Urban Environment Laboratory / Laboratoire sur l' Environnement Urbain
10/6/2022

Urban Environment Laboratory / Laboratoire sur l' Environnement Urbain

Academic Year2012-2013

Announcements / Annonces

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, January 23, 2008
1/23/2008 [Not yet translated]

"Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού"

Διημερίδα 18-19 Ιανουαρίου 2008

Ελληνικό

Υλικό από τις εργασίες της διημερίδας: 

http://147.102.12.19:8086/core/portal.asp?cpage=NODE&cnode=4583&clang=0

Αρχείο: PROSKLISI PAMFOREIA_METRO[1].pdf
Μέγεθος: 204.97 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, November 13, 2007
11/13/2007 [Not yet translated]
Αρχείο: Programme2.pdf
Μέγεθος: 152.45 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, September 27, 2007
9/27/2007 [Not yet translated]

Βόλος, 22-25 Νοεμβρίου 2007

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, September 19, 2007
9/19/2007 [Not yet translated]

Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων-UIA


23ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UIA- Tορίνο 2008
Υποβολή προτάσεων για ανακοίνωση


Από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2008 οι αρχιτέκτονες όλου του κόσμου θα συναντηθούν στο Τορίνο της Ιταλίας για το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UIA.
Το παγκόσμιο αυτό γεγονός θα επικεντρωθεί στο θέμα Transmitting Architecture, θεωρώντας την αρχιτεκτονική ως κανάλι επικοινωνίας. Το συνέδριο θα μελετήσει όλες τις πλευρές του επαγγέλματος που συνδέονται με την ποιότητα της ζωής, του τοπίου, του δομημένου περιβάλλοντος σε καθημερινή βάση.

Μεταδίδοντας την αρχιτεκτονική: Πολιτισμός, Δημοκρατία, Ελπίδα.
Θα αφιερωθούν τρεις ημέρες στην ανάπτυξη της θεματολογίας και στην ανάλυση των τριών πλευρών του κεντρικού θέματος όπως παρακάτω:
30 Ιουνίου, το παρελθόν, πολιτισμός
1η Ιουλίου, το παρόν, δημοκρατία
2 Ιουλίου, το μέλλον, ελπίδα

Οι οργανωτές του συνεδρίου καλούν τους αρχιτέκτονες όλου του κόσμου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σύμφωνα με τον προσανατολισμό που αναφέρεται πιο πάνω: culture, democracy, and hope.
Όλες οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της διεύθυνσης του συνεδρίου μέχρι 19 Οκτωβρίου 2007

UIA Turin 2008 website
http://www.uia2008torino.org/
Download the call for contributions
http://uia2008torino.org/cfp/CFP_invitation_eng.pdf
Πληροφορίες, επαφές
info@uia2008torino.org

Αρχείο: DIIMERO_Programma[1].doc
Μέγεθος: 36.50 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, September 19, 2007
9/19/2007 [Not yet translated]
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, September 12, 2007
9/12/2007 [Not yet translated]

Επισκεφτείτε το:

http://www.remsenslab.geol.uoa.gr/geography2007/home_page_gr.htm

Αρχείο: ProgrammeJuly-Chania2007.pdf
Μέγεθος: 138.44 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Friday, July 13, 2007
7/13/2007 [Not yet translated]
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, July 11, 2007
7/11/2007 [Not yet translated]

SOS από ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Greenpeace και WWF * Συνέπειες ίσες με διπλάσια ΙΧ

 

Η Αθήνα έμεινε χωρίς... θερμοστάτη

 

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

 

Παραπλήσιες με τον διπλασιασμό του στόλου των αυτοκινήτων στο λεκανοπέδιο είναι οι συνέπειες που θα δεχτούμε από το θερμικό φορτίο λόγω της απώλειας του δάσους στην Πάρνηθα, του σημαντικότερου μηχανισμού μείωσης της θερμοκρασίας που είχαμε στη διάθεσή μας!

 

Η κρισιμότητα της κατάστασης οδήγησε σε μία συνολική πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και το WWF-Eλλάς προς τα συναρμόδια υπουργεία, της Νομαρχίας και τους δήμους του λεκανοπεδίου.

