Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/26/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Φεβρουαρίου 2007 : Σαββοπούλου Ελευθερία «Συγκρότημα κατοικιών στο Παλαιό Φάληρο»

Σαββοπούλου Ελευθερία «Συγκρότημα κατοικιών στο Παλαιό Φάληρο»

Το θέμα αφορά ένα συγκρότημα κατοικιών στο Παλαιό Φάληρο. Το οικόπεδο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος με εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Το οικόπεδο βρίσκεται μόλις δύο τετράγωνα απόσταση από την οδό Αγ. Αλεξάνδρου, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια το εμπορικό κέντρο του Παλαιού Φαλήρου. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός, κατοίκων κυρίως της περιοχής, συρρέει καθημερινά εκεί για να εξυπηρετηθεί από τις ποικίλες χρήσεις της. Η πρόσβαση στο οικόπεδο με Μ.Μ.Μ., είναι εξίσου εύκολη, αφού απέναντι ακριβώς βρίσκεται τόσο στάση λεωφορείου όσο και στάση τραμ.

Η υψομετρική διαφορά των 8μ. που παρατηρείται από την λεωφ. Ποσειδώνος έως και την οδό Μουσών, δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία διάφορων επιπέδων εντός του οικοπέδου, επιτυγχάνοντας όσον το δυνατό καλύτερη θέα.

Κύρια χρήση της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής λύσης, αποτελεί η κατοικία και πιο συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της πολυκατοικίας με τη μεζονέτα σε ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Παράλληλα με την κατοικία, προτείνονται και κάποιες άλλες χρήσεις, κοινόχρηστες, με σκοπό να εξυπηρετήσουν πρωτίστως τους κατοίκους του συγκροτήματος, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό το λόγο, επιλέχθηκαν χρήσεις που δεν υπάρχουν στην περιοχή.

Εκτός από τις διάφορες χρήσεις γης, μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην κίνηση εντός του οικοπέδου αλλά και στη σύνδεση των διαφόρων χρήσεων μεταξύ τους. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια για σύνδεση του συγκροτήματος με τους δρόμους που το περιβάλουν, με πολλές εισόδους σε διάφορα ύψη των δρόμων και με άμεση πρόσβαση στα κλιμακοστάσια.