Lectures 2003
2/25/2021

Lectures 2003

Academic Year2003
Lesson DescriptionDetailed study and documentation of a topic, chosen by the students from the syllabus of the Departments.

Lectures 2003  (sub-pages)

[Not yet translated] Γιατί οι πειθαρχημένοι Ιάπωνες παρόλες τις νομοθετικές αλλαγές στην πολεοδομία έχουν χαοτικές πόλεις.
[Not yet translated] Πως φαίνεται ο ιερός χώρος μέσα από τη θεογονία, πράξεις που καθιστούν ένα χώρο ιερό και πως το κείμενο της θεογονίας μπορεί να συνδιαστεί με θεωρίες χωροθέτησης των ναών με σκοπό την ερμηνεία του ιερού χώρου.
[Not yet translated] Στην αρχή διαπιστώνουμε πως η εικονική πραγματικότητα αλλάζει τον δημόσιο χώρο σήμερα, καθορίζοντας ένα πλαίσιο λειτουργιών και στη συνέχεια προτείνουμε πως μπορούμε να βιώσουμε εκ νέου το δημόσιο χώρο και να το βελτιώσουμε με εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.
[Not yet translated] Συγκριτική ανάλυση των LVB και FLR με στόχο την αναζήτηση συνθετικών δομών που είναι κοινές και στις 2 τέχνες.
[Not yet translated] Η περιγραφή της βίλας Mairea καιη σχέση της κατοικίας με έννοιες όπως ο τόπος, η φύση, η τέχνη κτλ.
[Not yet translated] Υπό την προϋπόθεση πως το όνειρο αποτελεί μια [ψευδαισθητική] εμπειρία με χωροχρονική υπόσταση, διερευνούνται οι ιδιαιτερότητες της ονειρικής εικόνας εστιάζοντας στην κατηγοριοποίηση τυπικών περιπτώσεων χωρικής παραμόρφωσης και ανακαλύπτοντας παράλληλα την αναπαραστατική δύναμη της ονειρικής εικόνας μέσα από πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας.
[Not yet translated] Στο θέμα αυτό μας απασχολούν οι διαδικασίες εκείνες που συγκροτούν τους οικισμούς - ιστορικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές - και οι οποίες βοηθούν στο να επιχειρήσουμς μία σύντομη ανάγνωση του κτισμένου χώρου, διερευνώντας τις αιτίες που γεννούν τους οικισμούς και οδηγούν στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών τους.
[Not yet translated] Συγκριτική διερεύνηση μεταξύ του γερμανικού μουσείου αρχιτεκτονικής (Φρανκφούρτη - D.A.M.) και του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Ρόττερνταμ N.A.I.). Φορέας - κτίριο - κοινό.
[Not yet translated] Ο Ψυρρής από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα (ιστορία, ρυμοτομικός ιστός, δομικός ιστός κα.). Κριτική της σημερινής κατάστασης. Προτάσεις.
[Not yet translated] Ερμηνεία του αρχαιολογικού χώρου, λόγοι απομόνωσής του στο αστικό περιβάλλον, προβληματισμοί για την εικόνα του στην πόλη και τις σύγχρονες επεμβάσεις.
[Not yet translated] Η σχέση της αρχιτεκτονικής με τα μαθηματικά, ιδίως τα νέα πεδία της τοπολογίας και της θεωρίας των καταστροφών, σε επίπεδο δομής, σε αντίθεση με τις παλιές, παγιωμένες αντιλήψεις.
[Not yet translated] Η ζωή και το έργο του έλληνα ζωγράφου Κ. Παρθένη.
[Not yet translated] Η γλυπτική στον 20ο αιώνα. Βιογραφικό σημείωμα του γλύπτη. Ανάλυση και περιγραφή του έργου του.
[Not yet translated] Οι επιδράσεις του φωτός στοεσωτερικό και εξωτερικό της NotreDame du Haut στη Ronchamp του Corbusier. Αναζήτηση αντίστοιχων φωτιστικών αποτελεσμάτων στο εσωτερικό ενός βυζαντινού ναού και στην γλυπτική μορφή της Ακρόπολης.
[Not yet translated] Μετά από αναφορά σε γλωσσικά πρότυπα, παρουσιάζω την μέθοδο των "Γραμματικών Σχημάτων". Προτείνονται: η γραμματική της πορείας, η συντακτική δομή της διαδρομής, το "Ant Caad" εργαλείο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
[Not yet translated] Διερεύνηση της διαδικασίας εκπόνησης και υλοποίησης μιας μελέτης μικρής κατοικίας, μέσα από συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό.
[Not yet translated] Στο τεύχος αυτό έγινε μία πρώτη προσέγγιση της μεταλλικής κατασκευής (και του τρόπου που αυτή σχεδιάζεται) από αρχιτεκτονική άποψη.
[Not yet translated] Παρουσιάζεται το κυριότερο έργο του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη στη ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική και θέατρο.
[Not yet translated] Η παρουσίαση των στόχων και των δράσεων της Ε.Ε. για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
[Not yet translated] Η έννοια της δυνητικότητας κατά Deleuze. Εξέταση της σχέσης πραγματικότητας - απεικόνησης και ο ρόλος της πληροφορίας.
[Not yet translated] Τα εξωκλήσια της Τήνου, τυπολογική και κατασκευαστική ανάλυση, μορφολογικά χαρακτηριστικά, σχέση με το τοπίο και σημασία για τον άνθρωπο.
[Not yet translated] Περιγραφή των δύο οικισμών Weissenhof - Borneo Σύγκριση μεταξύ τους και επιμέρους παραδειγμάτων κατοικιών των σπιτιών των OMA/MVRDV και Le Corbusier/OUD.
[Not yet translated] Παρουσίαση δύο παραδειγμάτων κτιρίων ανά αρχιτέκτονα, μέ έμφαση στους μηχανισμούς που επέλεγε να υποστηρίξει έναν οικολογικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
[Not yet translated] Εξέταση του κοινού ρόλου των μεγάλων έργων για τη σύγρονη πόλη. Συγκεκριμένα παραδείγματα από την πόλη του Bordeaux. Ιστορική εξέλιξη της πόλης και περιγραφή των σύγχρονων προβλημάτων. Αναλυτική εξέταση των μεγέλων έργων περιόδου 2000-2007.
[Not yet translated] Αναφορά σε όρους και αρχές επαναχρησιμοποίησης στο ζήτημα ένταξης νέας χρήσης σε παλιό κτίριο, στο ρόλο του αρχιτέκτονα στην αποκατάσταση, στις αρχές επαναχρησιμοποίησης διατηρητέων κτισμάτων. Αναφορά στην ιστορική αναδρομή της Πειραιώς και στη σημερινή της κατάσταση. Τέλος αναφορά σε 4 παραδείγματα επαναχρησιμοποιημένων βιομηχανικών συγκροτημάτων της Πειραιώς.
