Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : "Εγκατάσταση εθελοντών και περιβαλλοντολόγων στην παραλία Μαυροβούνιου-Γύθειο" Καλαποδά Δέσποινα

"Εγκατάσταση εθελοντών και περιβαλλοντολόγων στην παραλία Μαυροβούνιου-Γύθειο" Καλαποδά Δέσποινα

Η ομάδα ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελείται από εθελοντές και περιβαλλοντολόγους που προστατεύουν, από την ανθρώπινη δραστηριότητα, τις θαλάσσιες χελώνες CarettaCaretta, κατά την περίοδο της ωοτοκίας, κυρίως στις παραλίες της Ν. Πελοποννήσου. Η ομάδα κατασκηνώνει στην παραλία Μαυροβουνίου (5χλμ. Νότια του Γυθείου) από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η εργασία αυτή σκοπεύει να προτείνει μια οργάνωση της εγκατάστασης και κατάλληλες μονάδες διαβίωσης για άνετη διαμονή κατά τους τέσσερις με πέντε μήνες της παραμονής τους στην παραλία.

Η ακριβής τοποθεσία της εγκατάστασης είναι ένα μακρύ και στενό οικόπεδο, σε άμεση γειτνίαση με την παραλία, φυτεμένο με συκιές και ελιές, που ο ιδιοκτήτης παραχωρεί στην ομάδα κάθε καλοκαίρι.

Η ανάλυση περιλαμβάνει:

- πίνακες δραστηριοτήτων στην περιοχή μέσα στο χρόνο, και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου το καλοκαίρι

- παρατηρήσεις χωρικών διαστρωματώσεων

- καταγραφές κινήσεων του σώματος μέσα σε περιορισμένο χώρο, όπως σε αυτόν μιας σκηνής igloo, ελάχιστου μεγέθους

Η πρόταση για την εγκατάσταση περιλαμβάνει δύο ημι-μόνιμους κοινόχρηστους χώρους, που παραμένουν στο οικόπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ένας κυμαινόμενος αριθμός προσωπικών μονάδων διαμονής, που συναρμολογούνται επιτόπου όταν χρειαστεί και το χειμώνα αποθηκεύονται αποσυναρμολογημένες. Ο πληθυσμός της εγκατάστασης αλλάζει μέσα στη διάρκεια της παραμονής.

Η προσωπική μονάδα διαβίωσης αποτελείται από μια πυραμιδοειδή σκηνή που αναρτάται από μεταλλικό τρίποδο. Αυτή η κατασκευή αναλύεται σε λεπτομέρεια (κλίμακες έως 1:2).