Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : "Ξένων Δοχείο" Μπουρμά Παρασκευή, Μπάστα Βασιλική

"Ξένων Δοχείο" Μπουρμά Παρασκευή, Μπάστα Βασιλική

Ασχοληθήκαμε με το παράκτιο χώρο του πρώην ολυμπιακού κέντρου ιστιοπλοΐας στον Άγιο Κοσμά. Το λειτουργικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα παράκτιο πάρκο, την υπάρχουσα μαρίνα και ένα ξενοδοχείο στο οποίο και επικεντρωθήκαμε. Το κτίριο του ξενοδοχείου προβλέπει χώρους καταλυμάτων, χώρους τουρισμού και αναψυχής και εξυπηρετεί ναυταθλητικές δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα αστικό ξενοδοχείο στην πόλη της Αθήνας, με τουρισμό που το ενδιαφέρον του συνήθως περιορίζεται στα αρχαιολογικά αξιοθέατα στο κέντρο της πόλης.

Το οικόπεδο βρίσκεται πάνω στη παράκτια ζώνη που ενώνει την πόλη της Αθήνας με τη θάλασσα. Θέτουμε ως στόχο να ανακτήσουμε τη χαμένη σχέση της Αθήνας με τη θάλασσα μέσω του παράκτιου πάρκου καθώς και να προβάλουμε τη μακρά παράδοση που διαθέτουμε ως χώρα στο τομέα του ναυταθλητισμού. Το βασικότερο πρόβλημα του Αθηναϊκού αστικού τοπίου εντοπίζεται στην αδιαφορία του κράτους για τους δημόσιους χώρους. Το ξενοδοχείο καταλαμβάνει έναν τέτοιο δημόσιο χώρο και επαναπροσδιορίζει την πλοκή των ορίων δημόσιου/ ιδιωτικού μέσα από τους κοινόχρηστους χώρους του. Το ξενοδοχείο συγκροτεί τους χώρους του πάνω στο όριο του νερού και του εδάφους. Ένα όριο συνεχώς επαναδιαπραγματεύσιμο. Θέσαμε σαν στόχο τη μεταβλητότητα, δηλαδή την ιδέα ενός κτιρίου πάρκου μη τελειωμένου, η οποία όμως εκφράζεται διαφορετικά στους κοινόχρηστους από τους ιδιωτικούς χώρους.