Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Νεκροταφείο: ο "ενδιάμεσος" τόπος" Πετσατόδη Ελισάβετ

"Νεκροταφείο: ο "ενδιάμεσος" τόπος" Πετσατόδη Ελισάβετ

Ένα νεκροταφείο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα ορθόδοξο κοιμητήριο, ο τόπος όπου φιλοξενούνται οι ψυχές όταν βρίσκονται στη «μέση κατάσταση», φιλοξενείται σε ένα τόπο με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά, στο όριο της πόλης, μεταξύ φυσικού και αστικού τοπίου, έχοντας και ο ίδιος ως ανενεργό λατομείο τον ενδιάμεσο χαρακτήρα ενός νεκρού τόπου ημιδιαμορφωμένου, ενός τοπίου φυσικού που έχει υποστεί όμως στο παρελθόν την ανθρώπινη επέμβαση και τώρα αναμένει τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του.

 

Στο 1ο στάδιο της διπλωματικής αυτής εργασίας γίνεται μια προσπάθεια να εντοπιστούν εκείνα τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών που επηρεάζουν κάθε φορά το νεκροταφειακό σχεδιασμό μέσα στους αιώνες και σε διαφορετικούς τόπους. Στο 2ο, αφού έχει εντοπιστεί το πρόβλημα της Αθήνας, εντοπίζεται και αναλύεται το τοπίο που θα φιλοξενήσει το νέο κοιμητήριο. Ακολουθεί ο χωρισμός του σε ενότητες (κανάλια κυκλοφορίας, κλειστά οπτικά δωμάτια, μπαλκόνια θέας) που έχουν διαφορετικές χωρικές ποιότητες, οπτικές φυγές και εντυπώσεις. Στο 3ο και τελευταίο με βάση την ανάλυση που έχει προηγηθεί αναπλάθεται το τοπίο, αναδεικνύονται τα δομικά χαρακτηριστικά του και οργανώνεται η λειτουργία που έχει επιλεγεί βασισμένη σε μια απλή αλλά θεμελιώδη κεντρική ιδέα.