Διαλέξεις 2005
6/18/2019
Skip Navigation Links : Διαλέξεις 2005 : Περίοδος Οκτωβρίου 2005 : "Αναφιώτικα: τόπος παλίμψηστο χώρου και χρόνου" Ελένη Μπουρνάζου - Ασημίνα Στάμου

"Αναφιώτικα: τόπος παλίμψηστο χώρου και χρόνου" Ελένη Μπουρνάζου - Ασημίνα Στάμου

Τα Αναφιώτικα, χτίστηκαν στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, τη δεκαετία του 1840, από Αναφιώτες οικοδόμους, οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα για να χτίσουν τα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα. 

Πρόκειται πραγματικά για μια μικρογραφία νησιού του Αιγαίου μέσα στην καρδιά της Αθήνας, όπου συναντάς ακόμα ασβεστωμένες αυλές, χρωματιστά παραθυρόφυλλα και βουκαμβίλιες.

Ο οικισμός κατάφερε να επιζήσει σχεδόν αναλλοίωτος μέσα στο χρόνο αν και η περιοχή διέπεται από ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και ασαφές νομικό πλαίσιο.

Περπατώντας στον οικισμό διαπιστώνεις ότι αυτός συντίθεται από στοιχεία του παρελθόντος. Ιωνικά λείψανα, κεραμικά πλακίδια νεοκλασικών σπιτιών συμπληρώνουν ένα συνοθύλευμα εικόνων και αναμνήσεων.

Με ενδιαφέρον αντιπαραθέτουμε την κατοικία σε συνδυασμό με τη γειτονιά και τη ζωή των εργατών από την Ανάφη, με τα αντίστοιχα σημερινά δεδομένα κατοικίας και κοινωνικών δομών και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η πρόταση για ειδική επανάχρηση του οικισμού δεν είναι ανεδαφική…