Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/26/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Φεβρουαρίου 2007 : Γάκη Γεωργία, Σταματογιαννάκη Ελένη «Λουτρικές εγκαταστάσεις στις Θερμοπύλες»

Γάκη Γεωργία, Σταματογιαννάκη Ελένη «Λουτρικές εγκαταστάσεις στις Θερμοπύλες»

Τα λουτρά των Θερμοπυλών απέχουν 15 χλμ. από τη Λαμία και 199 χλμ. από την Αθήνα. Βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Καλλιδρόμου. Η  ευρύτερη περιοχή των πηγών χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή γης που καλύπτεται από γεωργικές καλλιέργειες, με σημαντικές εκτάσεις φυσικής βλάστησης, αλλά και μια πεδινή περιοχή στην οποία η βλάστηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Ακριβώς αυτή η ποικιλία στη  μορφολογία αλλά και στη βλάστηση της περιοχής, δίνουν σ’ αυτή μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία, τόσο με μονότονες συνέχειες όσο και με ισχυρές αντιθέσεις.

Οι πηγές των Θερμοπυλών είναι υδρόθειο-χλωριονατριούχες και περιέχουν ραδιενέργεια. Η θερμοκρασία του νερού είναι 40 βαθμοί Κελσίου. Οι πηγές, καθώς αναβλύζουν από τους βράχους του βουνού, σχηματίζουν ρυάκι, το οποίο ρέει στους πρόποδές του. Το ρυάκι βρίσκεται και ταυτόχρονα αποτελεί χαρακτηριστικό όριο μεταξύ της ισχυρότερης αντίθεσης που εμφανίζεται στο τοπίο, ανάμεσα στο κατάφυτο βουνό και στη σχεδόν χέρσα πεδιάδα.

Αναγνώσκοντας τόσο αυτή την αντίθεση όσο και το προαναφερθέν όριο, έχουμε την πρόθεση να διαχειριστούμε το τοπίο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι δράσεις, οι χρήσεις και κατ’ επέκταση οι λουτρικές εγκαταστάσεις να λειτουργούν ως συρραφή σε αυτή την αντίθεση αλλά και ταυτόχρονα να παρακολουθούν το όριο, δηλαδή την ροή του ρυακιού. Με αυτό το τρόπο, οι λουτρικές εγκαταστάσεις θα αποτελούν το μεταβατικό χώρο μεταξύ του κατάφυτου βουνού και της σχεδόν χέρσας πεδιάδας.

Ταυτόχρονα, προσδίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ροή, δημιουργούμε έναν περίπατο δίπλα και κατά μήκος της ροής αυτής, ο οποίος ξεκινώντας από την εμφανή πηγή, την αρχή του ρυακιού, συνεχίζει διαμορφώνοντας ένα γραμμικό πάρκο, συναντάει τις λουτρικές εγκαταστάσεις και καταλήγει στη συνέχεια σε μια ξύλινη προβλήτα, πάνω από μια διεύρυνση του ρυακιού.

Σημαντική μας απόφαση είναι η δημιουργία μιας υπαίθριας, κεντρικής, ελεύθερης, δημόσιας πισίνας την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες ανεξαρτήτως των λουτρικών εγκαταστάσεων, η οποία προσεγγίζεται και από τον περίπατο.

Λόγω του δυσμενούς προσανατολισμού, δημιουργούμε μια αναδίπλωση του εδάφους και μια πλάτη πρασίνου από ελαιόδεντρα μπροστά και κατά μήκος των λουτρικών εγκαταστάσεων, προστατεύοντάς τις και ταυτόχρονα επιτρέποντας την οπτική διαπερατότητα προς τον κάμπο.

Στο κτιριολογικό πρόγραμμα των λουτρικών εγκαταστάσεων δεν προβλέπουμε ξενοδοχειακή κάλυψη, αλλά προτείνουμε την ανάπτυξή της στους γύρω οικισμούς. Σκοπός μας δεν είναι η δημιουργία ενός τουριστικού θέρετρου αλλά λουτρικές εγκαταστάσεις που μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητα του ανθρώπου.