Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Καισαριανή" Δελαγραμμάτικας Θοδωρής, Πάσουλας Μανώλης

"Αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Καισαριανή" Δελαγραμμάτικας Θοδωρής, Πάσουλας Μανώλης

H περιοχή μελέτης μας  βρίσκεται στην Καισαριανή, στα «πλινθόκτιστα», με τα χαρακτηριστικά Ο.Τ. με τους κοινόχρηστους ακάλυπτους σε σχήμα Η. Τα «πλινθόκτιστα», που ως τώρα επέζησαν από τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, εγκαταλείπονται και  αντικαθίστανται από μεγάλες πολυκατοικίες (ακόμα και 8 ορόφων) αλλοιώνοντας δραματικά την φυσιογνωμία της περιοχής, η οποία μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να γίνει άλλη μια «πηγμένη» κεντρική  περιοχή κατοικίας. Η επέμβαση στοχεύει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των  ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής (ανθρώπινη κλίμακα, κοινωνικότητα δρόμου κτλ), τη σύνδεση και ανάδειξη των διαφόρων πόλων έλξης και επιφανειών  πρασίνου (πχ Σκοπευτήριο, πλατεία Αναγεννήσεως, άλσος πανεπιστημιούπολης) και την δημιουργία εν τέλει μιας ανθρώπινης και ευχάριστης συνοικίας.    

    Έτσι, πεζοδρομούμε κάποιους δρόμους, με κριτήριο την καλύτερη σύνδεση των σημείων ενδιαφέροντος, και σε συσχέτιση και με αυτούς επιλέγουμε κάποια σύνολα πλινθόκτιστων  όπου τα διατηρούμε  και επαναχρησιμοποιούμε, με χρήσεις ανάλογες με της ανάγκες της περιοχής. Παράλληλα προτείνουμε ένα μοντέλο κατοικίας (με δύο κατοικίες καθ ύψος) που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πρόσφορα κομμάτια των Ο.Τ. Επιλύεται δε στο χαρακτηριστικό στενόμακρο οικόπεδο της περιοχής (4.5Χ18),  προσπαθώντας να διατηρήσουμε κάποιες από τις ποιότητες των πλινθόκτιστων, ενώ οι δρόμοι μετατρέπονται σε ήπιας κυκλοφορίας και διαμορφώνονται με στόχο να βοηθήσουν στην διατήρηση της κοινωνικότητας του δρόμου.