«Η απώλεια του εθνικού δρυμού επιβάλλει τώρα, περισσότερο από πότε άλλοτε, μία αντισταθμική πολιτική που θα επιτρέψει την οργάνωση και τη φύτευση όσων χώρων έχουν μείνει αδόμητοι», είπε με έμφαση ο Γιάννης Πολύζος, αντιπρύτανης του ΕΜΠ και διευθυντής του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος.

«Ηρθε πλέον η στιγμή επιβολής περιορισμού και αντικινήτρων στην κατασκευή νέων ενεργοβόρων συγκροτημάτων. Πρώτο παράδειγμα είναι τα δημόσια κτίρια». (Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήρθε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα «χτίσιμο» στον χώρο του πρώην Κατράντζου που είχε χαρακτηριστεί χώρος για πράσινο! ΣΕΛ. 47).

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο Μάνθος Στανταμούρης, αναπληρωτής καθηγητής του φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της ομάδας φυσικής κτιριακού περιβάλλοντος:

Αν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τους συνήθεις τρόπους τότε θα ενισχύσουμε τον ήδη υπάρχοντα φαύλο κύκλο, ζέστη -περισσότερα κλιματιστικά- περισσότερη ζέστη.

Η Αθήνα δυστυχώς πέρα από τη θαλάσσια αύρα δεν θα έχει πια άλλους μηχανισμούς μείωσης της θερμοκρασίας με εξαίρεση ίσως τους ελάχιστους εναπομείναντες χώρους πρασίνου.

Στη συνέντευξη Τύπου χθες τονίστηκε η ανάγκη να μειωθεί το θερμικό ισοζύγιο της πόλης με τα εξής μέτρα:

* Περιορισμό στο μέγιστο δυνατό της οικοδόμησης, κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αττική και θέσπιση προδιαγραφών ώστε τα νέα κτίρια να παρουσιάζουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Είναι εξίσου σημαντικό να μην προστεθεί θερμικό φορτίο στην πόλη από νέα κτίσματα χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, τα οποία εκλύουν υψηλά επίπεδα ανθρωπογενούς θερμότητας στο εξωτερικό περιβάλλον.

* Αμεση υιοθέτηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή ποιότητα των κτιρίων θα συνέβαλλε αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητάς τους και στην αναβάθμιση του θερμικού περιβάλλοντος της πόλης. Επίσης, άμεση υιοθέτηση προδιαγραφών ενεργειακής συμπεριφοράς των υπαρχόντων κτιρίων ώστε να μειωθεί η ανθρωπογενής θερμότητα που εκλύεται από αυτά - είναι γνωστό ότι η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στη χώρα μας είναι περιορισμένη. Το γεγονός αυτό συντελεί στην εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, την αύξηση του απαιτούμενου φορτίου αιχμής για τον κλιματισμό των κτιρίων, αλλά κυρίως στην έκκληση εξαιρετικά σημαντικών ποσών ανθρωπογενούς θερμότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον.

* Μετατροπή των ελεύθερων και αδόμητων χώρων της Αθήνας σε ψυχρές οάσεις. Οι ελεύθεροι χώροι στο λεκανοπέδιο συνεχώς μειώνονται. Η προσθήκη νέων κτιρίων επιβαρύνει το θερμικό ισοζύγιο της πόλης και συντελεί στην επιδείνωση των θερμικών δεικτών. Η μετατροπή των χώρων αυτών σε ψυχρές οάσεις θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών άνεσης στην πόλη.

* Μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της πόλης με χρήση φυτεμένων στεγών και ψυχρών χρωμάτων στις οροφές των κτιρίων. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να μειώσει έως και 3 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία της πόλης. Η ραγδαία ανάπτυξη των ψυχρών υλικών μεγάλης ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας του εξωτερικού κελύφους των κτιρίων έως και κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας τους και στην επίτευξη συνθηκών θερμικής άνεσης με σημαντικά μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

* Κατάλληλη χρήση υλικών στους δρόμους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους. Η χρήση ακατάλληλων υλικών στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τους λοιπούς ανοιχτούς χώρους αυξάνει κατά πολύ την επιφανειακή θερμοκρασία της πόλης με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η χρήση ψυχρών υλικών επιτρέπει τη δραματική μείωση της θερμοκρασίας επιφάνειας της πόλης με το ίδιο ή καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

«Η λάθος επιλογή υλικών σε κτίρια και δρόμους και η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των Ι.Χ. επιβαρύνει σημαντικά τη θερμοκρασία του Λεκανοπεδίου, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας», είπε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής της Greenpeace.

«Τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνουν οι καθηγητές του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα», πρόσθεσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF-Eλλάς.

Αυτούς που αποφασίζουν για μας ποιος θα τους υιοθετήσει;


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/07/2007

 

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, May 30, 2007
5/30/2007 [Not yet translated]


 


 


H ετήσια έκθεση του


Worldwatch Institute


 


στα ελληνικά


 


Η Κατάσταση του Κόσμου 2007 - Το Αστικό Μας Μέλλον


 


 


Συντονίστρια αμερικανικής έκδοσης:


Molly O’ Meara Sheenan


 


Γράφουν: Zoλ Chafe, Danielle Nierenberg, Christopher Flavin, Janice Perlman, Brian Halweil          Mark Roseland, Kristen Hughes, David Satterthwaite, Jeff Kenworthy, Janet Sawin, Kai Lee          Lena Soots, Lisa Mastny, Peter Stair, Gordon McGranahan, Carolyn Stephens, Peter Newman και Linda Starke (επιμέλεια)


 


Πρόλογος στην ελληνική έκδοση


Γιάννης Σχίζας


 


Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης


Μιχάλης Προμπονάς


 


Συντονισμός ελληνικής έκδοσης


Γιάννης Σακιώτης


 


Λίγα λόγια για την έκδοση


Η Κατάσταση του Κόσμου 2007 του Ινστιτούτου Worldwatch ασχολείται με το παγκόσμιο πρόβλημα της εντεινόμενης αστικοποίησης και έχει τίτλο «Το αστικό μας μέλλον». Πρόκειται για μια διαδικασία με αλλεπάλληλες και αλληλοσυνδεόμενες επιπλοκές και επιπτώσεις επάνω στην ανθρώπινη υγεία, τη σταθερότητα της φύσης, την υγεία των αγροτικών οικοσυστημάτων, την επάρκεια των ζωτικής σημασίας πόρων όπως το νερό και τα δάση, τη συλλογική ευημερία την κατοίκων των πόλεων, τη σταθερότητα των τοπικών οικονομιών (που απειλείται εξαιτίας της αποδημίας των νεότερων προς τις πόλεις) και στην παγκόσμια ενεργειακή οικονομία, ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα για την κλιματική αλλαγή, η οποία διογκώνεται δραματικά από τις νέες αστικοποιημένες μάζες.


Ενώ το 1950 η Νέα Υόρκη και το Τόκυο ήταν οι μόνες πόλεις με πάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους, σήμερα υπάρχουν 20 μεγαπόλεις, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Καθώς οι πόλεις εξαπλώνονται και μεταμορφώμονται σε δύσκολα κυβερνούμενες μεγαλουπόλεις, μπορεί κανείς εύκολα να δει από το διάστημα το αποτύπωμα της επέκτασής τους. Πρόκειται για εστίες ρύπανσης και έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές της κλιματικής αλλαγής.


 


Αν και η αστικοποίηση έχει σταθεροποιηθεί στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο, με περίπου το 75% του πληθυσμού να ζει σε αστικές περιοχές, η Αφρική και η Ασία ετοιμάζονται για μεγάλες δημογραφικές αλλαγές. Εκεί, μόνο το 35% περίπου του πληθυσμού ζει σε πόλεις, ωστόσο προβλέπεται ότι αυτό το μέγεθος θα σκαρφαλώσει στο 50% μέχρι το 2030. Το αποτέλεσμα είναι ήδη εμφανές: χαοτικές αστικές επιφάνεις γεμάτες από παραγκουπόλεις και νεόπτωχους. Επίσης, από τα 3 δισεκατομμύρια κατοίκους που ζουν σήμερα σε ατικές περιοχές, υπολογίζεται ότι 1 δισεκατομμύριο είναι κάτοικοι παραγκουπόλεων. Το χειρότερο είναι ότι, αν συνεχίσουμε σαν να μην τρέχει τίποτα, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί εως το 2030.


