Διαλέξεις 2005
4/4/2020
Skip Navigation Links : Διαλέξεις 2005 : Περίοδος Ιουνίου 2005 : "Οrlan, H τέχνη του σώματος" Ανάγνου Αγνή - Κούτσα Μάγδα - Πανάγου Μαντίνα

"Οrlan, H τέχνη του σώματος" Ανάγνου Αγνή - Κούτσα Μάγδα - Πανάγου Μαντίνα

Μια σύγχρονη καλλιτέχνης, στην οποία συναντάμε όλα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την τέχνη της εποχής μας, είναι η Orlan. Το έργο που προκάλεσε αίσθηση ήταν Η Μετενσάρκωση της Αγίας Orlan, σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις.

Είναι η πρώτη καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί την πλαστική χειρουργική ως μέσο για να δημιουργήσει έργα τέχνης. Χρησιμοποιεί τον όρο «σαρκική τέχνη», για να διαφοροποιήσει το έργο της από τη σωματική τέχνη. Ωστόσο, οφείλει μέρος της τέχνης της στο βιεννέζικο κίνημα και στην body art.

Δεν επιθυμεί τον πόνο ως μέσο λύτρωσης για να πετύχει την κάθαρση. Υποστηρίζει ότι κάνει αυτή τη δουλειά όσο πιο μη μαζοχιστική γίνεται. Θεωρεί ότι το κοινό είναι αναγκαίο και πράγματι η διαλεκτική σχέση μεταξύ καλλιτέχνη – κοινού ωφελεί και τις δύο πλευρές. Η Orlan έχει αίσθηση του χιούμορ, ιδιότητα που την οδήγησε να γελοιοποιήσει την πώληση του ίδιου του καλλιτέχνη. Ο ενθουσιασμός της, σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, γίνεται προφανής μέσα από το αγαπημένο της σλόγκαν «Θυμήσου το μέλλον». Ολόκληρη η δουλειά της έχει να κάνει με τον προβληματισμό του μετά – ανθρώπου. Επίσης έχει μελετήσει κάποιες θρησκείες και δανείζεται στοιχεία από αυτές, τα οποία χρησιμοποιεί με σατιρική διάθεση.

Η Orlan προσπαθεί να εγγράψει σε ουσία τις ιδέες που κατεύθυναν τη διεξαγωγή των performances, ώστε η ποιότητα αυτής της υλικότητας να αποκαλύπτει την ουσία των ιδεών. Η καλλιτέχνης φέρνει ξανά στο προσκήνιο πάγιες πεποιθήσεις, διερευνώντας τη σχέση του σώματος με την ταυτότητα, και προσπαθεί να ικανοποιήσει ένα ριζικό ορισμό της ελευθερίας. Σ’ αυτή την κοινωνία, την παθιασμένη με τη νεότητα και την τελειότητα, έρχεται να ανατρέψει τα τρέχοντα πρότυπα ομορφιάς.

Η κοινοποίηση ιδεών που θα αλλάξουν τον κόσμο είναι η μόνη δικαιολογία που δίνει η Orlan για την ύπαρξη της τέχνης.