Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Ανάπλαση στην Κρητική Φοιτητική Εστία Παγκρατίου" Μαμαλουκάκη Χριστίνα

"Ανάπλαση στην Κρητική Φοιτητική Εστία Παγκρατίου" Μαμαλουκάκη Χριστίνα

 

 Η ανάπλαση της Κρητικής Φοιτητικής Εστίας Παγκρατίου στοχεύει στην επανένταξη του κτιρίου στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των φοιτητών.

 Στο ισόγειο τοποθετούνται κοινόχρηστες λειτουργίες ανοιχτές στο ευρύτερο κοινό (φοιτητές και κατοίκους της περιοχής) όπως υπαίθριο θέατρο στον ακάλυπτο χώρο και εστιατόριο-café που συνδέουν την εστία με την γύρω περιοχή γειτονιάς.

 Στους ορόφους διαμορφώνονται μονόκλινα δωμάτια που διαχωρίζονται με συρόμενα πανέλα και ενοποιούνται μεταξύ τους και με μικρότερους κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα και  καθιστικό-χώρος μελέτης) που τοποθετούνται γύρω από τον φωταγωγό, που αποτελεί πλέον χώρο δραστηριοποίησης και κοινωνικοποίησης των φοιτητών.

 Ο κάθε όροφος μετασχηματίζεται ανάλογα με τις ανάγκες

και τις επιθυμίες των φοιτητών και ανεξάρτητα από το υπάρχον αυστηρό κατασκευαστικό κάνναβο και επομένως είναι άμεσα οικειοποιήσιμος από τους χρήστες.

 Η εστία γίνεται πιο φιλόξενη για τους φοιτητές και ανταποκρίνεται καλύτερα στον αρχικό σκοπό της, την κοινωνικοποίησή τους.