[Not yet translated] Προσδιορισμός των σύγχρονων αρχιτεκτονικών περιπλανήσεων, μορφές και είδη - νοητικές και σωματικές. Τρόπος που τις επηρεάζουν οι σύγχρονες συνθήκες, όπως τα μέσα μεταφοράς, οι πληροφορίες. Ανάλυση στο τρίπτυχο εκκίνηση - εξέλιξη - επιστροφή, καθώς και της ισχύος της πληροφορίας και της εμπειρίας. Αναφορά του Le Corbusier και στον Τζακ Κέρουακ.
[Not yet translated] Μορφολογική προσέγγιση του ΕΓ/ΟΓ πλοίου. Σύγρονες τάσεις, αστική του υπόσταση και αλληλεπίδραση αρχιτεκτονικής ναυπηγικής.
[Not yet translated] Η Tate modern αποτελεί ένα μουσείο τέχνης του 21ου αιώνα. Βρίσκεται στο Λονδίνο και είναι επανάχρηση του Bankside Power Station. Σχεδιάστηκε από τους Herzog and de Meuron. Σε αυτό το τεύχος γίνεται μια αναλυτική κριτική επισκόπηση από τον σταθμό μέχρι το μουσείο.
[Not yet translated] Μελέτη των παραδοσιακών οικισμών Σκούπι-Πάος και Αγίας Βαρβάρας, της Αχαϊας. Μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των οικισμών, καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κατασκευών. Κατασκευαστική ανάλυση του δομικού συστήματος των κτιρίων. Αναφορά στους πλανόδιους μάστορες που έδρασαν στην Αχαϊα, στους Λαγκαδινούς και στους Βαρβαρίτες ή Καλαβρυτινούς και στην τεχνική τους.
[Not yet translated] Οι ιστορικοί συμβολισμοί και η ιστορία που διέπει το κτίριο με βάση τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές της Γερμανίας. οι αρχές σχεδιασμού και η διαμόρφωση του κτιρίου από τον Foster. Η ένταξή του στο εσωτερικό του Βερολίνου.
[Not yet translated] Η ένταξη της αρχιτεκτονικής στο καταναλωτικό σύστημα. Η περιγραφή του καταστήματος Prada στη Ν. Υόρκη.
[Not yet translated] Ανάλυση ξένων και ελληνικών μουσείων βάση υλικών του κελύφους τους, χώρου και χρόνου κατασκευής.
[Not yet translated] Τυπολογική εξέταση της λειτουργικότητας βιβλιοθηκών εν σχέσει με τη δραστηριότητα των αναγνωστών.
[Not yet translated] Γυάλινα κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ως μέσο αρχιτεκτονικής έκφρασης έχουν χρησιμοποιηθεί οι ιδιότητες που αποκτά το γυαλί υπό την επίδραση του φυσικού και του τεχνιτού φωτισμού.
[Not yet translated] Ανάλυση σύγχρονων αστικών πάρκων και διατύπωση σημείων που καθόρισαν το σχεδιασμό τους.
[Not yet translated] Οι τρόποι με τους οποίους ο άνθρωπος ανταπεξέρχεται στα "απόκρημνα" του φυσικού περιβάλλοντος (βουνά, ορθοπλαγιές, σπηλαιοβάραθρα, φαράγγια). Σύντομη ιστορία, σύντομα παραδείγματα, εκτενής αναφορά στις τεχνικές αναρρίχησης, σπηλαιολογίας, φαραγγιών. Αναφορά στην εργασία στο ύψος.
[Not yet translated] Παρουσιάζονται αναλυτικά δύο πολεοδομικά έργα. Συμπεράσματα για το όραμα των αρχιτεκτόνων για την πόλη και τη σύγχρονη σχέση ανάμεσα στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική.
[Not yet translated] Περιγραφή της σύγχρονης δικτυακής πραγματικότητας στο α' μέρος. Στο β' μέρος η μελέτη εστιάζεται στα αεροδρόμια. Χρησιμοποιούνται δύο παραδείγματα (Stansted Λονδίνο, Kansai Osaka).
[Not yet translated] Αναζήτηση αρχιτεκτονικής γλώσσας, μέσα από την ανάλυση του έργου του Κωνσταντινίδη.
[Not yet translated] Ερμηνεία μεγάλου μέρους του έργου του M. C. Escher, από την άποψη των κανονικών και ημικανονικών πλακοστρώσεων στα επίπεδα των Ευκλείδη, Riemman και Lobachevsky.
[Not yet translated] Η διάλεξη έχει δύο μέρη: στο πρώτο αναλύονται τα χαρακτηριστικά της μεταλλικής κατασκευής και στο δεύτερο παρουσιάζονται διάσημες μεταλλικές κατοικίες.
[Not yet translated] Η περιγραφή ενός αστικού περιβάλλοντος που ευημερεί, μέσα από ένα φαινομενικά ψυχαγωγικό μοντέλο.
[Not yet translated] Προσέγγιση των μετασχηματισμών του δημόσιου χώρου της πόλης στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, με έμφαση τις διαφοροποιήσεις της παράστασης του σώματος. Η προσέγγιση καταλήγει στη σύγχρονη πόλη και σε σχόλια που σχετίζονται με το θέμα της δημοσιότητας και της σύγχρονης δημόσιας έκφρασης.
[Not yet translated] Σύντομη σχετικά περιγραφή της ιστορίας της Πάρου, ειδικότερα της Νάουσας, μορφή του λιμανιού και του οικισμού της ανά χρονική περίοδο, φάσεις ανάπτυξης του οικισμού, τμήματα τειχών που βρέθηκαν, κτιριολογική διάρθρωση και μορφολογική ανάλυση, κατασκευαστικά στοιχεία και γενικός χαρακτήρας οικισμού.
[Not yet translated] Πρόκειται για μια παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών στον χώρο κυρίωςαπό το 1981. Επιπλέον επιχειρήται μια περιήγηση στα κυριότερα οικοδομήματα της κάτω πόλης της Μινώα.
[Not yet translated] Η διάλεξη εξετάζει την παρουσία των ροών στην κοινωνία και τον εμποτισμό της αρχιτεκτονικής θεωρίας και πράξης μέσω του παραδειγματικού κτιρίου Sendai Mediatheque του Toyo Ito και άλλων παραδειγμάτων.
