Διαλέξεις 2006
12/2/2020
Skip Navigation Links : Διαλέξεις 2006 : Περίοδος Φεβρουαρίου : "Ένα σπίτι αφηγείται, ουτοπίες και πραγματικότητα στην Πράγα του 20ου αιώνα" Παναγιώτης Φανταράτος

"Ένα σπίτι αφηγείται, ουτοπίες και πραγματικότητα στην Πράγα του 20ου αιώνα" Παναγιώτης Φανταράτος

Η αρχιτεκτονική ανέκαθεν συμπορεύτηκε με την ιστορία κοινωνιών, πολιτισμών και τόπων και η κάθε μετάλλαξή της αποτελεί το προϊόν και το χτισμένο τεκμήριο άλλων ουσιωδών μεταβολών που συνέβησαν. Όσο και αν σήμερα η αρχιτεκτονική μοιάζει να ζωντανεύει μόνο στις σελίδες περιοδικών και τις οθόνες υπολογιστών η κάθε της εξέλιξη μόνο άμοιρη δεν είναι όλων αυτών των διαδικασιών. Η εργασία επιχειρεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στην Πράγα του περασμένου αιώνα, σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή που πλέον φέρει το όνομα «Δημοκρατία της Τσεχίας».

Η ιστορία είναι ιδωμένη μέσα από τα «μάτια» ενός σπιτιού με μοίρα ιδιάζουσα και αντιφατική, την οποία οφείλει τόσο στο ενδογενές ενδιαφέρον του όσο στους εξωγενείς παράγοντες. Η Villa Mϋller σχεδιάστηκε στα 1928 από τον Adolf Loos και έπειτα από μια πορεία 70 ετών κατέληξε να είναι σπίτι στη μορφή αλλά μουσείο στο περιεχόμενο.

Η εργασία δεν καλύπτει (ούτε το επιδιώκει) πλήρως το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του κτηρίου ούτε τη συλλογιστική του αρχιτέκτονα αλλά εστιάζει κυρίως στους τρόπους με τους οποίους αλλάζει η αρχιτεκτονική και διερωτάται για τη διατήρηση της ουσίας  του ζωντανού κτηρίου (συγκεκριμένα ζωντανού σπιτιού).