Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/26/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Φεβρουαρίου 2007 : Βουδούρη Γωγώ, Ευτύχη Μαρία «Σ.Ο.Δ.Α.Π. Εργοστάσιο πολιτισμού στην Κύπρο»

Βουδούρη Γωγώ, Ευτύχη Μαρία «Σ.Ο.Δ.Α.Π. Εργοστάσιο πολιτισμού στην Κύπρο»

Θέμα της διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου εκθέσεων μέσα από την επανάχρηση ενός παλιού οινοποιείου στην Πάφο της Κύπρου -του Σ.Ο.Δ.Α.Π- και η διαμόρφωση του γύρω από αυτό χώρου.

Το οικόπεδο βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και είναι το τελευταίο που δεν έχει γίνει ακόμα ξενοδοχείο. Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Το κτίριο 10.000m2  που βρίσκεται εκεί αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους αφού ήταν η πρώτη βιομηχανική μονάδα στην Πάφο.

Το υπάρχον κτίριο αποτελούνταν από δεξαμενές κρασιού που ήταν διατεταγμένες σε πολύ αυστηρή δομή. Πρόκειται για 10 ορθογώνιες δεξαμενές (25x10m), 18 κυλινδρικές (d=9m) και 19 τετράγωνες (6x6m) .Αυτή η κανονικότητα που προκύπτει από την αυστηρή δομή αυτών των στοιχείων ήταν το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του συγκροτήματος το οποίο θέλαμε να διατηρήσουμε. Έτσι ανασυγκροτούμε το έδαφος γύρω από τις δεξαμενές οργανώνοντας το νέο έδαφος σε τρεις ζώνες: Το πιο αστικό κομμάτι το οποίο διαμορφώνεται με μια γραμμική πλατεία από μπετόν και το κτίριο-όριο και περιέχει αστικές χρήσεις (κάβα, διοίκηση και κατοικίες), τη ζώνη αναψυχής που εισχωρεί και μέσα στο συγκρότημα των δεξαμενών και αποτελείται από ελαφριές κατασκευές που δημιουργούν τις υπαίθριες διαμορφώσεις (χώρους στάσης, ένα εστιατόριο και ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων) και την τελευταία ζώνη του φυσικού τοπίου το οποίο επεκτείνεται και ανάμεσα στις δεξαμενές. Το συγκρότημα στεγάζεται από μια ενιαία στέγη.