Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : "Νέο Δημαρχείο και χώροι πολιτισμού και αναψυχής στα Άνω Λιόσια" Γκιγκέλος Γεώργιος-Φίλιππος, Λιόσης Δημήτρης

"Νέο Δημαρχείο και χώροι πολιτισμού και αναψυχής στα Άνω Λιόσια" Γκιγκέλος Γεώργιος-Φίλιππος, Λιόσης Δημήτρης

Αρχικός στόχος ήταν η διατήρηση όσο το δυνατόν ανέπαφου του χώρου της πλατείας, ως κέντρου ζωής της πόλης.

Αποφασίσαμε λοιπόν να τοποθετήσουμε μόνο έναν κτηριακό όγκο, το Δημαρχείο, και εξαιτίας του ότι αυτό έπρεπε να αποτελεί ένα τοπόσημο κύρους (κτήριο διοίκησης).

Έπρεπε επίσης να δώσουμε ζωή στο τμήμα εκείνο της πλατείας που παρέμενε νεκρό.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε με τη δημιουργία μιας κοιλότητας (μιας λεκάνης) η οποία φιλοξενεί τους χώρους πολιτισμού και συγκεντρώνει όλες τις κινήσεις.

Πάνω από το χώρο αυτό τοποθετείται το Δημαρχείο κατά τον επιμήκη άξονα (παράλληλα στη μεγάλη πλευρά της πλατείας), ώστε να εντείνεται η γραμμικότητα του χώρου, να μένει η πλατεία ανοιχτή και συνεχής καθ’ όλο το μήκος (180μ), να μένει ανεμπόδιστο τον οπτικό ορίζοντα του περιπατητή αλλά και να μην γίνεται αντιληπτό το μήκος του κτηρίου (45μ), εφόσον ποτέ κανείς δεν το βλέπει κατά μέτωπο αλλά πάντα προοπτικά.

Στην προέκταση του Δημαρχείου, ανοίγεται μια σχισμή η οποία καταδύεται προοδευτικά και οδηγεί στον εκθεσιακό χώρο, προετοιμάζοντας μυσταγωγικά τον επισκέπτη για το εικαστικό δρώμενο που θα παρακολουθήσει.

Ο άξονας του δημαρχείου και οι συστοιχίες των δέντρων τονίζουν την γραμμικότητα της πλατείας και αναδεικνύουν το μέγεθός της.

Η μόνη σ’ αυτά κάθετη χειρονομία είναι η διέλευση του πεζόδρομου της Αχαρνών που διασχίζει την πλατεία και διέρχεται από το μνημείο το οποίο τοποθετείται συμβολικά στο χώμα.