Διαλέξεις 2006
10/20/2021
Skip Navigation Links : Διαλέξεις 2006 : Περίοδος Φεβρουαρίου : "Αόρατες σκάλες" Χρυσή Αραμπατζή

"Αόρατες σκάλες" Χρυσή Αραμπατζή

Η αναζήτηση μας γύρω από το θέμα σκάλα θα κινηθεί ανάμεσα στο μυθολογικό κληροδότημα και την πραγματικότητα, το χωρικό ατελέσφορο και το τελεσφόρο.

Αρχικά γίνεται αναφορά στην αρχιτεκτονική περιπτωσιολογία της κλίμακας,  και σε κάποια χαρακτηριστικά της κατασκευής της σκάλας.

Από την προϊστορία στο μέχρι το μοντέρνο κόσμο η κλίμακα εκφράζει την έμφυτη τάση του ανθρώπου να νικήσει τη βαρύτητα και να κατακτήσει  και να προσεγγίσει το θείο. Οι λόγοι κλιμάκωσης ή άρσης σε άλλο επίπεδο στο χώρο κυμαίνονται από καθαρά λειτουργικοί έως συμβολικοί κατά τη πορεία εξέλιξης του φαινόμενου της κλίμακας.

Κατά τη διεύρυνση των όρων προσέγγισης του φαινομένου επισημαίνεται ο ρόλος της σκάλας στη τέχνη ως καθαρό σύμβολο αλλά και ο πολυδιάστατος ρόλος της σαν ιδιαίτερο χωρικό στοιχείο ανοιχτό σε νέες χρήσεις και δράσεις.

Το σώμα στη σκάλα αναλαμβάνει ειδική δράση για να ανταπεξέρθει σε μία κινητική νομοτέλεια. Όλες οι αισθήσεις συνδράμουν.

Επιπλέον εξετάζονται κάποια παραδείγματα σκάλας στη τέχνη είτε κυριολεκτικά ως χωρικό στοιχείο είτε μεταφορικά (π.χ. ως δραματουργικό πλαίσιο όπως συμβαίνει στην τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος»).

Σε μια εποχή όπου ο χώρος αποκτά ολοένα και περισσότερες τεχνητές διαστάσεις η κλιμάκωση σαν ποιοτική εμπειρία απειλείται. Η μεταφορική της διάσταση όμως εμπλουτίζεται και ανανεώνεται συνεχώς.

 

Κλίμακα            Σκάλα               Κλιμάκωση        Ύψος