Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
11/19/2019
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Φοιτητικό κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών" Ρoύσσου Ελπίδα

"Φοιτητικό κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών" Ρoύσσου Ελπίδα

                                     Πανεπιστημιούπολη Πατρών

 

 

      Το πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στην περιοχή του Ρίου, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το κέντρο της Πάτρας και συνδέεται με την παλαιά εθνική οδό. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παλιοβούνα κάτι που επιτρέπει την θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο και την καινούρια γέφυρα που συνδέει την περιοχή με την Στερεά Ελλάδα.

      Το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει πολλά τμήματα, γεγονός που το καθιστά τρίτο σε σειρά μεγέθους στην Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε μικρή απόσταση και από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών. Στις σχολές του σήμερα φοιτούν περισσότεροι από 25000 φοιτητές. 

 

 

 

     -   τοποθεσία

    Το οικόπεδο, συνολικού εμβαδού 34 στρεμμάτων, βρίσκεται σε κεντροβαρικό σημείο της περιοχής, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της πρυτανείας που αποτελεί κεντρικό πόλο αναφοράς της πανεπιστημιούπολης. Είναι επίσης γωνιακό, εύκολα προσβάσιμο από όλες τις σχολές, ενώ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τέρμα των λεωφορείων, του μοναδικού δημόσιου μεταφορικού μέσου που συνδέει την πανεπιστημιούπολη με τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης των Πατρών.

      Σήμερα στο χώρο αυτό βρίσκεται ΄΄το πάρκο της ειρήνης΄΄, μια καφετέρια που αποτελεί τον πυρήνα αναψυχής ολόκληρης της πανεπιστημιούπολης. Το κτίριο καταλαμβάνει περίπου 1500  τ.μ. από τα οποία ένα μικρό μέρος καταλαμβάνει ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Η επισκεψιμότητά του πολλές φορές φτάνει και τα 5000 άτομα την ημέρα.

 

 

 

 -    παραδοχές

     Χαρακτηριστικό στοιχείο  του οικοπέδου είναι η θέα κυρίως προς το βορρά καθώς και η σταδιακή κλίση του προς την ίδια κατεύθυνση. Στις αρχικές προθέσεις της συνθέσεως ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου – πλατεία στο κομβικό αυτό σημείο,  με βατά δώματα, που θα εκμεταλλευόταν την κλίση του εδάφους και θα έδενε αρμονικά με το περιβάλλον.

 

 

 

-                   γενικό κτιριολογικό

    Χαρακτηριστικό κομμάτι του φοιτητικού κέντρου καταλαμβάνουν οι χώροι κοινωνικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν κυρίως την φοιτητική ένωση και γραφεία συλλόγων, καθώς και οι χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων άμεσα συνδεόμενοι λειτουργικά με μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

   Το κέντρο επίσης περιλαμβάνει ιατρεία, εμπόριο, αναψυχή και γυμναστήριο. 

 

     -     κεντρική ιδέα

 

 

     Οι δύο χαρακτηριστικοί άξονες της πανεπιστημιούπολης, εκφράζονται στη σύνθεση με δύο νοητά τετράγωνα που ακολουθούν τη διεύθυνσή τους.

      Το μέγεθος της πλευράς του πρώτου τετραγώνου προκύπτει από το πλάτος του κτιρίου της πρυτανείας που βρίσκεται ακριβώς  απέναντι, ενώ το μέγεθος του δευτέρου τετραγώνου (μεγαλύτερο)  είναι πολλαπλάσιο του καννάβου ( 7,2 * 7,2  μ.)  που εισάγεται εξ αρχής στη σύνθεση.

      Το πρώτο τετράγωνο έρχεται και «βυθίζεται» πάνω στο δεύτερο, κατά 5 μ. δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό την κυρίως πλατεία και χώρους περιμετρικά της που βρίσκονται σε άμεσο διάλογο με αυτήν.

      Ένα τρίτο στοιχείο στη σύνθεση είναι το επίμηκες κτίριο, που ορίζει τον άξονα βορρά – νότου. Σκοπός του είναι να συμπεριλάβει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών του συγκροτήματος και να προστατέψει, κατά ένα μέρος, την πλατεία από τη δύση.

      Τέταρτο στοιχείο του συγκροτήματος είναι ο πενταόροφος πύργος που συμπληρώνει τη σύνθεση, οριοθετεί τη γωνία του τετραγώνου και συνεπώς την πλατεία, ενώ συγχρόνως αποτελεί το σημείο αναφοράς του συγκροτήματος ως στοιχείο έξαρσης της σύνθεσης.

 

 

 

-                   λειτουργία

 

 

      Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις εισόδους για το κτίριο – πλατεία, αφού η άμεση και εύκολη προσπελασιμότητα καθώς και η ομαλή ροή των κινήσεων μέσα στο συγκρότημα ήταν μέρος της κεντρικής ιδέας.

      Η κεντρική είσοδος, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, ακριβώς απέναντι από το τέρμα του λεωφορείου και το κτίριο της πρυτανείας, όπου και παρατηρείται η μεγαλύτερη «κίνηση» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η είσοδος αυτή οδηγεί άμεσα στη «ράχη» του επιμήκους κτιρίου ή κατεβάζει στην πλατεία από όπου μπορεί κανείς να βρει εισόδους για όλα τα τμήματα του φοιτητικού κέντρου. Η οροφή του επιμήκους κτιρίου έχει μια ομαλή ανοδική κλίση προς το βορρά (5,5%), που οδηγεί σε ένα πλάτωμα – σημείο θέας από όπου μπορεί κανείς να βρει μια σκάλα -που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως έξοδος κινδύνου, αφού συνδέεται και με τα τρία επίπεδα του κτιρίου- και να κατέβει στην πλατεία. Η οροφή αυτή λειτουργεί και σαν είσοδος στο κτίριο, αφού διαδοχικά από δύο σημεία μπορεί να εισέλθει κανείς στο 2ο και το 3ο επίπεδο αντίστοιχα του κτιρίου όπου βρίσκονται οι χώροι κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

      Με την υπαίθρια αυτή κίνηση συνδέεται και μια διώροφη μεταλλική γέφυρα που οδηγεί στον τετραγωνικής κατόψεως πύργο που εσωκλείει αίθουσες αναψυχής.

     

 

 

 

 

  -    υπαίθριος χώρος

  

 

     Οι κατευθυντήριοι άξονες για τη διαμόρφωση του υπαιθρίου χώρου ήταν η κλίση του εδάφους και η δυνατότητα ελεύθερης κίνησης και εισόδου σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο συγκρότημα.

     Λωρίδες πλάτους 14,4 μέτρων (συμπίπτουν με τον κάνναβο του κτιρίου), διασχίζουν το οικόπεδο με διεύθυνση ανατολής – δύσης, σχεδόν παράλληλα με τις ισοϋψείς του οικοπέδου. Συνήθως περιλαμβάνουν την κλίση του εδάφους δημιουργώντας πλατιά σκαλοπάτια, ενώ στην περίπτωση της ζώνης που δημιουργείται στο σημείο της βασικής εισόδου, οι λωρίδες αυτές από μαλακό έδαφος γίνονται σκληρή επιφάνεια για να συμπεριλάβουν κινήσεις και τέλος, από επίπεδο έδαφος γίνονται κεκλιμένη οροφή του κτιρίου για να δώσουν φως στο χώρο που στεγάζουν.