Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : "Filming and folding: συγκρότημα τηλεοπτικών και κινηματογραφικών στούντιο" Μουτσάτσου Αικατερίνη, Τσιάμα Βασιλική

"Filming and folding: συγκρότημα τηλεοπτικών και κινηματογραφικών στούντιο" Μουτσάτσου Αικατερίνη, Τσιάμα Βασιλική

Η διπλωματική εργασία με το παραπάνω τίτλο εκπονήθηκε από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2006 από τις φοιτήτριες Μουτσάτσου Κατερίνα και Τσιάμα Βασιλική, με υπεύθυνο καθηγητή τον Ρόκκα Αργύρη και Εφεσίου Ειρήνη.

Το οικόπεδο ένταξης του συγκροτήματος βρίσκεται στην περιοχή Λάκκα Καλογήρου στα Μέγαρα, επί της συμβολής της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου και την περιφερειακής οδούς Πάχης – Μεγάρων. Έχει συνολική έκταση 62.000 τ.μ., 32.000 τ.μ. εκ των οποίων ανήκουν στον Δήμο Μεγάρων και στεγάζουν παλιό εργοστάσιο παρασκευής και αποθήκευσης λαδιού. Η υπόλοιπη έκταση που εκμεταλλευόμαστε ανήκει σε ιδιώτες.

Από το υπάρχον κτίριο διατηρούμε ένα μικρό τμήμα, λόγω των μεγάλων φθορών που έχουμε εντοπίσει.  Αυτές αφορούν κυρίως στην διάβρωση του οπλισμού του φέροντος οργανισμού, στην ασυνέχεια κυρίων δοκών, καταστροφή των δωμάτων και διάβρωση εξωτερικών τοιχοπετασμάτων λόγω υγρασίας.

Το οικόπεδο χωρίζεται σε 2 ζώνες, μία ζώνη με τις δημόσιες χρήσεις και μία με τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο. Η ζώνη των δημοσίων χρήσεων περιέχει 3 κινηματογραφικές αίθουσες, των 200 θέσεων η κάθε μία, έναν εκθεσιακό χώρο με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις με θέμα την ιστορία και την εξέλιξη του κινηματογράφου,  και γραφειακούς χώρους για το προσωπικό του συγκροτήματος καθώς και γραφεία προς ενοικίαση σε εταιρείες παραγωγής.  Στη ίδια ζώνη στεγάζονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης, ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες των παραπάνω λειτουργιών.

Η ζώνη των στούντιο περιλαμβάνει 4 τηλεοπτικά στούντιο, 450 τ.μ. το καθένα, 2 μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, 2000 τ.μ. το καθένα, και ένα μικρότερο κινηματογραφικό στούντιο 1500 τ.μ.  Τα τηλεοπτικά στούντιο  τοποθετούνται δίπλα δίπλα, που μαζί με την ζώνη των υπαιθρίων γυρισμάτων τους, αποτελούν ένα αυτόνομο τομέα στο συγκρότημά μας. Τα στούντιο αποτελούνται από τον κύριο χώρο γυρισμάτων, τους βοηθητικούς χώρους, οι οποίοι αποτελούνται από καμαρίνια, χώρους για το τεχνικό προσωπικό καθώς και γραφεία για την παραγωγή, και τέλος από μεγάλους χώρους αποθήκευσης σκηνικών. Το ίδιο κτιριολογικό πρόγραμμα έχουν και τα κινηματογραφικά στούντιο, τα οποία αντίστοιχα δημιουργούν δύο αυτόνομες ζώνες στο συγκρότημά μας.

Οι τρεις αυτές ζώνες σηματοδοτούνται από τοίχους – άξονες, οι οποίοι διατρέχουν το οικόπεδο, σηματοδοτούν αλλαγή επιπέδων, απομονώνουν και προστατεύουν τα υπαίθρια γυρίσματα κάθε ζώνης και ταυτόχρονα φέρουν σκηνικά.  Στόχος μας ήταν τους τοίχους αυτούς να τρυπούν τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο και να προβάλλονται σαν οθόνες στραμμένες προς τους οδικούς άξονες.

Bοηθητικοί τους χώροι αποτελούν ανεξάρτητες μεταλλικές κατασκευές.  Κατασκευαστικά με παρόμοιο τρόπο χειριζόμαστε το κτίριο γραφείων και κινηματογράφων, το οποίο κατασκευάζεται από ένα μεταλλικό πλέγμα κυρίων και δευτερευόντων δοκών.