Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Τμήμα πληροφορικής και τμήμα τεχνών, ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα" Κουλούρη Δανάη

"Τμήμα πληροφορικής και τμήμα τεχνών, ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα" Κουλούρη Δανάη

Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιρίων για τη στέγαση των δύο νέων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, του τμήματος πληροφορικής και του τμήματος τεχνών, ήχου και εικόνας.

 

Τα δύο οικόπεδα της μελέτης βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού της Κέρκυρας και έχουν συνολικό εμβαδόν 3.996,49 m2.

 

Η μελέτη , ακολουθώντας τον ισχύοντα  για την περιοχή συντελεστή δόμησης, έχει συνολικό εμβαδόν 4.700 m2 , και καλύπτει τις ανάγκες των τμημάτων σε εγκαταστάσεις και πολυμέσα, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών.

 

Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αμφιθεατρικές αίθουσες, αίθουσες σεμιναρίων, εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσες οπτικοακουστικών μέσων, εργαστήρια ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιβλιοθήκη, γραμματεία, τα γραφεία καθηγητών και των προέδρων, φοιτητική λέσχη, φοιτητικό σύλλογο, ενώ η μελέτη προβλέπει υπόγειο γκαράζ.

 

Τα στοιχεία, που ουσιαστικά καθόρισαν τη λύση, ήταν η θέα προς τη θάλασσα και το πράσινο, το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας, του οποίου η παρουσία στην περιοχή είναι δεσπόζουσα καθώς και η ιδιαιτερότητα της μελέτης να υπάρχουν δύο οικόπεδα, τα οποία διακόπτονται από ένα δρόμο. Εξάλλου, κυρίαρχο ρόλο στη συνθετική διαδικασία έπαιξε η δημιουργία ενός “φίλτρου” στην δυτική όψη των οικοπέδων, με σκοπό την προστασία του πανεπιστημίου από τα απέναντι κτίρια και τον ίδιο το δρόμο, που είναι στενός και με αρκετή κίνηση.