Διαλέξεις 2005
4/22/2018
Skip Navigation Links : Διαλέξεις 2005 : Περίοδος Οκτωβρίου 2005 : "O ναός της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου και ο Σπυριδωνας Χατζηγιαννόπουλος" Βλαχάβα Δήμητρα

"O ναός της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου και ο Σπυριδωνας Χατζηγιαννόπουλος" Βλαχάβα Δήμητρα

«Η εκκλησία αποτελεί ένα έργο στενά δεμένο με την παράδοση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ανήκει και στην εποχή του» Διονύσης Ζήβας. Ο ναός της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου ιδρύεται στα μέσα του 19ου αιώνα, γι’αυτό και μελετάται μέσα στο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο της μετεπαναστατικής περιόδου. Η αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα χαρακτηρίζεται από το Νεοκλασικισμό και τη δημιουργία ενός νέου ρυθμού του Ελληνοβυζαντινού, ενώ στη ζωγραφική κυριαρχούν οι Ναζαρηνοί. Η Αγία Ειρήνη χτίζεται από τον Καυτατζόγλου σε αυστηρά Νεοκλασικό ρυθμό, εικονογραφείται από τον Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλο σύμφωνα με τα Ναζαρηνά πρότυπα, ενώ τη διακόσμηση αναλαμβάνουν οι κοσμηματογράφοι Κώττας και Πέτας. Το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και σε αρκετούς τοίχους υπάρχουν χωρία της Αγίας Γραφής. Στο ναό απουσιάζει το Δωδεκάορτο, ενώ ελάχιστες είναι οι μορφές αγίων. Σημαντικότερες τοιχογραφίες είναι αυτή του Αποστόλου Παύλου να διδάσκει στον Άρειο Πάγο και αυτή του Ιησού να διδάσκει τους Ιουδαίου στα Ιεροσόλυμα.

Η εικονογράφηση της Αγίας Ειρήνης θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Χατζηγιαννόπουλου, ο οποίος καθιερώθηκε ως ο αξιολογότερος εκφραστής της εκκλησιαστικής ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.