Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/26/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Φεβρουαρίου 2007 : Παπαγιάννη Χριστίνα, Παπαντωνίου Ελένη, Δημητριάδη Δέσποινα «Παιδική κατασκήνωση στην Πάρνηθα»

Παπαγιάννη Χριστίνα, Παπαντωνίου Ελένη, Δημητριάδη Δέσποινα «Παιδική κατασκήνωση στην Πάρνηθα»

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την δημιουργία παιδικής κατασκήνωσης σε οικόπεδο που ανήκει στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το οικόπεδο αποτελείται από δύο ξέφωτα. Στο βόρειο ξέφωτο βρίσκεται η «καρδιά» της κατασκήνωσης, δηλαδή οι κοιτώνες, η διοίκηση, η τραπεζαρία και το αμφιθέατρο. Οι υπόλοιπες λειτουργίες-δραστηριότητες χωροθετήθηκαν στο νότιο ξέφωτο που συναντάται πρώτο μετά την είσοδο.

Η αφετηρία του σχεδιασμού δόθηκε από την τοπογραφία (υψομετρικές) του εδάφους όπου επιλέχθηκαν σφηνοειδείς χαράξεις για την δημιουργία επιπέδων, τα οποία συνδέονται μέσω μιας κεντρικής πορείας. Η πρόταση πρασίνου περιλαμβάνει γραμμικές δενδροφυτεύσεις ή σημειακή φύτευση με σκοπό την σκίαση ή υιοθέτηση κάθε χώρου.

Η κατασκήνωση αποτελείται από τέσσερις κοινότητες με κριτήριο την ηλικία και το φύλο. Σε κάθε κοινότητα αντιστοιχούν τέσσερις ομάδες με κοινούς χώρους υγιεινής και υπαίθριας εκτόνωσης. Όλες οι κοινότητες στεγάζονται από μία ξύλινη σπαστή ενιαία κατασκευή που καταλήγει σε ημιυπαίθριο χώρο στο δάσος. Ο βασικός δομικός της σκελετός απαρτίζεται από παράλληλα δοκάρια, νοητά «κλαδιά», που αποτυπώνονται σε κάτοψη με τη μορφή παράλληλων τοίχων, οι οποίοι διαμορφώνουν τον εσωτερικό χώρο. Το κατασκευαστικό αυτό σύστημα ακολουθείται εν γένει σε όλους τους κλειστούς και ημιυπαίθριους χώρους. Τέλος, η διάταξη των κρεβατιών και η επεξεργασία των εσωτερικών τοίχων προσβλέπουν σε ποικιλομορφία και ποιότητα στο εσωτερικό των κοιτώνων.