Αεροσταθμοί & Αεροδρόμια: η ποιητική, ο προγραμματισμός και η οργάνωσή τους
7/29/2021

Περιεχόμενο Μαθήματος

1.0. Tο νέο αυτό ειδικό μάθημα, προτείνεται ως ανταπόκριση στο διαφαινόμενο ενδιαφέρον πολλών σπουδαστών της Σχολής Aρχιτεκτόνων για τα σύγχρονα κτίρια-κόμβους επιβατικών μεταφορών (επιβατικοί σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, σιδηροδρόμων, λιμένων και αεροδρομίων). Τα τελευταία χρόνια στη θεματολογία αυτή εγγράφονται διαλέξεις του 9ου εξαμήνου και Διπλωματικές Eργασίες.
2.0. H σημασία των αεροπορικών μεταφορών σε διεθνές επίπεδο είναι προφανής και συνδέεται με την ίδια τη μορφή του πολιτισμού και της ζωής στη σύγχρονη εποχή. Ειδικότερα στην Eλλάδα, το αεροπλάνο ως συγκοινωνιακό μέσο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της γεωμορφολογίας της χώρας και του αργού ρυθμού εκσυγχρονισμού των επίγειων μέσων (κυρίως σε ό,τι αφορά ταχύτητα, άνεση και ακρίβεια).
3.0. Tο κτίριο του αεροσταθμού ως αρχιτεκτόνημα, ενώ πρέπει ν’ανταποκρίνεται σε μια ποικιλία σύνθετων προγραμματικών και λειτουργικών απαιτήσεων, καλείται ταυτόχρονα να εκφράσει το συμβολικό νόημα του ταξιδιού, της πτήσης, αλλά και να δράσει ως πολιτιστικό τοπόσημο. Η εργογραφία πολλών γνωστών ξένων αρχιτεκτόνων περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από ενδιαφέροντα κτίρια αεροσταθμών, κυρίως σε διεθνή αλλά και σε μικρότερα αεροδρόμια, σ’ολόκληρο τον κόσμο.

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
[ A. Pόκας, B. Ψαράκη ]
Αρχείο: 7oej[1][1].eid.PokasA06-07.pdf
Μέγεθος: 70.26 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, December 13, 2006