Η σχέση αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας στην ιστορική προοπτική
4/20/2021

Η σχέση αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας στην ιστορική προοπτική

Ακαδημαϊκό Έτος2012-2013
Είδος ΜαθήματοςΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΕξάμηνοΔΠΜΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α: ΕΑΡΙΝΟ
ΔιδάσκοντεςΚαλαφάτη Ε.
E-mail επικοινωνίαςedkv1@otenet.gr
Λοιπά ΣτοιχείαΣκοπός του μαθήματος είναι να συμβάλλει στο γενικότερο προβληματισμό για τις σχέσεις αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας σήμερα, εξετάζοντας, μέσα από συγκεκριμένα θέματα, την ιστορικότητα της θέσης των τεχνικών και τεχνολογικών ζητημάτων στην αρχιτεκτονική πρακτική και θεωρία της νεώτερης και σύγχρονης εποχής (15ος-19ος αι.).
Εκκινώντας από σύγχρονα ερωτήματα σχετικά με τις έννοιες χρήση, λειτουργία πρόγραμμα, το μάθημα θα εστιάσει, αυτό το ακαδημαϊκό έτος, στις μεταβολές των νοητικών εργαλείων με τα οποία προσεγγίζεται η διάσταση της χρήσης του κτιρίου στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική θεωρία κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.

Ειδικότερα θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με :

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ-ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ
- Εν είδει εισαγωγής:- “Ονομάτων επίσκεψις”: τέχνη, τεχνική, τεχνολογία - Η πολυσημία των λέξεων και η ιστορικότητα των πραγμάτων

Β. ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ 17Ος –αρχές 19ου αι.
- Τα παραδεδομένα νοητικά εργαλεία:
o Η θέση της χρήσης του χώρου στη βιτρουβιανή τριάδα, όπως αναλαμβάνεται από τις πραγματείες της Αναγέννησης
o η τυπολογία των «χρηστών» στον L.B.Alberti
- Η θέση στα πλαίσια της αρχιτεκτονικής θεωρίας του γαλλικού κλασσικισμού εννοιών όπως: distribution (διαρρύμιση), commodite (άνεση), bienseance και convenance (ευαρμοστία), οικονομία. Μεταβολές στη νοηματοδότησή τους.
- Η εξειδίκευση των χώρων της κατοικίας και η εμφάνιση του σχήματος διάδρομος/αίθουσες σε συνάρτηση με την μορφή της οικογένειας.
- Η διατύπωση των κτιριολογικών προγραμμάτων των δημοσίων κτιρίων – Το παράδειγμα των νοσοκομείων, των φυλακών, των σχολείων –Ο χώρος ως μέσο ελέγχου των συμπεριφορών – το Πανόπτικον
Γ. Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
- Λογικές αστικού εξοπλισμού: από τη διοίκηση των πραγμάτων στη διακυβέρνηση των ανθρώπων.
- Τεχνολογίες διαχείρισης του εθνικού χώρου και του χώρου της πόλης – Ο προγραμματισμός, ο έλεγχος, το πρόγραμμα


Η αξιολόγηση των φοιτητών θα είναι συνάρτηση της συμμετοχής τους στις συναντήσεις του σεμιναρίου και μιας αναλυτικής εργασίας, της οποίας το θέμα ορίζεται σε συνεργασία με τους διδάσκοντες στην αρχή του σεμιναρίου, και σχετίζεται με το αντικείμενο του μαθήματος. Η εξοικείωση των φοιτητών με την αγγλική ή/και τη γαλλική γλώσσα κρίνεται αναγκαία.

Η σχέση αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας στην ιστορική προοπτική  (υποσελίδες)