[Not yet translated] Η ιστορία των ρυθμιστικών σχεδίων Θεσσαλονίκης από το 1960 έως σήμερα, παρουσίαση και ανάλυση του σχεδίου Τριανταφυλλίδη (1960-1966), το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης (1985) και το στρατηγικό σχέδιο Θεσσαλονίκης (1995-2000). Θεωρητικές αρχές, κατευθύνσεις, και διαδικασία πολεοδομικού σχεδιασμού, συμπεράσματα από τις δυνατότητες εφαρμογής των σχεδίων Θεσσαλονίκης στο παραπάνω διάστημα.
[Not yet translated] Ο Χασάν Φάτχυ βρισκόταν σε ένα σίλημμα όντας ταυτόχρονα "πολίτης του κόσμου" και πρωταθλητής της δικής του πολιτιστικής παράδωσης.
[Not yet translated] Ορισμός παιχνιδιού - σχέση παιχνιδιού με χώρο και μνήμη - παραδείγματα χωρικών διατάξεων μνήμης και ανατροπή του προτύπου.
[Not yet translated] Προσέγγιση στην οικοδομική τέχνη της ξερολιθιάς επικεντρωμένη στο νησί της Νάξου. Ιστορία της διαμόρφωσης της αγροτικής υπαίθρου. Ερμηνεύει τον λόγο ύπαρξης αυτών των κτισμάτων και τη σημασία διατήρησής τους στην ορεινή περιοχή της Νάξου.
[Not yet translated] Το φυσικό, πολιτισμικό πλαίσιο της Άνδρου, τα περιστέρια και η εκτροφή τους. Περιγραφή και ανάλυση για τους περιστεριώνες- 6 παραδείγματα. Σύγκριση περιστεριώνων Άνδρου και Τήνου. Τυπολογίες, εσωτερικός χώρος - εξωτερικός διάκοσμος.
[Not yet translated] Η παρούσα εργασία μελετά το πέρασμά μας από την κειμενική στην υπερκειμενική οργάνωση των πληροφοριών, κάτω από το πρίσμα μιας φυσικής εξελικτικής πορείας βελτιστοποίησης των μηχανισμών απόσπασης του νοήματος από το κείμενο. Υποστηρίζει την άποψη, ότι υπάρχει μια ισχυρή αλληλοσυσχέτιση μεταξύ των εκάστοτε μέσων επικοινωνίας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Αναγνωρίζει την δομή, την λειτουργία και τις καινοτομίες που εισάγει το υπερκείμενο και τους τρόπους που επηρεάζει τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές και την εικόνα που έχουμε για το χώρο που μας περιβάλει.
[Not yet translated] Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται τον τρόπο μετον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον χώρο γύρω του. Επιπλέον δίνει έμφαση στον ρόλο του φωτός στην αντιληπτική διαδικασία. Τέλος αναλύει αρχιτεκτονικά παραδείγματα όσον αφορά στον χειρισμό του φωτός στην αρχιτεκτονική συνθετική διαδικασία.
[Not yet translated] Η προσέγγιση και ανάλυση της συνθετικής δομής των έργων του Koolhaas και του Lynch. Οι ομοιότητες των δύο και η σχέση τους με τη μη αναπαραστατική χρήση της εικόνας όπως συμβαίνει στον κινηματογράφο.
[Not yet translated] Η γοητεία στο ατελείωτο ("γιαπί") και η σχέση του με το "εν δυνάμει" όπως προκύπτει μέσα από τα ενδιάμεσα.
[Not yet translated] Τα αστικά κενά της Αθήνας που έχουν προκύψει απρογραμμάτιστα στον ιστό της πόλης. Ποια η δυναμική και οι αξίες τους για τη ζωή της πόλης και κατά πόσο οι αμήχανοι αυτοί χώροι θα μπορούσαν να ενταχθούν δυναμικά στην καθημερινότητα της πόλης.
[Not yet translated] Πορεία και εξέλιξη των διεθνών εκθέσεων expo. Αρχιτεκτονική ανάλυση των σημαντικότερων περίπτερων. Οι συμμετοχές της Ελλάδος.
[Not yet translated] Επιχειρούμε μελέτη τριών παραδειγμάτων πρώην διχοτομημένων πόλεων (Βερολίνου, Ιερουσαλήμ, Βηρυτού) με στόχο την εξαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης για την επιχείρηση ανοικοδόμησης της πόλης της Λευκωσίας, (εστιάζοντας στην νεκρή ζώνη και στο ιστορικό κέντρο) μέσα στα πλαίσια της προοπτικής επανένωσης της πόλης.
[Not yet translated] Με την μελέτη και την κατανόηση των κανόνων λειτουργίας της πόλης μέσω της ενοποιημένης αστικής οικολογίας, η σύγχρονη πόλη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ζωντανό οικοσύστημα, ισότιμο με τα φυσικά, από δοχείο ζωής που είναι σήμερα.
[Not yet translated] Μελέτη του δημόσιου καθίσματος από αρχιτεκτονική, πολεοδομική και ψυχολογική σκοπιά.
[Not yet translated] Ερευνάται η σχέση του ανθρώπου με το νερό από την προϊστορία. Αναφέρονται οι πρώτες λιμναίες οικίσεις, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται διάφορες μορφές κατοίκησης σε σχέση με το νερό (πόλη και νερό). Ύστερα, αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα κτιρίων που συνδέονται με το νερό είτε για λειτουργικούς είτε για συμβολικούς λόγους.
[Not yet translated] Ωμόπλινθες κατασκευές στον οικισμό Κρανιώνα στο νομό Καστοριάς.
[Not yet translated] Που εντοπίζεται η μεταβολή σε ένα βιοκλιματικό κτίριο, για ποιο λόγο γίνεται και ποιο το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμά της.
[Not yet translated] Το container ως έννοια από την δεκαετία του 20 ως σήμερα.
[Not yet translated] Αρχιτεκτονική του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου. Παράγοντες ακουστικής τους.
[Not yet translated] Διάρθρωση, εσωτερικός στοχασμός, θεματική σύνθεση και τεχνική του Γ. Μπουζιάνη.
[Not yet translated] Τα Ηπειρώτικα πέτρινα γεφύρια, πως κατασκευάστηκαν, που βρίσκονται και το ιστορικό της δημιουργίας τους.
[Not yet translated] Περιγραφή της Celebration City και συσχέτισή της με τη νέα πολεοδομία και τις κοινότητες ελεγχόμενης εισόδου. Το μέλλον των οικιστικών αναπτύξεων.
[Not yet translated] Προσδιορισμός πολιτισμικών ορίων στις ισλαμικές κοινωνίες. Η επίδρασήτους σε πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό επίπεδο σχεδιασμού. Σύγχρονη έκφραση των ορίων.
