Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/23/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Οκτωβρίου 2006 : «Αυτοκίνητο μεταβλητού μήκους» Καστρίτης Δημήτρης

«Αυτοκίνητο μεταβλητού μήκους» Καστρίτης Δημήτρης

Τα τελευταία χρόνια το αστικό μικροαυτοκίνητο  αποστασιοποιείται από το κλασσικό συμβατικό  αυτοκίνητο. Αποτελεί μια δευτερεύουσα λύση μετακίνησης στην πόλη.

Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια σχεδιασμού ενός μοντέλου το οποίο θα μπορεί να καλύψει τους δυο αυτούς ρόλους. Ενός τηλεσκοπικού αυτοκινήτου δηλαδή, του οποίου το μήκος μεταβάλλεται, όντας ταυτόχρονα  ένα μέσο αστικής μετακίνησης, αλλά και ένα αυτοκίνητο ικανό να ταξιδέψει στον αυτοκινητόδρομο με άνεση και ασφάλεια.

Προσεγγίζετε έτσι σχεδιαστικά ούτως ώστε να βρεθεί μια φόρμα διπλής υπόστασης η οποία θα μπορεί να δώσει δυο αυτοκίνητα διαφορετικών διαστάσεων. Η μελέτη του τηλεσκοπικού συστήματος γίνεται με τέτοιο τρόπο, προκειμένου οι δυο εκδοχές του μοντέλου να μην στερούνται τις ανέσεις, την ασφάλεια και την εργονομία που θα βρίσκαμε σε δυο διαφορετικά αυτοκίνητα.

Έτσι σχεδιάζεται ένα 2-θέσιο μικρoαυτοκίνητο 3,03 μέτρων με επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους και πόρτες που σηκώνονται προς τα πάνω καλύπτοντας την εργονομία στην πόλη. Το ίδιο αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας ατέρμονα μακραίνει έως τα 4 μέτρα. Στην μεγάλη του διάσταση έχει ένα επαρκές μεταξόνιο, όγκο και χώρους για να κινηθεί με ασφάλεια στον αυτοκινητόδρομο μεταφέροντας με άνεση 4 με 5 επιβάτες.