Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects
11/25/2020
Skip Navigation Links : Διπλωματικές Εργασίες - Diploma Projects : Περίοδος Ιουνίου 2007 : Μαρτός Μιχάλης «Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης στον δήμο της Δραπετσώνας (στην περιοχή της Ηετιώνειας πύλης)»

Μαρτός Μιχάλης «Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης στον δήμο της Δραπετσώνας (στην περιοχή της Ηετιώνειας πύλης)»

Η Δραπετσώνα είναι από της πιο υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου αλλά με πολλές προοπτικές ανάπτυξης για διαφόρους λόγους. Πρώτον όλη η παραλιακή ζώνη της Δραπετσώνας αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ζώνης που φτάνει ως το Πέραμα και έχει γίνει ένας επανασχεδιασμός για την δημιουργία ενός νέου λιμένα επιβατικού και μεταφορικού, δεύτερον στην ζώνη αυτή έχει υλοποιηθεί ένα τεράστιο πρόγραμμα για την απομάκρυνση όλης της βαριάς βιομηχανίας όπως εργοστάσια τσιμέντου, ΔΕΗ, πετρελαίου κτλ. που κάποτε βασιλεύανε στο Δήμο αυτό και καταστρέφανε όλο το ζωτικό περιβάλλον  και τρίτων από την ζώνη αυτή έχουν απελευθερωθεί μεγάλες εκτάσεις γης από την απομάκρυνση των προαναφερόμενων βιομηχανιών. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για τους αρχιτέκτονες και όλους του δημοσίους φορείς που είναι εάν αυτή η περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί «φιλέτο» θα αποδοθεί στους κατοίκους της Δραπετσώνας και όλης της Αθηνάς ή θα αποτελέσει ένα μεγάλο φαγοπότι για τους εργολάβους .

Εδώ λοιπόν ξεκινά και η δικά μου πρόταση όπου έχει σαν κύριο στόχο την μετατροπή της παραλιακού μετώπου σε ένα σύγχρονα σχεδιασμένο αστικό ελεύθερο χώρο . Την άσκηση μιας αρχιτεκτονικής τοπίου και ένταξη της στον περίπλοκο αστικό περιβάλλον. Την αξιοποίηση του χώρου από όλους τους πολίτες αλλά εστιάζοντας στις μικρές ηλικίες οι οποίες έχουν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο διαθέσιμο και τις λιγότερες δυνατότητες αξιοποίησης του και για το επιπλέον λόγω ότι οι οικογένειες της Δραπετσώνας είναι εργατικές οικογένειες με τις λιγότερες οικονομικές δυνατότητες.

Προτάσεις της μελέτης .

 Δημιουργία πάρκου διεξόδου για την πόλη και σύνδεση γειτονικών περιοχών

 Πρόταση κτηρίων που διατηρούνται και κτιρίων που απομακρύνονται.

 Επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος.

 Συνέχιση και εκτόνωση των αξονικών διαδρομών, δημιουργία αξονικής διαδρομής περιπάτου, συνέχιση του υπάρχον πεζόδρομου, δημιουργία μια τελικής πλατείας .

Αλλαγή της πορείας του αυτοκινητόδρομου,

 Σύνδεση του λιμανιού με τον χώρο της μελέτης.

 Ένωση των δυο πλαγιών με επίχωση του κενού που δημιουργείται από την απομάκρυνση των υπαρχόντων κτιρίων

 Διείσδυση των ροών της πόλης.

 Λειτουργική σύνδεση των δυο λόφων, δημιουργία δραστηριοτήτων για τις μικρές ηλικίες, για νέους και για όλους τους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών.

Επαναφορά του νερού.

Χώροι για τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου.

Ανάδειξη του αρχαίου λατομείου με υπογείους εκθεσιακούς χώρους με εκσκαφή των βράχων .

Εκθεσιακοί χώροι.