[Not yet translated] Η διάλεξη ασχολείται με τις νέες μορφές τουρισμού και την ανάγκη που οδήγησε στην προώθηση αυτών. Η εργασία επικεντρώνεται στην περίπτωση της Λήμνου, όπου δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ο μαζικός οργανωμένος τουρισμός. Η λήμνη διαθέτει πλήθος πόρων τουριστικής έλξης επισκεπτών, οι οποίοι θέτουν τις βάσεις για νέες μορφές τουρισμού, εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για την περαιτέρω εξέλιξη της νήσου.
[Not yet translated] Περιγραφή, ανάλυση mediatheque και κέντρα πολυμέσων. Ψηφ. πληροφορία, μεταλλάξεις του χώρου.
[Not yet translated] Η γλώσσα ως σύστημα επικοινωνίας και κατασκευής της πραγματικότητας έχει διαμορφώσει τις έννοιες του ονόματος, πράγματος και ταυτότητας (ως σύνολο ιδιοτήτων), έχει προσηλώσει τον δυτικό κόσμο στα πράγματα και στις πράξεις. Χρησιμοποιούμε τη θεμελιώδη έννοια του πράγματος ως σημειολογικό όχημα για να εκφράσουμε τις έννοιες. Το πράγμα είναι ο φορέας της ταυτότητας. Τα στοιχεία της ταυτότητας. Η συμβολή της πόλης ως πράγμα στην αντίληψη της αστικής ταυτότητας. Ο καταναλωτισμός και το σύγχρονο (καταναλωτικό) αγαθό. Το αρχιτεκτονικό πράγμα.
[Not yet translated] Η γλώσσα ως σύστημα επικοινωνίας και κατασκευής της πραγματικότητας έχει διαμορφώσει τις έννοιες του ονόματος, πράγματος και ταυτότητας (ως σύνολο ιδιοτήτων), έχει προσηλώσει τον δυτικό κόσμο στα πράγματα και στις πράξεις. Χρησιμοποιούμε τη θεμελιώδη έννοια του πράγματος ως σημειολογικό όχημα για να εκφράσουμε τις έννοιες. Το πράγμα είναι ο φορέας της ταυτότητας. Τα στοιχεία της ταυτότητας. Η συμβολή της πόλης ως πράγμα στην αντίληψη της αστικής ταυτότητας. Ο καταναλωτισμός και το σύγχρονο (καταναλωτικό) αγαθό. Το αρχιτεκτονικό πράγμα.
[Not yet translated] Ο τύπος του μονόχωρου εντοπίζεται στην Αμοργό, περιγράφεται ο τρόπος κατασκευής του και αναλύεται η συνθετική δομή του. Τα μονόχωρα κτίσματα είναι ο "οίκος" για την περίπτωση της αρχαίας πόλης της Μινώας που αναπτύσσεται "κατά παράθεση" και το "κελί" που αναφέρεται στη Βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας με την "κατ'επίθεση διάταξη".
[Not yet translated] Σύντομη ιστορική αναδρομή, ανάλυση των παραγόντων της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας και του βιοκλιματικού σχεδιασμού των σύγχρονων κτιρίων.
[Not yet translated] Μονογραφία του Αρχιτέκτονα Β. Κουρεμένου. Περιγραφή και κριτικός σχολιασμός του συνολικού έργου του Αρχιτέκτονα.
[Not yet translated] Αντικείμενο της εργασίας είναι να καταδειχθεί η αναγκαιότητα της εύρυθμης λειτουργίας των συγκοινωνιών στο αστικό κέντρο, καθώς και να διερευνηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που πλαισιώνουν τους σταθμούς μέσων υπόγειας κίνησης και σταθερής τροχιάς.
[Not yet translated] Πως βιώνεται ο χώρος (εντός κι εκτός) του τρένου, κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Αναφορά στα μεταβατικά τοπία (περιφέρειες) ως το αντικείμενο της παρατήρησής μας.
[Not yet translated] Διερεύνηση των κοινών σημείων της επανάχρησης σε συνδιασμό με την νυχτερινή διασκέδαση. Παρουσίαση παραδειγμάτων κτιρίων που έχουν μετατραπεί σε νυχτερινά κέντρα. Βασικοί τρόποι επανάχρησης και ορισμός βασικών κανόνων που διέπουν αυτή τη διαδικασία.
[Not yet translated] Στην εργασία περιγράφεται ο ρόλος της ανάπλασης της έκτασης των ΗΣΑΠ στον Πειραιά, μέσα από ένα θεωρητικό πλαίσιο & υπόβαθρο του φαινόμενου πόλη σε σχέση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
[Not yet translated] Η πορεία της αρχιτεκτονικής στο χώρο του εμπορίου. Η αρχή και η εξέλιξη του φαινομένου.
[Not yet translated] Αναφορά στον συμβολισμό των ψηλών κτιρίων και τη μεταφορά της έννοιας του συμβολισμού κατά την πάροδο των ετών.
[Not yet translated] Σύγχρονα δημόσια κτίρια που αναπτύσσονται υπό το έδαφος. Ανάλυση παραδειγμάτων που εντάσσονται στον αστικό ιστό, σε παραδοσιακό περιβάλλον ή στο φυσικό τοπίο. Συμπεράσματα ως πρός τα χαρακτηριστικά τους, τις βιοκλιματικές τους ιδιότητες, την προσέγγιση του θέματος της ένταξης και της σηματοδότησής τους.
[Not yet translated] Μελέτη στο θέμα των αποκαταστάσεων παραδοσιακών οικισμών. Ιστορική αναδρομή, φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα, προβλήματα, προτάσεις.
[Not yet translated] Παραλληλισμός Ποίησης και Αρχιτεκτονικής.
[Not yet translated] Μία περιήγηση στις σύγχρονες πόλεις προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η αξία και η δυναμική της πόλης με τελικό παράδειγμα την Αθήνα.
[Not yet translated] Η εργασία ερευνά την διαμόρφωση της επιδερμίδας της αστικής πολυκατοικίας και προσδιορίζει πως η διεθνής και "επώνυμη" αρχιτεκτονική επηρεάζει την "ανώνυμη" αρχιτεκτονική. Επίσης προσδιορίζει κανόνες μέσα από τους οποίους επισημαίνεται πως διαμορφώνεται η επιδερμίδα της αστικής πολυκατοικίας.
