Διαλέξεις 2006
7/9/2020
Skip Navigation Links : Διαλέξεις 2006 : Περίοδος Σεπτεμβρίου : "VERMEER: αποκαλύπτοντας το μύθο πίσω από τα αριστουργήματα" Σαπουτζή Ελένη

"VERMEER: αποκαλύπτοντας το μύθο πίσω από τα αριστουργήματα" Σαπουτζή Ελένη

Ο Vermeer θεωρείται από τις πιο αινιγματικές μορφές του 17ου αιώνα. Για δύο ολόκληρους αιώνες έμεινε στην αφάνεια, μόλις τον 19ο αι επανανακαλύφθηκε από κοινό και ιστορικούς τέχνης. Το πιστοποιημένο έργο του ανέρχεται σε 36 πίνακες, οι οποίοι εκτελέστηκαν εντός λίγων χρόνων, αφού πέθανε σε ηλικία 43 ετών. Οι πίνακές του έχουν χαρακτηριστεί ως ηθογραφικοί, καθώς παρουσιάζουν μικρές, καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αποτελεί έναν κλασσικό ζωγράφο, καθώς στα έργα του εξιδανικεύει τον καθημερινό κόσμο, δημιουργώντας εικόνες που περιέχουν άχρονες αλήθειες των ανθρώπινων αναγκών και συναισθημάτων. Ο Vermeer έχει το χάρισμα να αγγίζει τα όρια της τελειότητας στην απόδοση της υφής, του χρώματος και της φόρμας με χαρακτηριστική άνεση. Είναι απόλυτος γνώστης της χωρικής ψευδαίσθησης που επιθυμούσε να δημιουργήσει. Κάθε πίνακάς του είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, κάθε τετραγωνικό εκατοστό του μουσαμά, κάθε πινελιά μοιάζουν να έχουν μελετηθεί.

Η χρήση από τον Vermeer της camera obscura είναι σχεδόν σίγουρη λόγω συγκεκριμένων οπτικών φαινομένων που παρουσιάζονται στο έργο. Στην παρούσα διάλεξη αποδεικνύεται η χρήση της με μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς επιδιώκεται να αποκαλυφθεί η επιρροή που άσκησε η camera στην τεχνοτροπία, στη θεματολογία και γενικότερα στον τρόπο που αντιλαμβανόταν ο καλλιτέχνης τον κόσμο γύρω του.