 


Υπάρχουν λύσεις; Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Worldwatch, το οποίο εκδίδει τις ετήσιες εκθέσεις του ανελλιπώς από το 1984, έχοντας επιτύχει το State of the World να είναι η περισσότερο αναγνώσιμη έκδοση στο χώρο της περιβαλλοντικής βιβλιοπαραγωγής διεθνώς, με την ανά χείρας έκδοση θέτει επί της τράπεζας της δημόσιας συζήτησης ορισμένα από τα μεγάλα και επείγοντα θέματα του κόσμου μας. Και παρά τις αρνητικές εξελίξεις ή στην καλύτερη περίπτωση την ακινησία, σε μια σειρά κρίσιμων δεικτών που αφορούν στην υγεία των φυσικών πόρων, τα δεδομένα του επιπέδου διαβίωσης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και τα ζητήματα της ασφάλειας, οι συγγραφείς του τόμου καταθέτουν βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις για πολιτικές σε μεγάλη και μικρή κλίμακα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η υπόθεση της αντιστροφής της πορείας στην οποία βαδίζει σήμερα ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια των ενεργών πολιτών. Εκείνων που κατανοούν ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα της ανθρωπότητας τον 21ο αιώνα δεν είναι άλλο από το μεγα-κίνδυνο μιας μη  αναστρέψιμης παγκόσμιας οικολογικής αποσταθεροποίησης.


 


 


Διάθεση, αποστολές με ταχυδρομείο - αντικαταβολές:


 Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, Αγίων Ασωμάτων 9, Θησείο, 105 53 Αθήνα,


τηλ. 210 3316516, Fax. 210 3231557, e-mail: evonymos@tee.gr,


 


www.evonymos.org


 Η Κατάσταση του Κόσμου 2007 προετοιμάσθηκε και εκδόθηκε με την υποστήριξη της ΟΙΚΟΤΟΠΙΑΣΑρχείο: 35991_EIS[1].doc
Μέγεθος: 38.00 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Monday, May 14, 2007
5/14/2007 [Not yet translated]

ΘΑΣΟΣ, 2-20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

Θέμα: Ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΧΩΡΟΣ & ΤΑ ΔΑΣΗ

Αρχείο: 35942.doc
Μέγεθος: 333.00 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Friday, April 20, 2007
4/20/2007 [Not yet translated]
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, April 17, 2007
4/17/2007 [Not yet translated]

1st Summer School in Menton (France) - 23 July - 3 August 2007

IFHP Summer School 2007
"Equipment and development of the mediterranean arch from an urban corridor
to a mobility corridor?"


More information: http://www.arc-mediterraneen.fr/

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Sunday, April 15, 2007
4/15/2007 [Not yet translated]

The 4th «European Symposium on Research in Architecture and Urban Design EURAU'08» Cultural Landscape is organised by the Superior Technical School of Architecture of the Technical University of Madrid ETSAM/UPM, in collaboration with the National School of Further Education in Architecture of Marseille ENSA, the National Superior School of Further Education in Architecture and Landscape of Lille and the Association of Superior Institutes of the cities of Brussels-Liθge-Mons IESA, with the support from the Spanish Ministry of Education and Science.

More information: http://www.eurau08.com/ingles/int-present.htm

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Friday, March 23, 2007
3/23/2007 [Not yet translated]

Ερευνητικό Πρόγραμμα:

"Άμεση επεκταση Τραμ στην περιοχή Πειραιά. Διερεύνηση Πολεοδομικών και κυκλοφοριακών παραμέτρων", Τελική φάση, Μάρτιος 2007

http://147.102.12.19:8086/RESOURCE/L0/3434/4793.html (πλήρες κείμενο)

