Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : "Αναρρίχηση" Βγόντζα Φωτεινή, Παπαπαύλου Καίτη

"Αναρρίχηση" Βγόντζα Φωτεινή, Παπαπαύλου Καίτη

Η διπλωματική εργασία αφορά την επέμβαση και τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης, ενημέρωσης και άσκησης αναρριχητών, στην Κάλυμνο στην περιοχή του Αρμεού όπου συγκεντρώνονται και τα περισσότερα αναρριχητικά πεδία. Το διάγραμμα των λειτουργιών περιλαμβάνει μια τεχνητή αναρριχητική πίστα, έναν χώρο ενημέρωσης, καφέ – εντευκτήριο, ένα ιατρείο πρώτων βοηθειών καθώς και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Η συνολική έκταση των κλειστών χώρων του κτιρίου είναι περίπου 900τ.μ ενώ τα ίδια περίπου τετραγωνικά καταλαμβάνουν και οι ημιυπαίθριοι και υπαίθριοι χώροι.

 

Η Κάλυμνος, γνωστή ως το νησί των σφουγγαράδων, λόγω της έντονης βραχώδους φυσιογνωμίας της και των χαρακτηριστικών όγκων της, την τελευταία δεκαετία έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός.

 

Μιλώντας για αναρρίχηση, εννοούμε την προσπάθεια να ανέβεις σε ένα επίπεδο, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο με την κοινή μέθοδο, το περπάτημα, χρησιμοποιώντας το ανάγλυφο του βράχου. Πρόκειται για μία έντονη κατακόρυφη κίνηση.

 

Η ιδέα της κίνησης σε συνδυασμό με την ανάλυση των δυναμικών του τοπίου αποτελούν και την αφετηρία σχεδιασμού του κτιρίου.  Με αυτόν τον τρόπο η κατακόρυφη δυναμική (ανάγλυφο του βράχου) παραλαμβάνει την κίνηση προς τα αναρριχητικά πεδία, ενώ η οριζόντια (ανάγλυφο εδάφους) αποτελεί τις ίδιες τις χαράξεις του κτιρίου. Το κτίριο συνδιαλέγεται με το φυσικό χώρο ως πεδίο δυνατών κινήσεων και θεάσεων με συγκεκριμένες χαράξεις περιπατητικών πορειών.