Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Οικολογικό πάρκο και ενυδρείο στο Φαληρικό Δέλτα" Αυγουστάκη Ελένη, Πενταγιώτη Βασιλική Μαρία, Τάλλιος Ιλλυριάν

"Οικολογικό πάρκο και ενυδρείο στο Φαληρικό Δέλτα" Αυγουστάκη Ελένη, Πενταγιώτη Βασιλική Μαρία, Τάλλιος Ιλλυριάν

Το θέμα της μελέτης είναι η δημιουργία οικολογικού πάρκου στο χώρο του οποίου θα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ενός ενυδρείου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τεχνητό περιβάλλον που θα φιλοξενεί ζωντανούς οργανισμούς από το θαλάσσιο κόσμο, αλλά και ένα οικοσύστημα της παράκτιας ζώνης. Σκοπός του πάρκου είναι η μελέτη των οργανισμών από τους επιστήμονες, η περίθαλψή τους και η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των επισκεπτών.

Η επιλογή του οικοπέδου έγινε με βάση την ύπαρξη στο παρελθόν του υγροβιοτόπου στην εκβολή του Ιλισού, ο οποίος εξαφανίστηκε κατά την κατασκευή των ολυμπιακών έργων. Η πρότασή μας έχει σκοπό την επαναφορά της πανίδας στην περιοχή και την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης με τη λειτουργία  των εγκαταστάσεων του ενυδρείου.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην ενιαία αντιμετώπιση των δύο λειτουργιών, ώστε η επιλεγμένη έκταση να αποτελεί ολόκληρη ένα τόπο παρατήρησης, που περιλαμβάνει τόσο υπαίθρια τμήματα (πάρκο) όσο και στεγασμένα (εγκαταστάσεις ενυδρείου).