Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Πορεία στη γειτονιά των μουσείων της Αθήνας (περιοχή Ριζάρη)" Κουτσομάλης Νίκος, Χάϊτας Χαράλαμπος

"Πορεία στη γειτονιά των μουσείων της Αθήνας (περιοχή Ριζάρη)" Κουτσομάλης Νίκος, Χάϊτας Χαράλαμπος

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην ανατολική περιοχή του νεότερου κέντρου της πόλης και ορίζεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό από τρεις σημαντικές οδικές αρτηρίες, τη Β. Σοφίας, τη Β. Κωνσταντίνου, τη Μιχαλακοπούλου και την οδό Β. Αλεξάνδρου. Δυτικά  η περιοχή ορίζεται από την οδό Β. Γεωργίου Β’ και την οδό Ρηγίλλης. Οι λειτουργίες που φέρει είναι πολιτιστικού χαρακτήρα (πολλά μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, το Ωδείο Αθηνών και την Πινακοθήκη)

 

Η ανάγνωση της περιοχής έγινε ακολουθώντας δύο βασικούς άξονες;

1.                   Τη μελέτη της ιστορικής εξέλιξης της πόλης της Αθήνας στη συγκεκριμένη περιοχή, επικεντρώνοντας σε τρεις τομείς:

§                                 Τη σχέση της πόλης με τη συγκεκριμένη περιοχή (διαχρονικά)

§                                 Τη σχέση του πράσινου (διαχρονικά)

§                                 Τη σχέση των οδικών αρτηριών και οδών (διαχρονικά)

2.                   Την προσωπική ανάγνωση της περιοχής με τη χρήση βίντεο, καταγράφοντας  εικόνες  κίνησης μέσα από το αυτοκίνητο, την κίνηση πεζού καθώς και τα επίπεδα ήχου.

 

Η πρόταση έχει ακολουθήσει τους δύο άξονες ανάγνωσης, προτείνοντας εγκάρσιες πορείες πεζών που λειτουργούν ως συνδέσεις μεταξύ των συνοικιών Κολωνακίου και Παγκρατίου. Παράλληλα, μια πορεία περιπάτου ξεκινάει από τον Εθνικό Κήπο πεζοδρομεί την οδό Λυκείου, διασχίζει την περιοχή μελέτης και φτάνει μέχρι τη γωνία της Πινακοθήκης, συνεχίζοντας ως το άλσος Συγγρού. Η μελέτη του πρασίνου δίνει από τις ιστορικές πηγές δύο στοιχεία στη μελέτη:

1.                   την αναβίωση του πρασίνου του ποταμού Ιλισού στην ανατολική  πλευρά της περιοχής και

2.                   την αναβίωση του αστικού πρασίνου επί της οδού Β. Σοφίας

 

Σημαντικοί παράγοντες κατά τον σχεδιασμό ήταν στοιχεία που προέκυψαν από τα βίντεο, όπως ο ήχος, οι οπτικές φυγές και τα όρια. Η ανάλυση και η χρήση αυτών των στοιχείων μπορεί να κατανοηθεί από τα πανό ανάλυσης της εργασίας αυτής.