Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Ένταξη μουσείου κλωστοϋφαντουργίας σε υπάρχον βιομηχανικό κέλυφος" Στέλιου Αλίκη, Στέφου Ιωάννα, Λαζαρίδου Ιωάννα

"Ένταξη μουσείου κλωστοϋφαντουργίας σε υπάρχον βιομηχανικό κέλυφος" Στέλιου Αλίκη, Στέφου Ιωάννα, Λαζαρίδου Ιωάννα

Εκείνο που κέντρισε εξ αρχής το ενδιαφέρον μας, για να αποτελέσει αντικείμενο της διπλωματικής μας, ήταν η έννοια της επανάχρησης και συγκεκριμένα των Βιομηχανικών κτιρίων, που απαντώνται σε μεγάλο βαθμό στον ιστό της πόλης μας.

Στόχος μας ήταν η αποκατάσταση ενός ιστορικού Βιομηχανικού κτιρίου και η ένταξη σε αυτό μιας συμβατής χρήσης, διατηρώντας, παράλληλα, την ταυτότητα του.

Η εγκατάσταση των προσφύγων, στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας και Περισσού, που εξασφάλιζε φτηνά και εξειδικευμένα εργατικά χέρια, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξή της κλωστοϋφαντουργίας, μεταξουργία και ταπητουργία στην περιοχή. Κατευθυνθήκαμε λοιπόν στα όρια μεταξύ Ν.Φιλαδέλφειας και Περισσού όπου εντοπίζεται η πρώην "Βαμβακουργία της Ν.Φιλαδέλφειας". Στο κτίσμα διακρίνονται χαρακτηριστικά δείγματα Βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα, όπως η οδοντωτή στέγη, η ρυθμική επανάληψη των ανοιγμάτων, η καθαρότητα του σχεδιασμού, η καμινάδα κ.τ.λ.

Έτσι αποφασίσαμε να εντάξουμε ένα εξειδικευμένο τεχνικό μουσείο σε ένα κτίριο χαρακτηριστικό των ομοειδών του.

Βασική συνθετική επέμβαση είναι η δημιουργία εσωτερικού αίθριου, το οποίο οργανώνει την κατακόρυφη και οριζόντια κίνηση  στο μουσείο, χωρίζοντας το σε 4 θεματικές ενότητες, καθώς επίσης  και ο διαχωρισμός των λειτουργιών σε ζώνες.

Οι αρχές σχεδιασμού συνοψίζονται στα εξής: -ήπια επέμβαση και  ανάδειξη των μορφολογικών στοιχείων του κτιρίου.

-αφαίρεση μεταγενέστερων κατασκευών

-τομή όπου χρειάζεται για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας του κτιρίου

-κατάλληλη επιλογή υλικών που αποδίδουν την βιομηχανική αισθητική

-διάλογος μεταξύ παλιού και καινούργιου, το καινούργιο [μεταλλική κατασκευή] αναδεικνύει το παλαιό.