναδική πανοραμική θέα της Μαγνησίας.

 

Με την δέυτερη επέμβαση διαμορφώνονται  25 νέες θέσεις parking, βοηθώντας έτσι στο πρόβλημα στάθμευσης που υπάρχει σήμερα, επιτυγχάνοντας να ανεβάσουμε τον κόσμο στο επίπεδο της Παναγίας. Διαμορφώνεται ένα στέγαστρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς καθιστικό,από όπου μπορεί κάποιος να δεί όλο τον χώρο της εκκλησίας.

 

Με τις δύο αυτές επεμβάσεις επιτυγχάνεται η κίνηση του κόσμου,που επισκέπτεται το σαββατοκύριακο το χωριό, να κινείται όχι μόνο στο βασικό πεζόδρομο του χωριού,αλλά και στα καλντερίμια δίπλα σε αυτόν ,όπου βρίσκονται το μουσείο,το αμφιθέατρο,η πλατεία και το υπαίθριο μουσείο.Στην εκκλησία της Παναγίας,στο ρολόϊ του χωριού στα μοναδικά καλντερίμια.

Κινήσεις από όπου μπορεί να δεί κανείς τα αρχοντικά ,τα λαϊκά , τα μονόχωρα.Αυτή την ομορφιά που αποπνέει το χωριό της Μακρινίτσας.