[Not yet translated] Κατ' αρχήν, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε ιστορικά τα παραδείγματα μέσα από τα οποία φαίνεται να προκύπτει η αντίληψη των σύγχρονων θεματικών πάρκων και διαπιστώσαμε τη μεγάλη παράδοση αντίστοιχων διαμορφώσεων σε όλη την ιστορία της νεότερης δυτικής τοπιοτεχνίας, από την αναγέννηση και μετά. Αυτή, όμως, η ιστορική αναζήτηση συμπληρώθηκε υποχρεωτικά από μία οριζόντια προσπάθεια διερεύνησης, που επιχειρεί να συγκρίνει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό τοπίου με ένα άλλο εκφραστικό σύστημα, το γραπτό λόγο. Η συσχέτιση πλαστικών τεχνών, όπως είναι η τοπιοτεχνία και η αρχιτεκτονική, με τη λεκτική έκφραση δεν είναι τυχαία. Ο γραπτός λόγος, σύμφωνα με την ιστορική εξέλιξη, εμφανίζεται ως το ηγεμονικό εκφραστικό σύστημα σε σχέση με τα άλλα. Ως τέτοιο, χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αφηγηματικό και ιδεολογικό κορμό του πολιτισμού μας. Κατά συνέπεια, η επιρροή του δημιουργεί συχνά την ανάγκη να αντλούμε στοιχεία από αυτό το εκφραστικό σύστημα. Έτσι, είναι πιθανόν οι δημιουργοί να θεωρούν καθήκον τους κάθε φορά τη μεταφορά θεμάτων και τρόπων έκφρασης από το λεκτικό σύστημα στις δικές τους περιοχές ή να θεωρούν, λόγω του κύρους του γραπτού λόγου, ότι το πράττουν, χωρίς να είναι ορθό. Εντούτοις, το λεκτικό σύστημα θεωρείται ο κεντρικός πυρήνας θεσμοποίησης της κοινωνικής έκφρασης και για αυτό το λόγο ασκεί σίγουρα επιρροή, η οποία εμφανίζεται μέσα από τη μεταφορά τρόπων έκφρασης. Στην περίπτωση των θεματικών πάρκων, αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη αφηγηματική μεταφορά, η οποία στην παράδοση των τοπιοτεχνικών διαμορφώσεων δεν εμφανίζεται με μία αφαιρετική διαδικασία, αλλά αντίθετα με μια ακριβή και πλήρη μεταφορά ιστοριών και μύθων από την αρχαία παράδοση. Διερευνούμε αφενός μια ιστορική συνθήκη ανάπτυξης των χωρικών διαμορφώσεων και αφετέρου μια διαδικασία μεταφοράς προτύπων από ένα εκφραστικό σύστημα, που θεωρείται κυρίαρχο, σε άλλα συστήματα, τα οποία μολονότι υπήρξαν σπουδαία σε κάθε εποχή, εντούτοις θεωρούνται ηγεμονευόμενα από τη λεκτική έκφραση.
[Not yet translated] Η σημασία των υπαίθριων θεάτρων στο Αττικό τοπίο, μέσα από την ένταξή τους σε αυτό και τα υλικά κατασκευής τους. Σχέση θεάτρου και τοπίου/φυσικού περιβαλλοντος. Ιστορική αναδρομή από το αρχαίο κλασικό θέατρο ως τα σύγχρονα υπαίθρια θέατρα. Περιγραφή και έρευνα γύρω από τα σύγχρονα υπαίθρια θέατρα του αττικού τοπίου, ένταξη στο τοπίο και υλικά κατασκευής.
[Not yet translated] Μορφές μεταβολής από την κλίμακα του επίπλου μέχρι τον αστικό ιστό / η συμμετοχή του ανθρώπου σε αυτή τη μεταβολή /η οικειοποίηση των μορφών αυτών από τον άνθρωπο.
[Not yet translated] Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των αναπλάσεων. Οι διαδικασίες ανάπλασης, τα άτομα που τις κινούν και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.
[Not yet translated] Αλλαγές στον κατοικημένο χώρο κατά τον Μεσαίων στην Μεσσηνία. Οικιστικά και Αρχιτεκτονικά Κοντοβουνίων κατά την νεώτερη περίοδο.
[Not yet translated] Πολλαπλές αναγνώσεις του βιομηχανικού τόπου της Δραπετσώνας μέσω των φυσικών χαρακτηριστικών, του οργανωμένου χώρου, των αισθήσεων, του χρόνου και της κοινωνίας.
[Not yet translated] Γνωριμία με το νερόμυλο (ιστορία-ανάλυση). Η σημερινή κατάσταση των νερόμυλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζαρός : παρουσίαση πρότυπου συγκροτήματος νερόμυλων. Παραδείγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (αξιοποίηση νερόμυλων). Πρόταση αξιοποίησης για το σύνολο των νερόμυλων του Ζαρού.
[Not yet translated] Αναφορά στις κλιματολογικές συνθήκες στις Κυκλάδες. Ιστορική αναδρομή στην Ελλάδα, διαπίστωση εφαρμογής παθητικών συστημάτων στην ιστορική ελληνική αρχιτεκτονική, αναφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό. Πρώτη προσέγγιση στα παθητικά συστήματα. Εξέταση-μελέτη εις βάθος στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και τον τρόπο με τον οποίο αυτές εφαρμόζονταν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα στα νησιά της Άνδρου, Τήνου, Κέας. Κατασκευαστική ανάλυση δομικών στοιχείων και τεχνικών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση βιοκλιματικού χαρακτήρα στα νησιώτικα κτίσματα. Συμπεράσματα η σημαντικότητα της μελέτης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του τρόπου προσαρμογής της στο κλίμα κάθε τόπου στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την τεχνική δόμησης του σήμερα.
[Not yet translated] Πώς-πού-πότε-γιατί προβάλλεται η αρχιτεκτονική. Το πλαίσιο της εποχής μας ευνοεί την εκ νέου ανάδυση της αρχιτεκτονικής παράλληλα με to design. Τα media υπερασπίζονται συγκεκριμένους (διάσημους) δημιουργούς ; Πώς άγνωστες πόλεις γίνονται διάσημες; Αξίζει να ταξιδέψουμε για τα επώνυμα κτίρια που μαθαίνουμε από τα media; Ποια η σχέση αρχιτεκτονικής και προβολής;
[Not yet translated] Περιγραφή μιας διαφορετικής μεθοδολογίας μέσα από αφαιρετικό επίπεδο για την αρχιτεκτονική σύνθεση. Παραδείγματα από Σουηδία, Ιταλία και ΕΜΠ. Απόψεις από Frank Gehry και Peter Eisenman.
