Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : "Πορεία στη Νάξο… Τόποι της Σμυρίδας" Γκοτίνου Αναστασία, Λουκμά Μαρία

"Πορεία στη Νάξο… Τόποι της Σμυρίδας" Γκοτίνου Αναστασία, Λουκμά Μαρία

Πρόκειται για την περιοχή των σμυριδωρυχείων στο ΒΑ. τμήμα της Νάξου. Μέσα από την εργασία μας, προτείνουμε ένα δίκτυο τόπων που να αποτελείται από τα ορεινά χωριά σμύριδας με τα παλιά μονοπάτια που οδηγούν στα ορυχεία καταλήγοντας στο θαλάσσιο μέτωπο. Σε αυτό το δίκτυο συμπεριλαμβάνονται το φυσικό περιβάλλον, τα τοπόσημα της περιοχής και τα ιστορικά μνημεία.

Η σμύριδα είναι ένα ορυκτό μαύρου χρώματος που χρησιμοποιήθηκε στην πολεμική βιομηχανία και σήμερα χρησιμοποιείται για την παρασκευή σμυριδόπανων και στην οδοποιία.

Ξεκινώντας την έρευνα μας για όλο το νησί, και ειδικότερα για τη περιοχή μας συλλέξαμε πληροφορίες για να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που έχει δύο κατευθύνσεις: τη δημιουργία ενός γεωγραφικά εκτεταμένου θεματικού μουσείου και ενός κέντρου προστασίας περιβάλλοντος. Από αυτά, επιλέξαμε τρία σημεία για τα οποία έγιναν προτάσεις ανάδειξης.

Πρόθεση μας στα επιλεγμένα αυτά σημεία ήταν να εντείνουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου και να επαναφέρουμε όσο το δυνατό αυτό μπορεί να είναι εφικτό: τη φυσιογνωμία του τοπίου. Έτσι, οι επεμβάσεις μας είναι ήπιες και με υλικά που βρίσκονται σε κάθε περιοχή αναδεικνύοντας την ταυτότητα του .

Στο λιμάνι του Λυώνα, πρόθεση μας ήταν να αποκαταστήσουμε το τοπίο διαμορφώνοντας το χώρο που καταλήγει στη παραλία.

Στο Κακόρυακα, σταθμό του εναερίου να σηματοδοτήσουμε μια επισκέψιμη στοά.

Στο λιμάνι της Μουτσούνας να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο με αναφορά την ίδια τη σμύριδα.