Αρχείο: DeltioTypouTramPeiraia2007.doc
Μέγεθος: 82.00 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Friday, March 23, 2007
3/23/2007 [Not yet translated]
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, March 13, 2007
3/13/2007 [Not yet translated]

http://www.ifhp2007copenhagen.dk/

Αρχείο: ENHR callforpapers.pdf
Μέγεθος: 887.40 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Saturday, March 10, 2007
3/10/2007 [Not yet translated]
Αρχείο: HMERIDA prog[1].pdf
Μέγεθος: 589.33 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, February 21, 2007
2/21/2007 [Not yet translated]
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Saturday, February 10, 2007
2/10/2007 [Not yet translated]

Πληροφορίες στο:

http://www.ersa.org/prepare/summerschool2007.html

Αρχείο: call-for-applications---culture-and-city-2007.pdf
Μέγεθος: 57.95 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, January 24, 2007
1/24/2007 [Not yet translated]
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Friday, January 19, 2007
1/19/2007 [Not yet translated]

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πρόγραμμα Πρακτικής Άκσησης

http://ec.europa.eu/stages/

Αρχείο: 35638 EIS_PROSKLHSH[1].doc
Μέγεθος: 53.50 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Friday, January 19, 2007
1/19/2007 [Not yet translated]
Αρχείο: IFHP MILUnet call for papers.doc
Μέγεθος: 957.00 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, January 11, 2007
1/11/2007 [Not yet translated]
Αρχείο: Traineeship_11-12-2006.pdf
Μέγεθος: 41.13 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, December 13, 2006
12/13/2006 [Not yet translated]
Αρχείο: comm_3_acads.pdf
Μέγεθος: 18.43 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, December 07, 2006
12/7/2006 [Not yet translated]
Αρχείο: Call for papers ERSA 2007.doc
Μέγεθος: 126.00 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, December 07, 2006
12/7/2006 [Not yet translated]
Αρχείο: leonardo.doc
Μέγεθος: 56.50 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, October 24, 2006
10/24/2006 [Not yet translated]
Αρχείο: invitation.jpg
Μέγεθος: 135.24 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Monday, October 23, 2006
10/23/2006 [Not yet translated]
Αρχείο: Mies van der Rohe Awards.doc
Μέγεθος: 131.50 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, September 14, 2006
9/14/2006 [Not yet translated]
Αρχείο: Nea Astika Topia.pdf
Μέγεθος: 111.01 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, September 14, 2006
9/14/2006 [Not yet translated]

Παρουσίαση βιβλίου - 3 Οκτωβρίου 2006

Αρχείο: UIA newsletter July2006.pdf
Μέγεθος: 116.50 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, September 14, 2006
9/14/2006 [Not yet translated]
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, February 08, 2006
2/8/2006 [Not yet translated]

12 Ιανουαρίου ώς 24 Φεβρουαρίου 2006: Μια έκθεση του Goethe-Institut για τη νέα αρχιτεκτονική της Γερμανίας

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2006: Σεμινάριο «Βιοκλιματικός σχεδιασμός και αρχιτεκτονική γλώσσα»

http://www.goethe.de/ins/gr/ath/ver/arc/el1086597.htm

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, January 18, 2006
1/18/2006 [Not yet translated]

Προβολή της ταινίας "Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί!" την Παρασκευή 20/1/2006 στην αίθουσα 318 του Κτιρίου Μπουμπουλίνας.

Η παρουσίαση της ταινίας θα γίνει από το Δημήτρη Φιλιππίδη.

Αρχείο: Short_Courses_2005-2006.pdf
Μέγεθος: 1.83 MB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Thursday, December 22, 2005
12/22/2005 [Not yet translated]

The Prince's Foundation

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Tuesday, December 13, 2005
12/13/2005 [Not yet translated]

"ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ"

Δ’ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

«Προτεραιότητες στην ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής πόλης»

