Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : "Χώρος θεάτρου για φοιτητές" Τσαπάρας Ιάκωβος

"Χώρος θεάτρου για φοιτητές" Τσαπάρας Ιάκωβος

Οι φοιτητικοί θίασοι

Στην Αθήνα υπάρχουν πάνω από 60 φοιτητικοί θίασοι που δίνουν παραστάσεις κάθε χρόνο σε διάφορα θέατρα της Αθήνας. Αυτοί οι θίασοι παίζουν λίγες μέρες το χρόνο και έτσι θα μπορούσαν όλες να στεγαστούν σε ένα χώρο όπου όλοι θα έδιναν παραστάσεις εκ περιτροπής.

 

Το κτιριολογικό πρόγραμμα

Το κτιριολογικό πρόγραμμα αποτελείται από το χώρο του θεάτρου, το φουαγιέ, τα καμαρίνια, τις αποθήκες και τα εργαστήρια σκηνικών, μια καφετέρια, ένα βιβλιοπωλείο και ένα χώρο εκθέσεων.

 

Η θέση του οικοπέδου

Το οικόπεδο βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Χαριλάου Τρικούπη, Ζωοδόχου Πηγής και Ναβαρίνου στην περιοχή των Εξαρχείων. Επιλέχθηκε αυτή η θέση γιατί είναι κεντρική και εύκολα προσβάσιμη από τις αστικές συγκοινωνίες αλλά και γιατί η περιοχή έχει αυξημένες χρήσεις πολιτισμού (αλλά θέατρα), αναψυχής αλλά και εμπορείου. Ένας ακόμη λόγος που επιλέχθηκε αυτή η κεντρική περιοχή είναι γιατί θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η επανασύνδεση των φοιτητών και του πανεπιστημιακού χώρου με τα δρώμενα στο κέντρο της πόλης.

 

Η κεντρική ιδέα

Η κεντρική ιδέα  είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο χαμηλό σε ύψος και ταυτόχρονα μια μικρή πλατεία. Για αυτό το λόγο ο κυρίως χώρος του θεάτρου μπαίνει υπόγεια  μαζί με τον χώρο του φουαγιέ και άλλους χώρους βοηθητικούς.

Πάνω από το έδαφος μένουν η είσοδος και το βιβλιοπωλείο καθώς και η καφετέρια και ο χώρος εκθέσεων.

 

Η διαμόρφωση του χώρου

Στο ισόγειο τοποθετούνται η είσοδος και το βιβλιοπωλείο το οποίο έχει ξεχωριστή είσοδο. Από τον χώρο της εισόδου με κλιμακοστάσιο πάμε στον 1ο όροφο όπου συναντάμε την καφετέρια και από εκεί με δυο διαδρόμους, ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό, φτάνουμε και στον εκθεσιακό χώρο, ο οποίος έχει και εξωτερική είσοδο. Το ίδιο κλιμακοστάσιο προς τα κάτω φτάνει στο φουαγιέ στο οποίο βρίσκουμε ένα μικρό αναψυκτήριο, τουαλέτες και γκαρνταρόμπα. Το φουαγιέ εκτονώνεται εξωτερικά σε αν επίπεδο που βρίσκεται στο –2.70 και συνδέεται με κλιμακωτά επίπεδα με τη στάθμη της Χαριλάου Τρικούπη όπου είναι δυνατόν να εκτυλίσσονται ταυτόχρονα πολλές δραστηριότητες. Με το θέατρο το φουαγιέ ενώνεται πλήρως στη μια πλευρά του με πόρτες που ανοίγουν σε όλο το μήκος και ενοποιούν τους δυο χώρους. Από το επίπεδο του φουαγιέ μπαίνουμε στο θέατρο σε ένα περιμετρικό διάδρομο που βρίσκεται στο πάνω μέρος των κερκίδων. Μέσω αυτού του διαδρόμου τροφοδοτούνται οι κερκίδες. Οι θεατές κατεβαίνουν και κάθονται προς το επίπεδο της σκηνής. Στο επίπεδο αυτό υπάρχει άλλος περιμετρικός διάδρομος κλειστός που εξυπηρετεί τους ηθοποιούς ώστε να έχουν πρόσβαση στη σκηνή που βρίσκεται στο κέντρο. Αυτός ο διάδρομος συνδέει επίσης με τα καμαρίνια.

Οι κερκίδες και ο χώρος της σκηνής μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες της παράστασης. Μπορούν να έχουν την μορφή αρένα με κερκίδες από όλες τις πλευρές και τη σκηνή στη μέση ή αμφίπλευρη διάταξη με κερκίδες από τις δυο πλευρές ή πεταλοειδή διάταξη όπου οι κερκίδες της μιας πλευράς φυλάσσονται σε αποθηκευτικό χώρο. Για το λόγο αυτό οι κερκίδες δεν είναι ενιαίες  αλλά αποτελούνται από τμήματα πλάτους 1.10 μέτρα που το καθένα ξεχωριστά κινείται πάνω σε ρόδες.

Κάτω από το επίπεδο της σκηνής βρίσκονται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις και πιο κάτω ο χώρος στάθμευσης, ο οποίος έχει ξεχωριστή είσοδο και λειτουργεί με δυο ασανσέρ που ανεβοκατεβάζουν τα αυτοκίνητα και βρίσκονται κάτω από τον εκθεσιακό χώρο.