Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
9/26/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Φεβρουαρίου 2007 : Λιακατά Μικαέλα «Νέο κτίριο κρατικής σχολής ορχηστρικής τέχνης»

Λιακατά Μικαέλα «Νέο κτίριο κρατικής σχολής ορχηστρικής τέχνης»

Tο οικόπεδο βρίσκεται στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του Λυκαβηττού, σε ένα κομβικό σημείο, ανάμεσα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με το στάδιο του Παναθηναϊκού και την πιθανή του εξέλιξη σε πάρκο, και τη Bασ. Σοφίας, σημαντικό άξονα της πόλης που συγκεντρώνει στο σημείο αυτό σημαντικές δημόσιες και πολιτιστικές χρήσεις. Στο άμεσο περιβάλλον κυριαρχεί η κατοικία ενώ βρίσκεται στη μέση ενός περάσματος από το μετρό των Aμπελοκήπων προς εκείνο του Mεγ. Mουσικής αλλά και προς τον περιφερειακό του Λυκαβηττού.

Η μορφή του κτιρίου ακολουθεί τη γεωμορφολογία της περιοχής. Ο όγκος του ξεκινάει από το έδαφος και υψώνεται σταδιακά διαγράφοντας ελικοειδή, σπειροειδή κίνηση, μέχρι στο τέλος να κορυφωθεί με φυγή πίσω στο Λυκαβηττό, το σημείο αναφοράς και εκκίνησης.

Σημαντικό ζήτημα στην αναζήτηση της μορφής είναι η απόδοση «κίνησης» στο κτίριο, που εξ’ ορισμού είναι στατικό. Η ελικοειδής μορφή του παραπέμπει στο «αγκάλιασμα», «κουλούριασμα» του ανθρώπινου σώματος.

Η κατασκευή του κτιρίου περιλαμβάνει δύο συστήματα: μεταλλική κατασκευή και κατασκευή από beton.

Η κατασκευή του beton λειτουργεί ως “σκληρό κέλυφος” που προστατεύει την ιδιωτικότητα του κτιρίου, η μεταλλική φέρει όλες τις κινήσεις του κτιρίου διατηρώντας μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ροή, αποτελεί το υλικό που “γεμίζει το κέλυφος και του δίνει ζωή”. Οι κατασκευές αλληλοδυεισδύουν και κορυφώνονται μαζί.