Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : "Διαμόρφωση πάρκου στα όρια των δήμων Βριλησσίων Χαλανδρίου" Παϊσίου Ασημίνα, Τσόγκα Κρυσταλία

"Διαμόρφωση πάρκου στα όρια των δήμων Βριλησσίων Χαλανδρίου" Παϊσίου Ασημίνα, Τσόγκα Κρυσταλία

Η παρακάτω εργασία ασχολείται  την διαμόρφωση Πάρκου στην Σήραγγα Βριλησσίων – Χαλανδρίου. Το έργο θα κατασκευαστεί πάνω στην σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού. Η σήραγγα καλύπτει τα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου και την ενδιάμεση ζώνη του προαστιακού σιδηροδρόμου, από 50m έως 65m και μήκους 730m περίπου.

Η σήραγγα διέρχεται από τους Δήμους Βριλησσίων και Χαλανδρίου. Η περιοχή είναι περιοχή προαστιακής κατοικίας με 4-όροφες και 5-όροφες πολυκατοικίες, μεγάλες πρασιές και κήπους.  Οι γύρω δρόμοι, οι προσβάσεις των πεζών, η ύπαρξη  του σταθμού και της Λ. Πεντέλης αποτελούν ερεθίσματα και χρησιμοποιούνται σαν στοιχεία σύνθεσης για τον   σχεδιασμό.                                                                              

Δημιουργείται, μια  κεντρική καμπύλη πορεία η οποία διατρέχει το πάρκο και λειτουργεί σαν «χωνευτήρι» των κινήσεων των πεζών.                                                                                                           

Οι μικρότεροι διαγώνιοι πεζόδρομοι που δημιουργούνται γίνονται με απόληξη στις υπάρχουσες και προβλεπόμενες κινήσεις διελεύσεων από Βριλήσσια προς Χαλάνδρι.                                                                                         

Συνθετικά αντιδιαστέλλεται η καμπύλη χάραξη με την ευθύγραμμη.

 

Στην κεντρική καμπύλη πορεία, εναλλάσσονται τόποι κίνησης και στάσης, δημιουργούνται τρεις ανοιχτοί χώροι (πλατείες) μέσα στο πράσινο και προκαλούν εναλλαγές εντυπώσεων στον περιπατητή, τονιζόμενες από την γεωμετρία του κάθε στοιχείου της σύνθεσης  (κύκλος, καμπύλη). Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία για  μια σειρά λειτουργιών και αποτελούν σημεία αναφοράς στο πάρκο.

Από τους τρείς ανοιχτούς χώρους που δημιουργούνται, ο μεσαίος, αποτελεί, την  κεντρική πλατεία σε τριγωνικό σχήμα. Διασχίζεται από την καμπύλη  πορεία ενώ στο άκρο της πλατείας, υπάρχει υπαίθριο θέατρο για εκδηλώσεις. Στο ανατολικό τμήμα του πάρκου βρίσκεται η δεύτερη  πλατεία, σε καμπύλο σχήμα. Την συνθέτουν το διόροφο  κτίσμα (εκθεσιακός χώρος – καφέ), το στέγαστρο (2ος  όροφος), το κυκλικό συντριβάνι καθώς και το μικρό υπαίθριο  αμφιθέατρο (χώρος ανάπαυλας ). Στο δυτικό τμήμα του πάρκου βρίσκεται η τρίτη  πλατεία με κυκλικό σχήμα. Αποτελείται από διόροφο κτίσμα  με στέγαστρο (εστιατόριο), σε συνδυασμό με μονόροφο  κτίσμα (καφέ ).                                                                                              

Τέλος, οι ζώνες πρασίνου ,δημιουργούνται από τις εναλλαγές των κτιρίων και των πλατωμάτων με την κεντρική καμπύλη πορεία καθώς και με τις δευτερεύουσες διαγώνιες που τέμνουν την καμπύλη.