Διαλέξεις 2005
5/25/2019
Skip Navigation Links : Διαλέξεις 2005 : Περίοδος Οκτωβρίου 2005 : "Ο πατέρας της σύγχρονης κυπριακής τέχνης" Μιχάλης Πετράκης

"Ο πατέρας της σύγχρονης κυπριακής τέχνης" Μιχάλης Πετράκης

Oι μεγάλοι δημιουργοί που έρχονται στον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα δίνουν στην κυπριακή τέχνη σαφείς προσανατολισμούς, θεματογραφικές κατευθύνσεις, στυλιστικές αξίες και δυνατότητες να εκφράσει τις συναντήσεις της με τη ζωή και την ιστορία, το παρόν και το παρελθόν. 

Οι πιο σημαντικές και χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες αυτής της περιόδου, που οδήγησαν στην άνθηση της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, ήταν ο Αδαμάντιος Διαμαντής (1900-1994), ο Γεώργιος Πωλ Γεωργίου (1901-1972), και ο Τηλέμαχος Κάνθος (1910-1993).

Ο Αδαμάντιος Διαμαντής, υπήρξε η αρχή και το τέλος μιας διαφορετικής εποχής. Η τέχνη του ανοίγει, αλλά και κλείνει ταυτόχρονα την εποχή των πρωτεργατών της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, σφραγίζοντας μια σημαντική ιστορική περίοδο για τον τόπο.

Υπήρξε ουσιαστικός θεμελιωτής και «πατέρας» της σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής. Εργάστηκε σε δύσκολους καιρούς, περπατώντας ένα δρόμο που κοπιαστικά άνοιξε ο ίδιος, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν έτοιμοι εικαστικοί δρόμοι στο νησί, ταυτίζοντας ζωή και τέχνη. Για την Κύπρο, ο ίδιος δεν αποτελεί απλά ένα μεγάλο δημιουργό, αλλά και ένα εξαιρετικό δάσκαλο της τέχνης – δίνοντας αφετηρία σε πάρα πολλούς νεότερους του να ασχοληθούν με την τέχνη - ένα λάτρη της λαϊκής παράδοσης και της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του τόπου του, αλλά και έναν άνθρωπο ανοιχτό σε όλους και σε όλα. Η ανθρώπινη διάσταση, η καλλιτεχνική δημιουργία, η διδακτική εμβέλεια και η οργανωτική δραστηριότητα, συνδυάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται, δίνοντας έτσι, την πολυσύνθετη προσωπικότητα του Διαμαντή.