[Not yet translated] Ο ρόλος του νερού στη ζωή. Ζωτικό στοιχείο, θεραπευτικό μέσο, σύμβολο αναγέννησης και δημιουργίας, λατρεία νερού. Κοινωνικός ρόλος νερού στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρωμαϊκή αυτοκτατορία, στο Βυζάντιο, στον Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση - Μπαρόκ, στο Ισλάμ και στη σύγχρονη εποχή, ακόμα στη Φιλανδία και στην Ιαπωνία. Τυπολογία λειτουργικών εγκαταστάσεων: αρχαιοελληνικων (βαλανεία - γυμνάσια), ρωμαϊκών (βαλανεία - θέρμες - θερμομετρικά λουτρά), οθωμανικών (χαμάμ, επιρροές, τύποι ζεστού χώρου), βυζαντινών (τριπλή διάταξη), μεσαιωνικών (υπαίθρια, τύπος αμόλουτρου, δημόσια λουτρά στις πόλεις, μετάδοση ασθενειών), αναγεννησιακών - μπαρόκ (αλουσία), ιαπωνικών (furo - seuto - onsen), φιλανδικών (σάουνα), ρώσικων (lazvia), σύγχρονων λουτρών.
[Not yet translated] Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, οι κατοικίες, τα δημόσια κτίρια και η ταυτότητα της πόλης με βάση τους μετασχηματισμούς που υφίστανται χαρακτηριστικοί δημόσιοι χώροι στο κέντρο της Καρδίτσας.
[Not yet translated] Ανάλυση των δεδομένων του σύγχρονου αστ. δημόσιου χώρου και παρουσίαση 3 παραδειγμάτων σχεδιασμού του, με την τεχνολογία της πληροφορίας, ως μέσο επικοινωνίας. Κριτική τους ως προς το πόσο αυτό συμβάλλει στον κοινωνικό ρόλο του χώρου.
[Not yet translated] Η έρευνά μου φωτίζει τον ρόλο του Θεοτοκόπουλου και τον τρόπο που μολονότι δέχθηκε επιδράσεις, όχι μόνον ολοκληρωτικά τις ξεπέρασε, αλλά το έργο του δημιούργησε πρωτοπορία, τόσο ώστε να θεωρείται πατέρας της μοντέρνας ζωγραφικής.
[Not yet translated] Αναφορά γενικά στην αρχιτεκτονική μέσα από παραδείγματα από διάφορα περιβάλλοντα τόσο απ'το διάστημα όσο και από τη γη.
[Not yet translated] Παραδείγματα αντιπροσωπευτικών εμπορικών χώρων, ιστορική αναδρομή για τον εμπορικό χαρακτήρα, αστικό πρότυπο (παραλληλισμός), η συνθήκη του χρόνου στη μεταβολή του χώρου, ο καθορισμός του στυλ στον εμπορικό χώρο - marketing, ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση του εμπορικού χώρου.
[Not yet translated] Στη διάλεξη αυτή διερευνάται το ζήτημα του σταθμού τρένων και του ταξειδιού, μέσα από την ανάλυση τριών σταθμών του Calatrava.
[Not yet translated] Πως μεταφράζεται η αρχιτεκτονική ιδέα σε απτό υλικό.
[Not yet translated] Η διάλεξη αφορά την εξελικτική πολεοδομική πορεία της ιστορικής πόλης των Χανίων ξεκινώντας ουσιαστικά από την περίοδο της Ενετοκρατίας 1211 (όπου και οι πρώτες σημαντικές πληροφορίες) έως σήμερα. Γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης της πόλης ως "πόλη της κάθε εποχής", γεγονός που μας βοηθά να διαβάσουμε τους μετασχηματισμούς της στην διάρκεια της ιστορίας.
[Not yet translated] Ανάλυση της ένταξης κτιρίων στο τοπίο μέσα από τρία παραδείγματα, το falling water, την casa Malaparte καο τις κατοικίες του Moura.
[Not yet translated] Παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της μεγαλούπολης στις αρχές του 20ου αιώνα, οι έννοιες της ατομικότητας, της ελευθερίας, η φιλοσοφία του χρήματος και των αγαθών στις ανθρώπινες σχέσεις, η εμπορευματοποίηση, ιδωμένα μέσα από κείμενα δύο συγγραφέων κοινωνιολογίας G. Simmel και W. Benjamin.
[Not yet translated] Κωδικοποίηση μελετών για την ανάπλαση της Φαληρικής ακτής.
[Not yet translated]  
[Not yet translated] Η εργασία περιλαμβάνει μία πρώτη αποκάλυψη και συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων που διαμόρφωναν τον παραδοσιακό οικισμό και μελέτη της λαϊκής οικοδομικής δραστηριότητας που έλαβε χώρα στην Αμφιλοχία από την απελευθέρωση έως τον μεσοπόλεμο περίπου.
[Not yet translated] Θερμική συμπεριφορά (θερμοκρασιακή κατανομή και κατανάλωση ενέργειας) συναρτήσει υλικών κατασκευής και μόνωσης.
[Not yet translated] Βίαιη σχέση ανθρώπου - χώρου. Παράδειγμα η αρχιτεκτονική του Loos και του Eisenman.
[Not yet translated] Οι βιοκλιματικές στρατηγικές του γραφείου μελετών Α. Ν. Τομπάζη και η εφαρμογή τους σε διάφορα έργα. Ανάλυση 7 αντιπροσωπευτικών κτιρίων.
[Not yet translated] Η πορεία εξέλιξης του πολιτιστικού πάρκου Λαυρίου.
[Not yet translated] Πως λειτουργεί το place marketing, ο τύπος, η διαφήμηση και ο κινηματογράφος στην προώθηση της πόλης. Συγκεκριμένα παραδείγματα από Βαρκελώνη, Βαλένθια και Μπιλμπάο.
[Not yet translated] Η "εισαγωγή" του χάους στην πόλη συνέβει λόγω της "μεγάλης έκρηξης" της πόλης. Το χάος συντηρείται μέσω της τυποποίησης δραστηριοτήτων και δομών. Η γοητεία της πόλης σχετίζεται περισσότερο με το βίωμα και το οικείο σε αντιδιαστολή με την αντικειμενική ομορφιά. Αντιλαμβανόμαστε μία πόλη μέσα από την εικόνα της, τους ανθρώπους της, τον τρόπο ζωής, αλλά και από στιγμιότυπα. Η γοητεία της Αθήνας συνίσταται στη διαφορετικότητα, τον αυθορμητισμό, το αναπάντεχο, στην ανθρώπινη χροιά της.
[Not yet translated] Αντιπαράθεση της επίσημης προβαλλόμενης ταυτότητας της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης με αυτή που διαμορφώνουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες που την κατοικούν. Πως οι διαφορετικές αντιλήψεις για την μνήμη της πόλης επηρεάζουν την ίδια την πόλη.
