Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
5/11/2021
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2007 : Σπυροπούλου Ισμήνη «Διαμόρφωση πλατείας Δικαιοσύνη»

Σπυροπούλου Ισμήνη «Διαμόρφωση πλατείας Δικαιοσύνη»

Το θέμα της παρούσας διπλωματικής αφορά τη διαμόρφωση της Πλατείας Δικαιοσύνης. Η πλατεία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και τον πεζόδρομο της Σανταρόζα. Στη νότια πλευρά της πλατείας, προς την οδό Σταδίου, βρίσκεται το διατηρητέο κτήριο του Εθνικού Τυπογραφείου.

Η πλατεία αυτή δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί στη λειτουργία της πόλης: στην πραγματικότητα είναι σαν να «αγνοείται» από τους κατοίκους της πόλης. Στο διάστημα των 20 περίπου χρόνων από τη δημιουργία της υπέστη διάφορες επεμβάσεις οι οποίες τραυμάτισαν τη μορφή της (επέμβαση μετρό), ενώ άλλες επεμβάσεις, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της, δεν ολοκληρώθηκαν (αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου).

Η νέα διαμόρφωση που πραγματοποιείται έχει σαν βασικό στόχο την επανένταξη της πλατείας στην πόλη, την προσέλκυση κόσμου τόσο από το άμεσο περιβάλλον της όσο και από ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Παράλληλα δημιουργείται ένας ευχάριστος χώρος στάσης - ανάπαυσης των περαστικών και εκτόνωσης – αναψυχής των εργαζόμενων της περιοχής. Τέλος επιδιώκεται η «λειτουργική σύνδεση της πλατείας με το κτήριο του Τυπογραφείου και την οδό Σταδίου.