Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Τμήμα Θεατρικών σπουδών στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών" Μυριάνθη Μουσά

"Τμήμα Θεατρικών σπουδών στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών" Μυριάνθη Μουσά

Το θέατρο ως θεσμός στην εποχή του θεάματος, που κυριαρχεί η «εικόνα» και η έννοια του ηθοποιού (ήθος + ποιώ) επισκιάζεται από αυτή του «σταρ», χρειάζεται να αποκατασταθεί. Η θεσμοθέτηση θεατρικής παιδείας σε πανεπιστημιακό επίπεδο επηρεάζει ευμενώς τη θεατρική ζωή του τόπου, σταθεροποιώντας αξιοκρατικά μέτρα και σταθμά ώστε να μετριάζονται φαινόμενα πρόσκαιρου ενθουσιασμού, πνευματικής μόδας, ξενολατρίας ή ξενοφοβίας.

Με τη δημιουργία ανεξάρτητου κτιρίου ενισχύεται η θεατρική μόρφωση. Δημιουργείται άνεση χώρου για τη σωστή διεξαγωγή των μαθημάτων του τμήματος και τον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών με συναφείς δραστηριότητες. Καλύπτεται η ανάγκη της Πανεπιστημιούπολης για χώρους εκδηλώσεων ώστε να συσπειρωθεί αρχικά η ίδια και τελικά να διευκολυνθεί η κοινωνική και πολιτισμική ανταλλαγή πόλης - πανεπιστημίου.

Το κτίριο καλείται να επιλύσει τα κλασσικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πανεπιστημιακοί χώροι όπως την τυποποίηση, τη σύνδεση με γειτονικά συγκροτήματα, την επαναχρησιμοποίηση χώρων.

Στην επιλογή του οικοπέδου λαμβάνονται υπόψη: η επικοινωνία με τις υπόλοιπες σχολές, η ευκολία πρόσβασης του πεζού και του αυτοκίνητου, η θέα προς το λεκανοπέδιο. Η έντονη κλίση δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας υπόσκαφων χώρων ώστε η επέμβαση στο υπάρχον δάσος να είναι ελάχιστη.

Η λύση δένει με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να το ανταγωνίζεται. Σβήνει μέσα στην πλαγιά. Είναι ένα εσωτερικό μη-περίκλειστο αίθριο, που λειτουργεί ως μπαλκόνι στραμμένο στη θέα. Σχηματίζεται από το φυσικό όριο του κεκλιμένου εδάφους και το τεχνητό όριο του κτισμένου κτιρίου. Σε αυτό συγκεντρώνεται το κοινό. Επιδιώκεται η αυτοσυγκέντρωση και όχι η απομόνωση. Στόχος ήταν η αναγνωσιμότητα των χώρων, η δυνατότητα προσανατολισμού σε αυτόν και η ευελιξία ώστε να μπορεί να αλλάξει λειτουργίες καλύπτοντας μελλοντικές χρήσεις.