[Not yet translated] Η κυρίως διάλεξη ασχολείται με το αλουμίνιο, την ιστορία του, τις ιδιότητές του, τις εφαρμογές τα κράματα, την αγορά του στην Ελλάδα και τον κόσμο και με τα έπιπλα από αλουμίνιο. Πότε συναντούνται στην ιστορία του επίπλου για πρώτη φορά, ποιες είναι οι αντιπροσωπευτικές εταιρίες που προωθούν έπιπλα αλουμινίων. Ακολουθεί μια κριτική ανάλυση κάποιων επίπλων από αλουμίνιο από την ελληνική αγορά επίπλου. Το παράρτημα έχει αναλυτικά τα διάφορα στοιχεία και χαρακτηριστικά του αλουμίνιου και μια ιστορία (γενικότερη) των επίπλων μέσα στην οποία τοποθετούνται και τα έπιπλα από αλουμίνιο.
[Not yet translated] Διερεύνηση παραδειγμάτων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στο έργο του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη. Το έργο αναφέρεται έντονα στις ιδέες του μοντερνισμού, στοχεύει όμως στην άμεση σύνδεση του με τις τοπικές πολιτιστικές συνθήκες, την ιδιομορφία του τοπίου και του κλίματος.
[Not yet translated] Αντικείμενο μελέτης αποτελεί η ανάγνωση διαφορετικών ποιοτήτων του χώρου και η αποκτυπτογράφηση των αισθήσεων που προκαλούν τα οκτώ όνειρα του A. Kurosawa.
[Not yet translated] Πως οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες επηρεάζουν τον βιολογικό και ορμονικό ρυθμό του οργανισμού μας.
[Not yet translated] Το εμπόριο στη σημερινή κοινωνία και ο ρόλος του σύγχρονου αρχιτέκτονα στους εμπορικούς χώρους.
[Not yet translated] Ανάλυση των χαρακτηριστικών των θεατρικών χώρων στην Αθήνα μετά το 1990 που έχουν ενταχθεί σε βιοτεχνικά κελύφη. Κριτική παρουσίαση αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων και προβληματισμός ως προς την επιτυχία του φαινομένου.
[Not yet translated] Το τεύχος αναφέρεται στο Ηλιακό Χωριό 3 στην Πεύκη Αττικής. Περιέχει περιγραφή του οικισμού και των συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, παρατηρήσεις από επί τόπου έρευνα, συνεντεύξεις με κατοίκους και συμπεράσματα σχετικά με την λειτουργία του οικισμού μετά από 15 χρόνια.
[Not yet translated] Διαφάνεια από το μοντέρνο κίνημα και η σύγχρονη αντιμετώπισή της μέσα από σύγχρονα παραδείγματα.
[Not yet translated] Ανάλυση κάποιων από τις πιο σημαντικές σκηνογραφίες του Γιαννη Τσαρούχη, σεόλη τη διαρκεια της ζωής του.
[Not yet translated] Μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και έλεγχος θερμικής άνεσης σε 4 πλατείες του κέντρου της Αθήνας (πλ. Κλαθμώνος - πλ. Κουμουνδούρου - πλ. Κοτζιά - πλ. Βικτωρίας.
[Not yet translated] Η διάλεξη αφορά την έννοια του "αληθηνού" στο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη. Το αληθηνό είναι για τον Α.Κ. το ενωτικό ανάμεσα στο λόγο και την πράξη και η πρωταρχική αρχή κάτω από το επιστέγασμα της οποίας μπαίνουν όλες οι έννοιες που δομούν την σκέψη του. Με κεντρικό άξονα την αλήθεια ο Α.Κ. "συντάσσει" ένα κανόνα, ώστε να δώσει σάρκα και οστά στο λόγο του. Όσο, όμως, προσπαθεί να εφαρμόσει στα κτισμένα έργα του τον κανόνα, τόσο πέφτει σε κάποιες φαινομενικά τουλάχιστον αντιφάσεις. Έτσι αρχίζουμε το εγχείρημα μας από τον εντοπισμό των αντιφάσεων, καταγράφοντας λόγο και έργο σε χρονολογική σειρά. Μετά διακρίνουμε μέρος του κανόνα που εμπλέκεται στις αντιφάσεις και ξεχωρίζουμε σε αυτόν τις αρχές και τα εργαλεία και τον συσχετίζουμε με την έννοια της αλήθειας. Έπειτα ερμηνεύουμε τις "αντιφάσεις" μέσω των παραπάνω δεδομένων ως εξέλιξη, σύγκρουση αρχών, σύγχυση εννοιών, αντίθετα-ζήτημα ισορροπίας μέτρου. Καταλήγουμε, τέλος, πως το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη δεν είναι ομοιογενές αφού η έννοια του "αληθινού" μεταλλάσσεται καθώς η εφαρμογή τον οδηγεί στο να συνειδητοποιήσει και να δημιουργήσει επιπλέον αποσπάσματα της αλήθειας, αναμορφώνοντας την στο έργο του.
[Not yet translated] Αναζήτηση πολιτικών - κοινωνικών αιτιών για οικειοποίηση των σύγχρονων πλατειών από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. Ιδιότητες του δημόσιου χώρου που είναι προβλέψιμες και ελέγξιμες κατά τον σχεδιασμό. Παρατήρηση υπαίθριων χώρων για την τεκμηρίωση των παραπάνω: πλ. Δουρούτη, πλ. Ομονοίας, πλ. Βικτωρίας, γενικότερη περιοχή Γκαζοχωρίου.
[Not yet translated] Προσέγγιση των σύνθετων υλικών. Σύνθεση ύλης και πληροφορίας, δημιουργία έξυπνων, διαδραστικών υλικών. Υπερεπιφάνειες - νανοτεχνολογία. Η δυνητικοποίηση των υλικών ως μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας. Δυναμικές. Θέση απέναντι στα πράγματα, νέα υποκειμενικότητα.
[Not yet translated] Ο Τζ. ντε Κίρικο, εμπνευστής του σουρεαλισμού, που δεν προσεχώρησε τότε στο συγκεκριμένο κίνημα, έδωσε την ώθηση και στον έλληνα Ν. Εγγονόπουλο να εκφράσει τη δική του άποψη του σουρεαλισμού. Τον ελληνικό σουρεαλισμό.
[Not yet translated] Ο οικοτουρισμός και ο ρόλος του στη διατήρηση του αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος.
