Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
11/28/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Φεβρουαρίου 2007 : Χίου Δήμητρα «Αρχαιολογικό μουσείο Κύθνου»

Χίου Δήμητρα «Αρχαιολογικό μουσείο Κύθνου»

Το αρχαιολογικό μουσείο

Τι είναι μουσείο;

Μουσείο είναι ένας μόνιμος θεσμός, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοιχτός στο κοινό, ο οποίος αποκτά, συντηρεί, ερευνά, γνωστοποιεί και κυρίως εκθέτει υλικές μαρτυρίες του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Το ιδανικό μουσείο

Σύμφωνα με όσα έχω μελετήσει για την ολοκλήρωση της διάλεξης-διπλωματικής μου, θα μπορούσαν να προσδιοριστούν οι λειτουργίες που πρέπει να περιλαμβάνουν οι χώροι ενός ιδανικού μουσείου, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου πολίτη-επισκέπτη.

Χώρος εισόδου: τοποθετείται αναβατόριο για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ

Χώρος έκδοσης εισιτηρίων, μικρός χώρος πωλήσεων, έλεγχος επισκεπτών και γραμματεία

Μικρή αποθήκη καταστήματος και προσωπικού: ένα μικρό ψυγείο, τραπέζι, ντουλάπα, συρτάρια και ράφια, κουτί α΄ βοηθειών.

Ανελκυστήρας.

Εκθεσιακός χώρος δύο μεγάλες προθήκες, μία μικρή για τα κοσμήματα, βάθρα για τα πιθάρια, πανό που πληροφορούν το κοινό για τα εκθέματα με φωτογραφίες και επεξηγήσεις, για τις εναλλασσόμενες-περιοδικές εκθέσεις που θα γίνονται για περιορισμένα χρονικά διαστήματα με υλικό από τις συλλογές του μουσείου ή άλλων  μουσείων, και για άλλες εκδηλώσεις του μουσείου (υπάρχει πόρτα που λειτουργεί ορισμένες φορές, εξαρτάται από τις εκδηλώσεις), ξύλινο δάπεδο. (φωτισμός τεχνητός με σποτ πάνω από την κάθε βιτρίνα και φυσικά ο διάχυτος φυσικός φωτισμός από τα παράθυρα.

Σκάλα που οδηγεί στον κάτω όροφο

Χώροι υγιεινής: ένα w.c. ανδρών και ένα γυναικών με προθάλαμο που έχει δύο νιπτήρες και καθρέπτη. Ένα w.c. ΑΜΕΑ και των δύο φύλλων

Εργαστήριο: πάγκος εργασίας, ράφια, νεροχύτης οξύμαχος με μαρμάρινο πάγκο b=3cm, ντουλάπια, για αποθήκευση υλικών και εργαλείων, γραφείο με Η/Υ και ντουλάπι αρχείων. Δάπεδο βιομηχανικό. Τοίχος οξύμαχα πλακάκια. Σκοπός για αναπαραγωγή των έργων που εκτίθενται στο μουσείο, για τη συντήρηση και αποκατάσταση αυτών, για έρευνα και ειδική μελέτη, για εργαστήρια προπλασμάτων, για επισκευές.

Χώρος προβολής: οθόνη προβολής (video wall) συρόμενη μηχανικά. Μπορεί να προβάλλονται φιλμ υπό μορφή ντοκιμαντέρ από τον αρχαιολογικό τόπο τον εκθεμάτων, ή για τον πολιτισμό μας, ή φιλμς ιστορίας της τέχνης και της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της εποχής των εκθεμάτων

Συρόμενη πόρτα για να απομονώνει τον πάνω όροφο όταν ο εκθεσιακός χώρος δεν λειτουργεί, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Διάδρομος: ένωση των δύων κτιρίων

Νέα προσθήκη-κτίριο: αναψυκτήριο-καφετέρια για να μπορούν να γευματίσουν κάτι πρόχειρα ή και να απολαύσουν ένα καφέ. Μεταλλικός εξοπλισμός, μπαρ, τραπέζια με καρέκλες, μία μικρή αποθήκη. Δυνατότητα εκμετάλλευσης και του εξωτερικού χώρου με την ανοιγόμενη τζαμαρία

Αίθουσα συγκεντρώσεων και πολλαπλών εκδηλώσεων, χρήσεων-αμφιθέατρο: Υπόγειος χώρος, συμβάλει για σκοπούς κοινωνικούς και μορφωτικούς όπου θα γίνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις. Αυτές οι λειτουργίες και η προσπάθεια ανοίγματος του μουσείου κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι μια υψηλή ποιότητα κοινωνικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας του μουσείου.

Βιβλιοθήκη στον πρώτο όροφο: ντουλαπάκια αποθήκευσης, σταντ περιοδικών γραμματεία, χρήση Η/Υ, ράφια βιβλίων, τραπέζι ανάγνωσης

Υπαίθριος χώρος

Προέκυψε, λοιπόν, η ανάγκη για μια μεταλλαγή. Για ένα μουσείο λειτουργικό, ευχάριστο, δελεαστικό που θα δίνει κίνητρα για προβληματισμό και δράση, που θα προσελκύει τον επισκέπτη να αντλεί πληροφορίες, συγκεκριμένα στοιχεία, να μελετάει τάσεις, εξελίξεις, δομές, εφαρμογές, και να έχει τη δυνατότητα να τα αναλύσει και να τα αξιολογήσει. Ακόμα, στην καλύτερη περίπτωση, ο ίδιος ο επισκέπτης να επιδράσει με την παρουσία του και να αφήσει την προσωπική του σφραγίδα στο χώρο του μουσείου.