Παράλληλα με την εκρηκτική ανάπτυξη της πρωτεύουσας οι περισσότερες ελληνικές πόλεις έχουν υποστεί κατά την μεταπολεμική περίοδο σημαντικές μεταβολές. Μερικές έχουν αναπτυχθεί, άλλες όχι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία όμως έχουν αλλάξει. Οι αλλαγές αυτές συνήθως δεν έχουν γίνει προγραμματισμένα, με την ιεράρχηση των αναγκών και με γνώμονα θετικές εξελίξεις για τη ζωή μέσα σε αυτές, τη διατήρηση του παλαιότερου χαρακτήρα τους και της κληρονομιάς του παρελθόντος, αλλά γίνονται απρογραμμάτιστα και βίαια, δημιουργώντας καταστάσεις ανεπιθύμητες και δύσκολα αναστρέψιμες που θα βαρύνουν στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, πολύ συχνά. μια τέτοια αντιμετώπιση είναι κοινωνικά αποδεκτή, σε αντίθεση με λύσεις που βασίζονται στον ορθολογισμό και την ήπια εξέλιξη, οι οποίες αντιμετωπίζονται με δυσπιστία ή άρνηση.
Μια γενική παρουσίαση των προβλημάτων των ελληνικών πόλεων και η αναλυτικότερη εξέταση μιας σειράς χαρακτηριστικών παραδειγμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση των φαινομένων και ίσως και να δώσει την δυνατότητα στην διοίκηση, τοπική και κεντρική, αλλά και όσους άλλους συμμετέχουν στη λήψη σχετικών αποφάσεων, να κατανοήσουν καλλίτερα τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουν χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς υποχωρήσεις προς κερδοσκοπικές ή άλλες πιέσεις, αλλά με το βλέμμα στραμμένο προς μια μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη.

Πέμπτη 12.1.2006
Aθανάσιος Αραβαντινός, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
«Προβλήματα της ελληνικής πόλης»
Τρίτη 17.1.2006
Καλλιόπη Θεοχαρίδου, Δρ. Αρχιτέκτων
«Ξάνθη»
Κωνσταντίνος Γκάρτσος, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος
«Χαλκίδα»
Τρίτη 24.1.2006
Παναγιώτης Τσακόπουλος, Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ-DPLG
«Τρίπολη»
Άλεξ Καρύδη, Αρχιτέκτων ΕΜΠ-Πολεοδόμος ΜSc LSE
«Κέρκυρα»
Τρίτη 31.1.2006
Αριστείδης Ρωμανός, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος
«Κρήτη»
Ιωάννα Στεριώτη, Δρ. Αρχιτέκτων
«Τα τείχη του Ηρακλείου»
Τρίτη 7.2.2006
Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος
«Βόλος»
Βσρβάρα Δεσποινιάδου, Πολεοδόμος, Λέκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
«Πάτρα»
Τρίτη 14.2.2006
Γιάννης Μιχαήλ, αρχιτέκτων-πολεοδόμος
«Ο ευρωπαϊκός και ελληνικός περιαστικός χώρος»

Ώρα έναρξης: 18:30
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο κτήριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Τριπόδων 28, 10558, Πλάκα-Αθήνα


ΕΓΓΡΑΦΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
I. Παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων (δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης)
25euro, 15euro (μέλη/φίλοι ΕΕ, φοιτητές)
ΙΙ. Παρακολούθηση ενός μαθήματος
5euro , 3euro (μέλη/φίλοι ΕΕ, φοιτητές)
Δηλώσεις συμμετοχής:, τηλ. 2103225245 εσ. 3, 3226693, fax: 3225240,
e-mail: sak@ellinikietairia.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-17:00

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, December 07, 2005
12/7/2005 [Not yet translated]

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
Παράλληλες Εκδηλώσεις

ΓΑΛΛΙΚΑ BANLIEUES

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

Ιωάννα Καυτατζόγλου, Πολιτικό Νομικής  Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μαρία Μαντουβάλου, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Γιάννης Πολύζος, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Μαρία Τριαντάρη, Ecole d’ Architecture de Paris – Belleville

 

 

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2005, 15.30, Αμφιθέατρο Πολεοδομίας- κτ. Τοσίτσα 1ος όροφος
Αρχείο: leaflet.pdf
Μέγεθος: 215.64 KB
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: Wednesday, December 07, 2005
12/7/2005 [Not yet translated]

Planning Research Conference 2006
5-7 April 2006
The Bartlett School of Planning, UCL

Urban Environment Laboratory / Laboratoire sur l' Environnement Urbain  (sub-pages)