[Not yet translated] Η κρίση στην κατοικία και κατοίκιση και οι νέοι τρόποι ζωής, οι νέες ανάγκες, η ετερογένεια που χαρακτηρίζουν τον 20ο αιώνα μας φέρνουν αντιμέτωπους με το αίτημα για διαφοροποίηση και ανοιχτές λύσεις. Στην εργασία μελετώνται ο ρόλος του αρχιτέκτονα, ο πιθανός ρόλος της βιομηχανίας-τεχνολογίας και οι λογικές σχεδιασμού που απαντούν στο αίτημα αυτό.
[Not yet translated] Παρουσίαση της Sabaudia, μιας πόλης υπόδειγμα της ιταλικής ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής.
[Not yet translated] Τάση δημιουργίας καταστημάτων ένδυσης από αρχιτέκτονες. Αναφορά σε ξένα και ελληνικά παραδείγματα.
[Not yet translated] Τα θρησκευτικά θέματα άρχισαν να επιστρέφουν στην καλλιτεχνική θεματολογία από τον 20ο αιώνα. Σύντομα γίνεται αναφορά στην θρησκευτική τέχνη του παρελθόντος και εκτενής αναφορά σε σύγχρονα "θρησκευτικά" έργα.
[Not yet translated] Αφορά την ομάδα Droog Design και ερμηνεύονται τα έργα μέσα από ανάλυση, ιστορική αναδρομή, αναφορές στην αρχιτεκτονική.
[Not yet translated] Προσπάθεια εντοπισμού των συνθετικών κανόνων που οδηγούν στην πλαστική έκφραση της κίνησης μέσα από την αρχιτεκτονική μορφή. Ανάλυση του έργου της αρχιτέκτονα Zaha Hadid.
[Not yet translated] Περιγραφή της ζωής και του έργου έξι καλλιτέχνιδων από την αναγέννηση μέχρι σήμερα.
[Not yet translated] Μεταβολή στο χώρο της κατοικίας και διαφορετικός χειρισμός των εσωτερικών και των εξωτερικών ορίων.
[Not yet translated] Η μεσοπολεμική ανοικοδόμηση της οδού Σκουφά. Εξέταση της εσωτερικής διάταξης των διαμερισμάτων, του χώρου της κεντρικής εισόδου, της εξωτερικής αρχιτεκτονικής και τους διάφορους εξωγενείς παράγοντες που επενέργησαν στον οικοδομικό τομέα της πολυκατοικίας ενώ ταυτόχρονα δίνεται η γεωγραφική και η διαχρονική διάσταση του δεδομένου οικιστικού φαινομένου στην Σκουφά.
[Not yet translated] Οι χώροι που φιλοξένησαν την τρέλα στη διάρκεια της ιστορίας. Η γέννηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Τα ελληνικά ψυχιατρεία και η ιστορία τους. Επιτόπιες παρατηρήσεις.
[Not yet translated] Εξέταση του πολλαπλού ρόλου των σιδηροδρομικών σταθμών, που σχετίζεται με την τεχνολογική, οικονομική και γενική δημόσια σημασία τους κατά την ιστορική διαδικασία εξέλιξής τους.
[Not yet translated] Ιστορία της πόλης. Ανάλυση - ιστορική εξέλιξη των λιμανιών και θαλάσσιων μετώπων του Amsterdam, Rotterdam και Barcelona. Σύγκριση των επεμβάσεων.
[Not yet translated] Η διαφάνεια και οι εκφράσεις της στον κυβισμό, στην αρχιτεκτονική (κυρίως ως ανάλυση του μοντερνισμού) και στον κινηματογράφο (αρχές 20ου αιώνα.
[Not yet translated] Η πορεία των κατοικήσιμων γεφυρών από το χθες στο σήμερα και ο ρόλος τους μέσα στην πόλη.
[Not yet translated] Διερεύνηση της βιωματικής εμπειρίας και της αντίληψης του χώρου μέσα από τις αισθήσεις με αφορμή το κτίριο λουτρών του P. Zumthor στο Vals.
[Not yet translated] Ερευνά την έννοια του παιχνιδιού, τη σχέση του με το παιδί και τη σημασία του. Αναπτύσσονται σκέψεις για τις χωρικές συνθήκες του παιχνιδιού, κυρίως των παιδιών στις σύγχρονες πόλεις. Γίνεται αναφορά σε παραδείγματα χώρων για παιχνίδι, στις αρχές σχεδιασμού και τα στοιχεία τους.
[Not yet translated] Παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού μέσα στον αύλειο χώρο του σχολείου.
[Not yet translated] Μέσα στο πλαίσιο που προσπαθεί να απαλλαχθεί από τη σκέψη της θνητότητας, προσπαθώ να βρω θραύσματα (αρχιτεκτονικής και γενικότερα) που την επαναφέρουν στην επιφάνεια για να την επανεγράψουν στην αυτοσυνείδηση.
[Not yet translated] Η σχέση της αρχιτεκτονικής, της μαγειρικής και άλλων πολιτιστικών πρακτικών. Ποια η διαδικασία της πολιτιστικής επεξεργασίας;
[Not yet translated] Πόλη και περιθώριο. Οι ρομά. Ιστορικές αναφορές, κελύφη, κοινωνική και οικονομική οργάνωση, νομαδισμός - ημινομαδισμός εδραιοποίηση, οι ρομά στο δήμο Αγίας Βαρβάρας, ιστορία, καθημερινότητα.
[Not yet translated] Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των φυλακών με στόχο την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του απομονωτικού εγκλεισμού. Οι δύο περίοδοι έξαρσης του φαινομένου. Γενικές κατόψεις, πτέρυγες, κελιά, τεχν. εγκαταστάσεις, οικοδομικές λεπτομέρειες, χωροθέτηση κ.α.
[Not yet translated] Ανάλυση του ΓΟΚ από την γέννεσή του ως τις μέρες μας. Οι συνέπειες της εφαρμογής του στο σημερινό αστικό περιβάλλον, αυθαιρεσίες, προτάσεις βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης.
[Not yet translated] Ανάλυση φυσικών χαρακτηριστικών των Τουρκοβουνίων, μετασχηματισμοί και ασυνέχειες που έχουν δημιουργηθεί στο φυσικό τοπίο από τον εποικισμό και την λατόμηση τους. Η αυθαίρετη, νομαδική κατοίκησή τους.
[Not yet translated] Περιγραφή-ανάλυση των φάρων και ειδικότερα στα Κύθηρα.
[Not yet translated] Ο φωτισμός στο περιβάλλον του υπολογιστή. Διευκολύνσεις για το μηχανικό του σήμερα. Τρόποι ανάδειξης ψηφιακών τεχνικών φωτισμού.